Τα γλυπτά της φύσης στη Λήμνο
Τα γλυπτά της φύσης στη Λήμνο
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Γεμάτη αρχαία μνημεία είναι η χώρα μας. Όπου και να σκάψεις στα 2-3 μέτρα θα συναντήσεις και κάτι εντυπωσιακό. Γι’ αυτό και χρειάζεται ειδική άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Γι’ αυτό καθυστερούν μεγάλα έργα, όπως λ.χ. το μετρό της Θεσσαλονίκης.
Αλλά και στην επιφάνεια η φύση στη χώρα μας είναι εντυπωσιακή, όπως λ.χ. τα Μετέωρα, τα φαράγγια, οι σχηματισμοί των βράχων κ.ά.
Στη Λήμνο υπάρχουν πολλά μέρη που η φύση σαν καλλιτέχνης γλύπτης έχει φτιάξει κάτι μοναδικό. Δεν τα πολυδίνουμε σημασία γιατί τα έχουμε συνηθίσει, αλλά για τους ξένους είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακά.
Τις αμμοθίνες στο Γομάτι δίκαια τις λένε «Η ελληνική Σαχάρα».
Στα Φαρακλά οι βράχοι έχουν περίεργα καλλιτεχνικά σχήματα και χρώματα.
Στο Φαναράκι του Μούδρου είναι η σπηλιά της φώκιας.
Στον Κάκκαβο μέσα στον κούφιο βράχο είναι χτισμένο ένα εκκλησάκι.
Και στον Αη-Γιάννη Κάσπακα η θάλασσα έχει σμιλέψει ανάποδα μανιτάρια.
Εκεί είναι άλλος ένας κούφιος βράχος. Μέσα σ’ αυτόν λειτουργεί καφετέρια που βγάζει στη θάλασσα και πάνω σ’ αυτόν είναι χτισμένο το πανέμορφο λευκό ξωκλήσι του Αη-Γιάνννη.
Λίγα μέτρα εκεί κοντά είναι και οι τα «μανιτάρια» μέσα στη θάλασσα, που νομίζεις ότι με κάποιο δυνατό κύμα θα πέσουν, αλλά αυτά μένουν στη θέση τους.
Τέλος, σ’ ολόκληρο το νησί διάσπαρτοι είναι κορμοί υπεραιωνόβιων απολιθωμάτων δέντρων. Που κάποτε θα τους φροντίσουμε και θα τους αναδείξουμε σε ένα «απολιθωμένο δάσος» παρόμοιο με εκείνο της Λέσβου.