Απόψεις

Στοιχεία ασθενή

Στοιχεία ασθενή

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Άνθρωποι είμαστε, κάποτε θα αρρωστήσουμε. Εκείνες τις στιγμές ο χρόνος είναι πολύτιμος. Όσο πιο γρήγορα πάμε στο γιατρό και όσο καλύτερη διάγνωση κάνει αυτός, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η θεραπεία μας.

Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μη το αμελήσουμε, ούτε να σκεφτούμε «θα περάσει», αλλά να πάμε αμέσως στο γιατρό. Όλοι οι γιατροί το λένε, ότι αν ερχόσουν νωρίς, θα το προλαβαίναμε και ότι με τα πρώτα συμπτώματα και τις ενοχλήσεις ακόμα και οι πιο σοβαρές ασθένειες θεραπεύονται.

 

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε στον γιατρό όλες τις πληροφορίες που αυτός χρειάζεται για να καταλάβει τι πρόβλημα ακριβώς έχουμε, ώστε να κάνει σωστή, πλήρη και γρήγορη διάγνωση.

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Όταν πονάς δεν έχεις μυαλό και ψυχραιμία να τα σκεφτείς όλα. Όλο και κάτι θα ξεχάσεις να πεις στο γιατρό. Γι’ αυτό όλοι οι γιατροί, για να κάνουν σωστή διάγνωση, για να αποκλείσουν άλλες αιτίες της πάθησης, και για να αποφασίσουν την κατάλληλη θεραπεία, δίνουν συνήθως πρώτα ένα παραπεμπτικό για να πας να κάνεις ένα σωρό εξετάσεις και να δουν τα αποτελέσματα τους.

Αυτό μπορεί να σημαίνει επιπλέον καθυστέρηση.

Πολλοί ασθενείς μαζί με το βιβλιάριο ασθενείας τους φέρνουν στο γιατρό και τα κουτιά με τα φάρμακα που παίρνουν. Αυτό είναι καλό, αλλά ακόμα καλύτερο είναι, την ώρα που θα σε εξετάσει ο γιατρός να έχεις πάντοτε σημειωμένες σε ένα χαρτί και να του δώσεις όλες τις βασικές και απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται.

Γράψε τις και τύπωσε το χαρτί 3 φορές. Ένα για να το έχεις πάντα πάνω σου μέσα στο πορτοφόλι σου, ένα για το βιβλιάριο ασθενείας σου, κι ένα για τον πιο κοντινό σου άνθρωπο, αυτόν που θα σε συνοδέψει στον γιατρό.

Καλό είναι να το πλαστικοποιήσεις σε ένα φωτοτυπάδικο, για να μη τσαλακωθεί και χαλάσει.

Να τι θα γράφει:

 

Ονοματεπώνυμο

ΑΜΚΑ

Έτος γέννησης

Διεύθυνση

Τηλέφωνα (δικό σου και πλησιέστερου συγγενή/συνοδού)

ΑΦΜ

Καπνιστής;   Ναι-Όχι

Αλλεργικός;  Ναι-Όχι

Ομάδα αίματος και Ρέζους

Χρόνιες ασθένειες (π.χ. υπέρταση κλπ.)

Φάρμακα που παίρνει και μιλιγκράμ.

 

Τέλος, όταν σε ρωτάει κάτι ο γιατρός, να απαντάς όσο πιο σύντομα μπορείς, αν είναι δυνατό μονολεκτικά, και να μη λες κι άλλα παραπανίσια που εσύ νομίζεις ότι ίσως θα του είναι χρήσιμα, αλλά γι’ αυτόν είναι άσχετα και θα τον καθυστερήσουν και ίσως τον εκνευρίσουν. Ο χρόνος των γιατρών είναι πολύτιμος, δεν έχουν ώρα για παραπανίσιες κουβέντες και έξω από το ιατρείο περιμένουν κι άλλοι πολλοί ασθενείς για εξέταση.

Κι όταν φύγεις από τον γιατρό, εσύ ή ο συνοδός σου αμέσως να γράψεις με λεπτομέρειες σε ένα χαρτί όλες τις προφορικές οδηγίες που σου έδωσε, ενόσω είναι φρέσκες και τις θυμάσαι, για να μη ξεχάσεις μερικές από αυτές.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button