Σώζος ! Το πιο Λημνιό όνομα…
Σώζος ! Το πιο Λημνιό όνομα… Το μοναδικό πανελλαδικά! Δηλαδή, αν σου βγει Σώζος, όπως εμένα, στο Στρατό, στα βαπόρια, μετανάστης στην Αθήνα… θα είναι σίγουρα Λημνιός !
Μια φορά, ένας μόνο Σώζος ήταν από τη Θεσσαλία. Εκεί υπάρχει και το άλλο Λημνιό: το Αγοραστός !
Σπάνιο Όνομα, πολύ τοπικό και όχι τόσο εύηχο … Φαντάζομαι παλιότερα σε γνωριμίες, στην Αθήνα κυρίως όπου μετανάστευσαν ομαδικά οι νέοι της Λήμνου, κάποιοι Σώζοι δεν θα καμάρωναν για το όνομα τους… Λέω παλιότερα γιατι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν καθιερωθεί τα παράξενα, ειδικά γυναικεία, ονόματα… Από την Καλομοίρα και δω !
Σπάνιος είναι και ο Άγιος , ιδιαίτερος, αν μου επιτρέπεται αυτή η έκφραση. Και ταιριάζει στο αγροτικό και μοναχικό, πάλαι ποτέ, προφίλ της Λήμνου.
Ένας Άγιος άγνωστος στο μεγάλο κοινό. Όμως αυτό δεν είναι μειονέκτημα αλλά προτέρημα, αφού το σπάνιο εντυπωσιάζει! Γι αυτό και όσοι έρχονται στη Λήμνο, όχι όλοι αλλά αρκετοί, θα πάνε μια βόλτα στην άλλη άκρη του Νησιού να ανάψουν ένα κεράκι στη Χάρη Του… Προχθές μιλούσα στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ με την επικεφαλής ενός Γκρουπ από τη Βόρεια Ελλάδα. Ήταν στον Άγιο Σώζο, όπου πήγαν έκτος προγράμματος, και θεωρώ ότι αυτό που προκαλεί την επισκεψιμότητα είναι το όνομα και το “άγνωστο” του Άγιου της Λήμνου .
Αυτό πάλι το “στην άλλη άκρη του Νησιού” τι σας λέει;
Πολιούχος του Νησιού χωρίς κάποια κεντρική Εκκλησία ; Δεν χρειάζεται “μεγαλεία” ο Άγιος Σώζος, αφήστε εκεί στη μοναξιά του. Και όσοι θέλουν τον βρίσκουν…
Πως όμως πρόεκυψε να θεωρηθεί ως ο πολιούχος Άγιος της Λήμνου, γιατι και από πότε; Ας το ψάξει κάποιος από αυτούς που είναι καλοί σε αυτό, ο Μπελίτσος , η Ζαμπετάκη Πλιάτσκα κ.α . Εγώ περιορίζομαι σε αυτό με το οποίο ξεκίνησα: το σπάνιο και τόσο μοναδικό όνομα το Σώζος και για όποιον αρέσουν τα μεγαλεία: Σώζων.
Και στους … δυο Χρόνια Πολλά ! Να είναι περήφανοι για το πιο Λημνιό Όνομα τους !