Τεχνητή νοημοσύνη και μαγειρική
Τεχνητή νοημοσύνη και μαγειρική
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Πολλά λέγονται για την νέα επιστήμη της τεχνικής νοημοσύνης, που θα εφαρμοστεί στη ζωή μας και θα αντικαταστήσει το δικό μας το μυαλό σε πολλές περιπτώσεις. Λένε, για παράδειγμα, ότι στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα κινούνται χωρίς οδηγό με φωτοκύτταρο, ακόμα και το σεξ θα προγραμματίζεται με αλγόριθμους, και άλλα τέτοια εκπληκτικά!
Μέχρι να προσαρμοστούμε, πάντως, και επειδή εγώ είμαι της παλιάς σχολής, σκέφτηκα να ξεκινήσω με πιο απλές επιστημονικές τεχνικές.
Την ιδέα μού την έδωσαν οι μεγάλες ανατιμήσεις και η ακρίβεια στα τρόφιμα, και πιο συγκεκριμένα στα αρτοσκευάσματα, οι τιμές των οποίων καλπάζουν προς τα πάνω και δεν ξέρουμε πού θα φτάσουν. Η ίδια η κυβέρνηση για να τις συγκρατήσει κάπως είπε ότι θα εφαρμόσει το καλάθι της νοικοκυράς και ειδικά για τα Χριστούγεννα χαμηλές τιμές στη γαλοπούλα και τα τσουρέκια.
Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πληρώνομαι τη σύνταξη την 1η του μήνα, και στις 15 αφού πληρώσω τους λογαριασμούς κλπ. έχει τελειώσει, είμαι άφραγκος και περιμένω πότε θα πάρω την επόμενη. Γι’ αυτό, αποφάσισα να κάνω μεγάλη οικονομία και να αρχίσω να μαγειρεύω χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία της τεχνικής νοημοσύνης. Έτσι, για τις γιορτές, αντί να αγοράσω τα πανάκριβα τσουρέκια, που έχουν ωραία εμφάνιση αφράτα σαν βαμβάκι, αλλά στη γεύση δεν λένε τίποτα, και μόλις τα βουτάς στο τσάι γίνονται σαν λάσπη, να κάνω τα δικά μου, τα σπιτικά, νόστιμα, όπως τα έκανε η γιαγιά μου.
Μελέτησα λοιπόν με ακρίβεια τη συνταγή και τις τεχνικές οδηγίες. Για παράδειγμα, κ.γ. και κ.τ. σημαίνουν κουταλάκι γλυκού και τσαγιού, κ.σ. σημαίνει κουτάλι σούπας, γρ. σημαίνει γραμμάρια, φλ. σημαίνει τσαγιού, μούλτι σημαίνει εργαλείο που κόβει και ανακατεύει, μέτριος φούρνος σημαίνει στους 170 βαθμούς κλπ. Πήγα και αγόρασα όλα τα σχετκά εργαλεία και προϊόντα και ξεκίνησα με μεγάλη αισιοδοξία και ελπίδες.
Την πρώτη φορά δεν φούσκωσε το ζυμάρι.
Τη δεύτερη παραφούσκωσαν, έπεσε πολλή μαγιά.
Την τρίτη φούσκωσαν κανονικά, αλλά κάηκαν στο ψήσιμο στο φούρνο.
«Δεν γίνονται έτσι τα τσουρέκια», μου είπε η ξαδέλφη μου που τη ρώτησα.
«Και πώς γίνονται;»
«Με το μάτι»!
Μετά από αυτό αποφάσισα να πάω να εξεταστώ στον οφθαλμίατρο και παρακάλεσα όλες τις έμπειρες ξαδέλφες, ανιψιές κλπ. να φτιάξουν μερικά τσουρέκια παραπάνω και για μένα.