Περιοδικό

Τεστ του “χαμένου” πορτοφολιού ! Εγινε σε 16 Ευρωπαϊκές πόλεις και να το αποτέλεσμα

Τεστ τιμιότητας

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Στη χώρα μας όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος είναι πολύ τυχερός, λέμε “Έπεσε από την Ακρόπολη και βρήκε πορτοφόλι”.

Δηλαδή, ότι έπεσε από πολύ ψηλά και, αντί να τσακιστεί και να πάθει κάποιο ατύχημα ή να σκοτωθεί, αντίθετα τον ευνόησε η τύχη. Με άλλα λόγια, ότι βρήκε ένα πορτοφόλι γεμάτο λεφτά, κι αντί να το παραδώσει στην αστυνομία, το κράτησε για τον εαυτό του.

Κι αυτήν την ανέντιμη πράξη, που είναι κλεψιά, έμμεσα την αποδεχόμαστε σαν να είναι σωστή και φυσιολογική.

 

Πριν από λίγα χρόνια Το περιοδικό «Reader’s Digest» πραγματοποίησε  το τεστ του… χαμένου πορτοφολιού σε 16 μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη, στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και στην Ασία. Από τα 192 πορτοφόλια  (12 σε κάθε πόλη) που «χάθηκαν», το 47% επεστράφη, αναδεικνύοντας τις πιο τίμιες πόλεις, αλλά και τις μη τίμιες.

Το πείραμα έγινε ως εξής: Άφησαν τα πορτοφόλια σε πάρκα, σε πολυκαταστήματα και στην άκρη κεντρικών πολυσύχναστων δρόμων. Το Ελσίνκι της Φινλανδίας κέρδισε την πρώτη θέση στη λίστα, καθώς 11 από τα συνολικά 12 πορτοφόλια επεστράφησαν.

Ο 27χρονος επιχειρηματίας Λάσα Λουομακόσκι, ο οποίος παρέδωσε ένα από τα πορτοφόλια, δήλωσε: «Οι Φινλανδοί είναι από τη φύση τους ειλικρινείς kai έντιμοι».

 

Όπως έδειξε η έρευνα, δεν έχει σημασία η οικονομική κατάσταση, το φύλο, ή η ηλικία, αλλά περισσότερο το πως έχει μεγαλώσει κανείς και μερικές φορές η εμπειρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Βομβάη, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι φτωχοί και διεθνείς οργανισμοί την τοποθετούν στη λίστα τις πόλεις με τη μεγαλύτερη διαφθορά. Παρ’ όλα αυτά 9 στα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν, την ίδια στιγμή που στη Λισαβόνα μόνο ένα βρήκε και πάλι τον ιδιοκτήτη του.

Οι Φινλανδοί έχουν την τάση να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και να τιμούν την τιμιότητα. Εάν για παράδειγμα ξεχάσεις το laptop σου σε μία βιβλιοθήκη ή χάσεις το κινητό σου στο τρένο, μπορείς να είσαι αισιόδοξος ότι θα το πάρεις πίσω.

 

Η λίστα της τιμιότητας. Πόσα πορτοφόλια επιστράφηκαν στον κάτοχο

1) Ελσίνκι (Φινλανδία) 11 από τα 12

2) Βομβάη (Ινδία): 9 στα 12.

3) Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Νέα Υόρκη (ΗΠΑ): 8 από τα 12.

4) Μόσχα (Ρωσία), Άμστερνταμ (Ολλανδία): 7 από τα 12.

5) Βερολίνο (Γερμανία), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία): 6 από τα 12.

6) Λονδίνο (Αγγλία), Βαρσοβία (Πολωνία): 5 από τα 12.

7) Βουκουρέστι (Ρουμανία), Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία), Ζυρίχη (Ελβετία): 4 από τα 12.

8) Πράγα (Τσεχία): 3 από τα 12.

9) Μαδρίτη (Ισπανία): 2 από τα 12.

10) Λισαβόνα (Πορτογαλία): 1 από τα 12,

 

Μετά από όλα αυτά, μού δημιουργήθηκε μια μεγάλη απορία:

Εάν το πείραμα με τα πορτοφόλια γινόταν σε μας, στην Ελλάδα, σε μια μεγάλη πόλη, και 12 πορτοφόλια γεμάτα με λεφτά αφήνονταν τυχαία π.χ. στο πάρκο, στο πάρκινγκ έξω από ένα σουπερμάρκετ, σε μια συνοικία ρομά, κλπ.

Πόσα από αυτά τα 12 πορτοφόλια θα παραδίδονταν στην αστυνομία;

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button