Σουπιές τηγανητές-Συνταγές Τσελεμεντέ

Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*.
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ.Κ
ΣΟΥΠΙΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ
Πλένουμε πρώτα τις σουπιές με άφθονο νερό. Έπειτα τις σχίζουμε ώστε να αφαιρεθούν τα εντόσθια, η μελάνη και το κόκκαλο, τα οποία και πετάμε. Κόβουμε τα πλοκάμια σε 2-3 κομάτια το καθένα και στο μέρος των ματιών το ίδιο. Όλα τα μέρη αυτά των πλοκαμιών τα βάζουμε χωριστά να τηγανιστούν καθώς πετάνε το καυτό λάδι και για αυτό πρέπει να σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι, ενώ για το άλλο μέρος της σουπιάς (θήκη ή κουκούλα) δεν είναι ανάγκη να σκεπάζεται.
Στο μέρος της θήκης του αφαιρούμε την πέτσα ώστε να μείνει με το λευκό του μέρος. Τις σχίζουμε τότε σε λωρίδες πλάτων 3-4 πόντων το καθένα και αφού τις αλατίσουμε και αλευρώσουμε, τα τηγανίζουμε με αρκετό λάδι, προσέχοντας να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα. Στο τελευταίο στάδιο τηγανίζουμε και τα πλοκάμια.
Καλή σας όρεξη
*Ο Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά, τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια της αλλοδαπής και το 1930, εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο τόμο 420 σελίδων. Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.
Το βιβλίο είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτηρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους υπολογισμούς σας μια οκά= 1280 γραμμάρια και 100 δράμια:=320 γραμμάρια.