ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λημνου: Μια οφειλόμενη απάντησή στο ΚΚΕ για το Νοσοκομειο και ένας απολογισμός
ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
Με ανακοίνωση της η Τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον υποψήφιο βουλευτή του στο νομό σ. Αντώνη Μαντζαβέλα και καταγγέλλει ταυτόχρονα «τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό (που) ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν … ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Και είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι με νωπή ακόμη την επίσκεψη της κας Γκάγκα στο νοσοκομείο μας, επιλέγει να «κατακεραυνώσει» με ιδιαίτερη ανακοίνωση τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χωρίς να κάνει το ίδιο για την Ν.Δ. και την αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Μήπως έχουν ξεχάσει ποιος ασκεί διακυβέρνηση σε αυτόν τον τόπο;
Η τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ποτέ δεν αναφέρθηκε στα θετικά πεπραγμένα για τη Λήμνο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης, και για κανένα από τα επίπεδα της ζωής. Η ανακοίνωση του ΚΚΕ μας οδηγεί να το κάνουμε όσον αφορά στη Δημόσια Υγεία. Και ομολογούμε ότι, αν προκληθούμε, με ευχαρίστηση θα το κάνουμε και για τους υπόλοιπους τομείς.
Περιληπτικά λοιπόν αλλά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, χωρίς τις αοριστολογίες τύπου ανακοίνωσης του ΚΚΕ και ταυτόχρονα με σημαντικές παραλείψεις λόγω έλλειψης χώρου:
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ:
Τον Απρίλιο του 2016 ψηφίζεται νόμος (Ν. 4368/2016) με τον οποίο δίνεται πλέον η δυνατότητα σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους να έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας του ΕΣΥ. Σαν αποτέλεσμα στο νοσοκομείο μόνον το διάστημα 2016 – 2018 καταγράφονται πάνω από 4.000 επισκέψεις-φροντίδα-νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν στον ήλιο μοίρα.
Με τον ίδιο νόμο παρέχεται
- Το επίδομα αγόνου στους αγροτικούς γιατρούς των περιφερειακών αγροτικών ιατρείων.
- Η δυνατότητα τοποθέτησης οπλιτών που αντί για θητεία κάνουν το αγροτικό τους (κανονικά αμειβόμενοι). Έτσι καλύπτεται ο Αη Στρατης μέχρι και σήμερα.
Μετά την νομοθέτηση αυτών των ισχυρών κινήτρων οι κάτοικοι των περιοχών Ατσικής, Μούδρου, Κοντοπουλίου, Πορτιανού και Άη Στράτη βλέπουν ξανά γιατρούς στα χωριά τους και εξυπηρετούνται τοπικά χωρίς να μετακινούνται και χωρίς την δαπάνη της επίσκεψης σε ιδιώτες γιατρούς. Ταυτόχρονα, με απόφαση και φροντίδα της Διοίκησης του νοσοκομείου λειτουργούν τα ιατρεία Πλατύ και Κάσπακα.
Στο νοσοκομείο:
Δημιουργείται, οργανώνεται και λειτουργεί Ψυχιατρική Κλινική από τον Μάϊο 2017.
Οργανώνεται Εξωτερικό Παθολογικό Ιατρείο και Γραφείο Συνταγογράφησης.
Στις επισκέψεις Παιδοψυχιάτρου προστίθενται οι επισκέψεις Νευρολόγου, Ρευματολόγου, Νευροχειρουργού, Πνευμονολόγου.
Δημιουργείται Λίστα Χειρουργείου με κριτήριο το «επείγον» προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά.
Οι ασθενείς και επισκέπτες του νοσοκομείου αποκτούν φωνή με τη δημιουργία του Γραφείου Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και την εισαγωγή του Δελτίου Υποβολής Παραπόνων. Και πρόσθετα οι νοσηλευόμενοι με το Δελτίο Αξιολόγησης των Υπηρεσιών.
ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ-ΦΥΛΑΞΗΣ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ:
Εκπαραθυρώνονται από τα νοσοκομεία (και της Λήμνου) οι εργολάβοι. Το σύστημα απομύζησης των νοσοκομείων και στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων στους εργολάβους παύει να ισχύει. Οι προσλήψεις γίνονται με ατομικές συμβάσεις και με αξιολογικά κριτήρια. Οι εργαζόμενοι/ες βλέπουν αυξήσεις περίπου 400 € στην μηνιαία μισθοδοσία τους και το νοσοκομείο Λήμνου εξοικονομεί περίπου 100.000 € ετησίως που χρησιμοποιούνται σε άλλους τομείς υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Οι ετήσιες αυξήσεις στον προϋπολογισμό οδηγούν σε μείωση του χρόνου τακτοποίησης των υποχρεώσεων του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές. Από 12 μήνες το 2015, μείωση σε 7 μήνες το 2016 και σε 3 μήνες το 2017
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:
Προμήθεια ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού από ΕΣΠΑ και από 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ακτινολογικό μηχάνημα, ψηφιακός μαστογράφος, καινούργιο μηχάνημα υπερήχων, σύγχρονα μηχανήματα φυσικοθεραπευτήριου. κ.α. – παραλαμβάνονται ακόμη και τώρα)
Ο εξοπλισμός του φυσικοθεραπευτηρίου βοήθησε ώστε το προσωπικό να εξυπηρετεί για πρώτη φορά μεγάλο αριθμό ραντεβού το χρόνο, μιας και δεν υπάρχει συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτήριο στο νησί, με ανάλογη εξοικονόμηση χρημάτων για τους ασθενείς.
ΚΤΙΡΙΑΚΟ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
Κατάθεση πρότασης από την Διοίκηση του νοσοκομείου και έγκριση για την δημιουργία – λειτουργία Ολοκληρωμένου Τμήματος Ψυχιατρικής Κλινικής, η δημιουργία του οποίου λύνει ταυτόχρονα και το κτιριακό πρόβλημα του νοσοκομείου.
ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, που αποτελούσε βασικό αίτημα των κατοίκων του νησιού μας
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις για προσλήψεις με τον κανόνα 5 προς 1, γίνονται προκηρύξεις θέσεων και προσλήψεις γιατρών – νοσηλευτών – λοιπού προσωπικού και στη Λήμνο.
Για το Ιατρικό Ειδικευμένο Προσωπικό:
Το 2016, για πρώτη φορά μετά το 2010 (δηλ. μετά από 7 χρόνια), γίνεται η πρώτη προκήρυξη θέσεων Ειδικευμένου Ιατρικού Προσωπικού (7 θέσεις). Με αυτή την πρώτη προκήρυξη καλύπτονται οι 6 και μια κηρύσσεται «άγονος»
Ακολουθούν και άλλες προκηρύξεις θέσεων και ταυτόχρονα αύξηση του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.
Παρατηρείται ότι και σε άλλες προκηρύξεις δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον των γιατρών για όλες τις θέσεις και αυτό για 2 λόγους:
- Το ασύμφορο του να αλλάξει τόπο διαμονής κάποιος/α γιατρός εφόσον δεν υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για αυτό.
- Το άνοιγμα πολλών θέσεων στα νοσοκομεία των αστικών κέντρων. Οι ακριτικές περιοχές δεν αποτελούσαν πλέον επαγγελματικό-επιστημονικό προορισμό.
Διαπιστώνοντας τις ελλείψεις και τις αιτίες τους το Υπουργείο Υγείας συνέστησε επιτροπή για να προτείνει πλαίσιο κινήτρων (οικονομικών, διοικητικών, επιστημονικών) για να γίνουν τα νησιά ελκυστικός προορισμός για ειδικευμένους γιατρούς. Η επιτροπή κατέθεσε τις προτάσεις της την άνοιξη 2019. Η κυβέρνηση άλλαξε και η κυβέρνηση της Ν.Δ. πέταξε την πρόταση στον κάδο απορριμμάτων.
Γενική εκτίμηση για τις ιατρικές υπηρεσίες:
Το 2015 τα νοσοκομεία κατέρρεαν. Με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η πορεία αυτή ανακόπηκε σε όλη την Ελλάδα μιας και το ιατρικό προσωπικό αυξήθηκε αισθητά και κατά προέκταση και στην Λήμνο. Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα αλλά πλέον πρόσθετε και δεν αφαιρούσε, έχτιζε και δεν γκρέμιζε όπως έκαναν οι κυβερνήσεις ιδιαίτερα της περιόδου 2009-2015.
Οι κάτοικοι γνωρίζουν καλά ότι δεν στερήθηκαν την περίοδο εκείνη τις προβλεπόμενες από τον Οργανισμό ιατρικές υπηρεσίες. Ακριβώς όπως μεταφέρει το ΚΚΕ την απάντηση του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη (2018): «Το νοσοκομείο Λήμνου το 2015 βρισκόταν σε κατάσταση κρίσης. Σήμερα, ακόμη και με τις υπάρχουσες ελλείψεις ιατρών, έχει την δυνατότητα να παρέχει τις υπηρεσίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό του».
Δύο πράγματα επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση και διαψεύδουν την ηγεσία του τοπικού ΚΚΕ:
- Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με καλυμμένες τις θέσεις της Διοίκησης πράγματι γίνανε ερωτήσεις βουλευτών. Αλλοίμονο, ήταν κοινοβουλευτικό τους καθήκον, όφειλαν να το κάνουν και φυσικά απαντήθηκαν. Όμως, σε αντίθεση με όλες τις πριν και τις μετά χρονικές περιόδους και Διοικήσεις, καμία κινητοποίηση κατοίκων δεν έγινε. Και ας φαντασιώνεται το ΚΚΕ (που δεν διαθέτει μνήμη χρυσόψαρου) όχι μία ή δύο αλλά «συνεχείς κινητοποιήσεις».
- Στα ΑΝΩΝΥΜΑ δελτία αξιολόγησης οι νοσηλευόμενοι κατέταξαν τις παρεχόμενες από το νοσοκομείο υπηρεσίες στην άριστη θέση «Πολύ καλές» σε ποσοστό 91% (το 2017) και 96% (το 2018). Αυτός ο χαρακτηρισμός και σε τόσο υψηλό ποσοστό (πάνω από 9 στους 10) από τους ίδιους τους νοσηλευθέντες δεν δικαιολογείται αν υπάρχουν «τραγικές ελλείψεις» όπως αναφέρει το ΚΚΕ
Τα παραπάνω έχουν τη σημασία τους αλλά δεν παύουν να αποτελούν παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι το ΜΕΛΛΟΝ του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ μας. Και αυτό συνοψίζεται κυρίως:
Στην δημιουργία και εφαρμογή νέου Οργανισμού που να καλύπτει τις ανάγκες Υγείας των κατοίκων.
Στη νομοθέτηση πλαισίου ισχυρών κινήτρων (οικονομικών – διοικητικών – επιστημονικών – κοινωνικών) που θα εξασφαλίσουν την προσέλευση αλλά και την παραμονή των γιατρών στις δομές υγείας του νησιού μας.
Και αυτά είναι ΔΕΣΜΕΥΣΗ ότι η προοδευτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα τα κάνει πράξη ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
Κεντρικός στόχος η μείωση των ανισοτήτων και στην Υγεία, η επιβολή της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΑΝΤΟΥ.
30/3/2023 Το Γραφείο Τύπου