Περιοδικό

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα – Via Egnatia

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα

(Μια σειρά με τα μέρη που επισκέφτηκε) – Via Egnatia

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Αφού αποβιβάστηκε στην Καβάλα ο Απόστολος Παύλος περπάτησε την ρωμαϊκή Εγνατία οδό για να πάει στους Φιλίππους. Αυτός ο μεγάλος δρόμος κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους αφού είχαν καταλάβει τη Μακεδονία το 148 π.Χ. Ξεκινούσε από την Κωνσταντινούπολη, διέσχιζε την Θράκη και την ανατολική Μακεδονία, περνούσε από τη Θεσσαλονίκη και συνέχιζε για την Αδριατική Θάλασσα. Κατά τη βυζαντινή εποχή: έμποροι, στρατιώτες και μοναχοί ήταν μεταξύ των ταξιδιωτών.

Το συνολικό μήκος του δρόμου ήταν περίπου 1120 χιλιόμετρα. Όπως όλοι οι ρωμαϊκοί δρόμοι, είχε πλάτος περίπου έξι μέτρα. Στους Φιλίππους σώζονται μεγάλα κομμάτια αυτής της Εγνατίας Οδού. Περνούσε κατά μήκος της κεντρικής αγοράς και ένας υπόνομος φρόντιζε να μην ήταν ποτέ πολύ βρεγμένος ή βρώμικος ο δρόμος.

Ήταν πολύ σημαντικός γιατί συνέδεε το ανατολικό και το δυτικό τμήμα του άλλοτε ισχυρού κράτους, της Μακεδονίας και συνέδεε το Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο. Για τους Ρωμαίους ήταν ουσιαστικά η συνέχεια της Via Apia: Όποιος ερχόταν από τη Ρώμη και ταξίδευε προς τα ανατολικά, ερχόταν στο Brundisium, το σημερινό Μπρίντιζι, διέσχιζε την Αδριατική, έφτανε στο Dyrachium (Δυρράχιο) και συνέχιζε κατά μήκος της Via Egnatia.

Πιο φιλήσυχος χρήστης ήταν φυσικά ο απόστολος Παύλος, ο οποίος επισκέφτηκε την Καβάλα, τους Φιλίππους, την Αμφίπολη, την Απολλωνία, Θεσσαλονίκη και τη Βέροια, περπατώντας πάνω σ’ αυτόν τον ρωμαϊκό δρόμο.

 

Ακόμη και με καλές καιρικές συνθήκες, οι ταξιδιώτες στην Εγνατία Οδό έπρεπε να φορούν βαριά ζεστά παπούτσια το χειμώνα ή σανδάλια το καλοκαίρι, να έχουν κάπες και καπέλα με φαρδύ γείσο και να κουβαλούν κλινοσκεπάσματα, σκηνές και προμήθειες.

Τον χειμώνα τα χιόνια μερικές φορές εμπόδιζαν την διέλευση από τα ψηλά περάσματα και οι βροχές τον Οκτώβριο και τον Μάιο πλημμύριζαν τα ποτάμια και έκαναν δύσκολη τη διέλευση τους. Σε ορισμένες απομονωμένες περιοχές, οι ταξιδιώτες αντιμετώπιζαν κινδύνους από ληστές, καθώς και από άγρια ζώα όπως αρκούδες, λύκους και κάπρους.

Ο Παύλος αναμφίβολα είχε κάποια από αυτά τα προβλήματα στο μυαλό του όταν έγραψε στην Επιστολή του προς τους Κορινθίους: «Κινδύνευσα από ποτάμια, από ληστές… σε κίνδυνο στη χώρα» (Β΄ Κορ. 11:26).

 

Σήμερα κάποιος ταξιδιώτης από την Καβάλα για τη Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητο του κάνει τη διαδρομή περίπου σε μια ώρα και δέκα λεπτά. Μάλιστα στα 33 χιλιόμετρα από την Καβάλα υπάρχει μεγάλος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, στον ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΗ, με καφετέριες, κουραμπιέδες και λουκούμια Νέας Καρβάλης, ζαχαροπλαστείο, εστιατόριο, τουαλέτες, πρατήριο κ.ά.

Τον καιρό όμως του Παύλου, με ταχύτητα, μέσο όρο 3 χλμ. την ώρα, και με τόσες δυσκολίες και κινδύνους, αυτό το ταξίδι ήταν μεγάλη περιπέτεια, και μόνον εάν είχε κάποιος πολύ ισχυρό κίνητρο και πίστη, όπως είχε ο Απόστολος Παύλος, θα το επιχειρούσε.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button