Περιοδικό

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα    (Μια σειρά με τα μέρη που επισκέφτηκε) – Καβάλα

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα    (Μια σειρά με τα μέρη που επισκέφτηκε) – Καβάλα

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Η περιοδεία του Αποστόλου Παύλου στην Ευρώπη ξεκίνησε με το όραμα «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» (Πράξεις των αποστόλων 16, 9).
Έτσι, το 49 μ.Χ. απέπλευσε από την Τρωάδα της Μικράς Ασίας και μετά τη Σαμοθράκη έφτασε στην αρχαία Νεάπολη – όπως ήταν τότε γνωστή η Καβάλα – σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο (μάλιστα στη συνέχεια, η Καβάλα ονομαζόταν επί 600 χρόνια Χριστούπολις, πριν πάρει το σημερινό της όνομα).

Στο σημείο της Καβάλας όπου αποβιβάστηκε ο Παύλος, υπάρχει σήμερα ο ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στον περίβολο του οποίου οι κάτοικοι της Καβάλας έκτισαν λαμπρό μαρμάρινο μνημείο αφιερωμένο στην άφιξη του Παύλου (έργο του ζωγράφου Βλασίου Τσοτσώνη και του ψηφιδογράφου Pino Pastorutti).

Στη συνέχεια ο Παύλος περπάτησε πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό που διασώζεται μέχρι και σήμερα και διέσχισε τα 12 χιλιόμετρα από την Καβάλα μέχρι την πόλη των Φιλίππων, «Ήτις εστίν πρώτη Μακεδονίας πόλις κολωνία» (Πρ. 16, 12). Εκεί, στους Φιλίππους, ίδρυσε την πρώτη Εκκλησία της Ευρώπης και βάφτισε την πρώτη ευρωπαία χριστιανή, την ευσεβή Λυδία.
Τον συνόδευαν ο ευαγγελιστής Λουκάς, ο απόστολος Τιμόθεος και ο άγιος Σίλας, προς τιμή του οποίου λειτουργεί σήμερα στην Καβάλα η ομώνυμη Ιερά Μονή (Πράξεις ις 11).

 

Λόγω της θέσης της, η Καβάλα υπέστη το κύριο βάρος των ελληνοτουρκικών πολέμων καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρευσε και τα Βαλκάνια βυθίστηκαν σε πόλεμο την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πόλη καταλήφθηκε από Βούλγαρους και τελικά περιήλθε στον έλεγχο των Γερμανών το 1941. Μόνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το λιμάνι επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη του 1944.

 

Η Καβάλα έχει πολλές σημαντικές εκκλησίες που προσελκύουν επισκέπτες. Η Εκκλησία του Αγίου Παύλου (ιδρύθηκε το 1928). και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (πρώην εκκλησία του Αγίου Παύλου), η οποία μετατράπηκε σε τζαμί υπό την οθωμανική κατοχή. Όλες οι εκκλησίες είχαν την επιθυμία να θυμίζουν την «μύηση του Χριστιανικού κόσμου στην Ευρώπη» στο Δεύτερο Ταξίδι του Αγίου Παύλου.

Εκτός από τις εκκλησίες, άλλα ιστορικά μνημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν: την «Παλιά Συνοικία» με το όνομα Παναγία, από την εκκλησία της Παναγίας στην περιοχή της χερσονήσου στα ανατολικά της πόλης.

Το φρούριο είναι από την πρώιμη παλαιολόγια βυζαντινή αναγέννηση του 13ου μ.Χ.

Το πρώην «Ιμαρέτ» είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσουλμανικά κτίρια στην Ευρώπη.

Άλλα σημαντικά οθωμανικά κτίρια περιλαμβάνουν το «Σπίτι του Μουχάμεντ Άλι» και το Υδραγωγείο Καμάρες, που έχτισε ο Σουλεϊμάν.

Από μουσεία αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Μουσείο Καπνού, το Μουσείο Ιστορίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ναυτικό Μουσείο.

 

Από την Καβάλα ξεκινούν τα πλοία για τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Η διαδρομή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, σχεδόν μία ώρα μέχρι το πλοίο να βγει από τον κόλπο, και στη συνέχεια να παραπλεύσει την Θάσο, από μακριά τις εγκαταστάσεις άντληση πετρελαίου του Πρίνου και το Άγιο Όρος.

Η Λήμνος είναι το πρώτο νησί που πιάνει το πλοίο μετά από 3 ώρες και στη συνέχεια ο Άη-Στράτης, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος κ.ά.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button