Επίκαιρα

Τα σύκα ωριμάζουν πάντα τον Αύγουστο

Τα σύκα ωριμάζουν πάντα τον Αύγουστο

Γεμάτη η ελληνική επαρχία, ιδιαίτερα τα νησιά, με συκιές. Πολλοί προτιμούν τα άσπρα σύκα, άλλοι πάλι λένε ότι τα πιο νόστιμα σύκα είναι τα μελιτζανόσυκα.

Τα άσπρα σύκα ωριμάζουν συνήθως αρχές Αυγούστου, ενώ τα μαύρα το δεκαπενταύγουστο.

Μετά από βροχή είναι πιθανό να μπει νερό μέσα στον καρπό και να χαλάσει.

Το σύκο (νωπό ή αποξηραμένο) αποτέλεσε συστατικό της διατροφής όλων των μεσογειακών λαών από την αρχαιότητα.

Στην κλασική Ελλάδα ήταν ο τρίτος σε σπουδαιότητα καρπός μετά την ελιά και το σταφύλι.

Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Κήπος της Εδέμ ήταν γεμάτος με συκιές και τα φύλλα χρησιμοποιούνταν από τον Αδάμ και την Εύα, ώστε να κρύψουν τη γύμνια τους. Μελετητές αναφέρουν ότι το απαγορευμένο φρούτο που δάγκωσε η Εύα ήταν σύκο και όχι μήλο. Αναφορές στη συκιά υπάρχουν και σε άλλες γραφές όπως του Ησαΐα, του Ιερεμία και στην Καινή Διαθήκη, μάλιστα ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός καταράστηκε μια συκιά και αυτή ξεράθηκε, όταν έψαξε να βρει να φάει σύκα αλλά δεν βρήκε.

 

Σύμφωνα με την ιστορία και έναν αρχαίο θρύλο, ένας από τους λόγους που ο Ξέρξης ήθελε να κατακτήσει τα εδάφη της Ελλάδας ήταν για τα ξακουστά σύκα που είχε. Στην αρχαία Αθήνα είχε ψηφιστεί νόμος που προέβλεπε την απαγόρευση εξαγωγής σύκων. Εκείνοι που υποδείκνυαν τους παράνομους εξαγωγείς ονομάστηκαν συκοφάντες. Για τους Αθηναίους το σύκο ήταν σύμβολο ευημερίας, ενότητας και της γονιμότητας. Εξ ου και το προσωνύμιο του Διονύσου που ήταν συκίτης. Με βάση τη μυθολογία την εποχή που ο Δίας προσπαθούσε να γίνει κυρίαρχος των Θεών, ανάμεσα στους αντιπάλους του ήταν και οι Τιτάνες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Τιτάνας Συκεύς, ο οποίος για να γλυτώσει από τον θυμό και την καταδίωξη του Δία, με τη βοήθεια της Μητέρας του Γης τρύπωσε στο χώμα. Σε εκείνο το σημείο βλάστησε η πρώτη συκιά.

Ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη του φρούτου στην Μινωική και Βυζαντινή εποχή και μάλιστα ως μία καθημερινή τροφή. Ο Όμηρος αναφέρει πως όταν ο Οδυσσέας αποκαλύφθηκε στον πατέρα του Λαέρτη για να τον αναγνωρίσει, του ανέφερε πως είχε λάβει από τον ίδιο, μεταξύ άλλων δώρων σαράντα σύκα. Ο Αριστοτέλης, ο Επιγένης και ο Αθήναιος αναφέρουν στα έργα τους το ιερό φυτό.

 

Στη ζαχαροπλαστική τα σύκα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραδοσιακού πράσινου γλυκού του κουταλιού, μαρμελάδας, συκοπάστελου κλπ. Προστίθενται σε κέικ, τάρτες, παγωτά, φρουτοσαλάτες κ.ά.

Η Λήμνος έχει μια μεγάλη βιοτεχνία γλυκών κουταλιού (Αχιλλαδέλης, στον Κορνό-Θέρμα) και το σύκο είναι ένα από τα 32 γλυκά κουταλιού που παρασκευάζει από ντόπια λημνιά πεντανόστιμα σύκα.

Στη μαγειρική συνδυάζονται με διάφορα τυριά, πράσινες σαλάτες αλλά και προσούτο ή λουκάνικο. Ε[‘ισης χρησιμοποιούνται σε γλυκόξινες σάλτσες τύπου τσάτνι και μαγειρεύονται κανονικά με χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

Τα ξηρά σύκα, ως σνακ, συνοδεύουν τοπικά αποστάγματα.

 

Τα σύκα είναι το καλοκαιρινό φρούτο που μας συνοδεύει πάντα στα μπάνια μας και τις διακοπές μας. Εκτός από γευστικό είναι και άκρως ωφέλιμο για την υγεία μας.

Τρεις είναι οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες παράγονται σύκα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, η Κύμη και ο Ταξιάρχης Ευβοίας, και το Μαρρκόπουλο Αττικής.

Αν και στους πιο βόρειους λαούς, δεν είναι και τόσο… διάσημα, στη Μεσόγειο τα σύκα κάνουν θραύση και αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, ενώ οι πραγματικοί λάτρεις τους, τα καταναλώνουν όλη τη χρονιά στην αποξηραμένη τους μορφή.

Λόγω της απαλής τους φλούδας, τον τραγανών σπόρων και της γευστικής σάρκας τους, τα σύκα έχουν πλούσια υφή και γεύση. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά.

Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας για να της δώσετε έξτρα γεύση.

Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση

Τα σύκα αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα

Λόγω της δράσης τους σαν ήπια καθαρτικά, τα σύκα μπορούν να δώσουν τη λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και θέλουν να δοκιμάσουν μια φυσική μέθοδο βοήθειας. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος και αν αναρωτιέστε αν θα επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχουν την ίδια επίδραση.

Έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους

Τα καλοκαιρινά αυτά φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες όσο περισσότερο συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε όσον αφορά την επίτευξη του επιθυμητού βάρους. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό αναπόφευκτα μας οδηγεί στο να μην πεινάμε σύντομα και να μην τσιμπολογάμε κάθε μισή ώρα ό,τι βρούμε στο ψυγείο.

Προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού

Έρευνα 8 χρόνων που διεξάχθηκε σε περισσότερες από 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία, έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα (τα πλουσιότερα των οποίων είναι τα σύκα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα) μείωσαν τον κίνδυνο κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.

Προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση του λαχταριστού αυτού φρούτου μπορεί να ρίξει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και κατ’ επέκταση να αποτρέψει μακροπρόθεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα τριγλυκερίδια είναι η κύρια μορφή λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα και όσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.

Παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση

Τα φύλλα της συκιάς, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων. Πώς μπορείτε να καταναλώσετε τα φύλλα συκιάς; Βράστε τα και πιείτε τα σαν τσάι ή προσθέστε το εκχύλισμά τους στο πρωινό σας γεύμα.

Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών

Η πλούσια περιεκτικότητά τους στο μέταλλο που δυναμώνει τα οστά μας, το ασβέστιο, όπως και το κάλιο, το οποίο εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού, καθιστά τα σύκα συμμάχους μας ενάντια στην οστεοπόρωση.

Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή

Όλοι ξέρουμε ότι τα σύκα αποτελούν ένα φυσικό αφροδισιακό, αναστατώνοντας τις ορμόνες μας – με την καλή έννοια! Μάλιστα, από τα πιο παλιά χρόνια, τα σύκα χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις που παρουσίαζαν σεξουαλική αδυναμία, γι’ αυτό αν δεν περνάτε και την καλύτερη σεξουαλική σας φάση, δοκιμάστε λίγα σύκα και απελευθερωθείτε.

Ανακουφίζουν τον πονόλαιμο

Η κολλώδης ουσία των σύκων βοηθά πολύ στην περίπτωση που έχουμε ερεθισμένο λαιμό και αισθανόμαστε «πεσμένοι». Η ουσία αυτή όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται και θεωρείται ότι προστατεύει το λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο.

Πώς μπορείτε να τα απολαύσετε;

– Αναμείξτε τα αποξηραμένα σύκα με μέλι και καρύδια.

– Προσθέστε τα στα σπιτικά σας κέικ και μάφιν στην αποξηραμένη τους μορφή ή ακόμη και στη βρώμη ή τα δημητριακά του πρωινού σας.

– Όταν είναι φρέσκα μπορείτε να τα δοκιμάσετε στη σαλάτα σας.

– Προσθέστε τα σε διάφορα επιδόρπια ή στη φρουτοσαλάτα σας.

– Φτιάξτε μαρμελάδα σύκο με ζάχαρη και χυμό λεμονιού ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού σύκο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button