Απόψεις

Τα φλαμίνγκο και οι καστανόχηνες της Λήμνου

Τα φλαμίνγκο και οι καστανόχηνες της Λήμνου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Όσο πέφτει η θερμοκρασία και δυναμώνει το κρύο, τόσο πιο συχνά αρχίζουν να επισκέπτονται τη Λήμνο σπάνια, πανέμορφα και εξωτικά πουλιά.

Και δεν έρχονται μόνο για λίγες μέρες χειμερινές διακοπές, αλλά επειδή τους αρέσει το μέρος και γενικά η φιλοξενία της Λήμνου, παρατείνουν τη διαμονή τους όλο το χειμώνα!

Λίγοι ξέρουν ότι η Λήμνος είναι πέρασμα και τόπος διαμονής σπάνιων αποδημητικών πουλιών, και μάλιστα από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα.

Τα χαρακτηριστικά του νησιού που ευνοούν την ύπαρξη πλούσιας πανίδας είναι η πλούσια χλωρίδα, δηλαδή η μεγάλη έκταση παραδοσιακών καλλιεργειών, η χαμηλή χρήση φυτοφαρμάκων, η ελεύθερη βοσκή και η χαμηλή πυκνότητα των κατοίκων (γύρω στις 10.000 στο 8ο μεγαλύτερο ελληνικό νησί).

Τρεις περιοχές στη Λήμνο αποτελούν ζώνες διάβασης και παραμονής αποδημητικών πουλιών κι άλλες τρεις αποτελούν φυσικούς βιότοπους: Η χορταρόλιμνη, η Αλυκή, και ο υγρότοπος Διαπορίου.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέγραψα 59 είδη πουλιών, από τα οποία τα 10 είναι υπό καθεστώς προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 409/79 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή κινδυνεύουν με εξαφάνιση: Φλαμίνγκο, καστανόχηνα, εγκρέττα, θαλασσοκόρακας, αλκυόνα, μαυρομύτικο, γλαρόνι, αβοκέττα, λιβαδόκιρκος, πετρίτης, κιρκινέζι.
Μόνο στη λίμνη Αλυκή μετρήθηκαν 1.180 φλαμίνγκο, 425 πρασινοκέφαλες, 350 βαρβάρες, 130 σφυριχτάρια, 11 ψαλίδες και 8 χουλιαρόπαπιες.
Μάλιστα, ένα από τα σπάνια και προστατευόμενα πουλιά, που ξεχειμωνιάζει και αναπαράγεται στη Λήμνο, είναι η πολύ όμορφη καστανόχηνα.

Στον υγρότοπο Διαπορίου, εκτός απ’ τα άλλα πουλιά, βρέθηκαν και λευκοί πελαργοί, κάτι σπάνιο για νησί.

Η παρουσία των φλαμίνγκο στη Λήμνο και ο μεγάλος αριθμός τους είναι πολύ σημαντικά, αν σκεφτεί κανείς ότι το σύνολο των φλαμίνγκο που περνούν από την Ελλάδα είναι 6.000 – 8.000. Πάνω από 1.000 φλαμίνγκο, δηλαδή το 1/6 αυτών που περνούν και μένουν στην Ελλάδα, διαλέγουν κάθε χρόνο τη Λήμνο για να ξεχειμωνιάσουν. Είναι το πρώτο ελληνικό νησί που τα φιλοξενεί.

 

Ο λόγοι που συμπαθούν και προτιμούν τη Λήμνο είναι πολλοί:

Πρώτα-πρώτα η …προσγείωση τους είναι εύκολη! Δεν χρειάζεται να υπερπηδήσουν βουνά, αφού στη Λήμνο δεν υπάρχουν καθόλου βουνά και οι ψηλότεροι λόφοι (π.χ. Κάκαβος, Αγ. Αθανάσιος, Φαρακλά κλπ.) είναι μόνον 300 μέτρα.

Η Λήμνος γεωγραφικά βρίσκεται γενικά στο νότιο μέρος του άξονα αποδημίας των αποδημητικών που ξεκινούν από τη Βαλκανική χερσόνησο. Μεγάλες ομάδες από αυτά πετούν κατά μήκος του Έβρου, στη συνέχεια δεξιά ανάμεσα από τη Σαμοθράκη και τα Δαρδανέλια, και κουρασμένα όπως είναι, προσγειώνονται στους ζεστούς υγροβιότοπους της Λήμνου με την άφθονη τροφή σε θαλασσινά, γαρίδες κλπ.
Συνήθως μένουν εδώ στη Λήμνο ένα με ενάμισι μήνα, κι αφού ξεκουραστούν και πάρουν δυνάμεις, συνεχίζουν νοτιότερα προς άλλα νησιά. Κάποια στιγμή, αφού πάρουν δυνάμεις, ο αρχηγός τους λέει,

Εντάξει, ξέρω ότι σας άρεσε, Εδώ στη Λήμνο όποιος έρχεται μια φορά στενοχωριέται όταν φεύγει. Τώρα όμως ετοιμαστείτε για αναχώρηση! Πάμε να δούμε και κανένα άλλο ελληνικό νησί πιο νότια στο Αιγαίο Πέλαγος.

Βάλτε σημάδια και μη στενοχωριέστε, θα ξανάρθουμε την άνοιξη στην επιστροφή!

Να μια πολύ καλή προοπτική εναλλακτικού τουρισμού για το νησί αυτό, και μάλιστα κατά τους άγονους μήνες του χειμώνα. Να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε τους υγροβιότοπους με τα σπάνια πουλιά !

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button