Απόψεις

Θα αντέξει ο τουρισμός μας;

Θα αντέξει ο τουρισμός μας;

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Λέμε ότι ο τουρισμός είναι “η βαριά μας βιομηχανία”, δηλαδή ότι δεν έχουμε βαριά βιομηχανία. Ξέρουμε ότι η οικονομία της χώρας μας, δηλαδή το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, στηριζόταν μέχρι τώρα κατά το 30% στον τουρισμό και ότι έδινε δουλειά στο 20% των Ελλήνων εργαζομένων. Έδινε δουλειά επίσης και στα αμέτρητα άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό (τροφοδοσία, λιανεμπόριο, εστιατόρια κλπ.).

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία είναι μια από τις βασικές χώρες που μας στέλνει τουρίστες, είπε πριν μερικές μέρες στους συμπατριώτες του να ξεχάσουν τις μαζικές διακοπές που έκαναν μέχρι τώρα, με άλλα λόγια να μην τους περιμένουμε.

Κάτι παρόμοιο είπαν και στους Γάλλους, να κάνουν διακοπές στο εξοχικό τους, εφ’ όσον είναι σε κοντινή απόσταση από την κατοικία τους, κι αν δεν έχουν εξοχικό να πάνε σε φίλους που έχουν.

Η Ισπανία έχει ήδη αποκλείσει την πρόωρη επανέναρξη του τουριστικού της τομέα και θα το κάνει σε τέσσερα στάδια.

Μια από τις πιο θλιβερές εικόνες που βλέπουμε αυτές τις μέρες στην τηλεόραση είναι τα αμέτρητα αεροπλάνα σχεδόν όλων των αεροπορικών εταιριών, τα οποία αντί να πετάνε, είναι παρκαρισμένα και καθηλωμένα στο έδαφος.

Ξέρουμε ότι οι ευρωπαίοι προγραμματίζουν τις διακοπές τους ήδη από το χειμώνα – και όχι όπως εμείς την τελευταία στιγμή τον Αύγουστο. Παρ’ όλα αυτά, το ΒΒC λέει ότι οι περισσότερες οικογένειες στη Βρετανία δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για τις φετινές τους διακοπές.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Sonya Gospodinova είπε ότι τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα χάσουν τουλάχιστον το 50% των εσόδων τους. Και ότι περισσότερο θα επηρεαστούν οι αεροπορικές εταιρίες, οι επιχειρήσεις κρουαζιέρας, οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις και τα ταξιδιωτικά γραφεία.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να ελπίζουν πως θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τις παραλίες τους εγκαίρως για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Η Γαλλία δήλωσε ότι δεν θα το κάνει μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ  αναφέρει ότι το άνοιγμα των παραλιών στα τέλη Ιουνίου αποτελεί μέρος του σχεδίου για επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο Βέλγιο, δήμαρχοι από πόλεις κατά μήκος της ακτής της Βόρειας Θάλασσας συμφώνησαν να αποφασίσουν έως τις 8 Μαΐου σχετικά με τον τρόπο περιορισμού της πρόσβασης στην παραλία και «να σώσουν το καλοκαίρι των Βέλγων».

Ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας Γκάρι Κάπλι ζήτησε τη δημιουργία «τουριστικών διαδρόμων» μεταξύ  χωρών της ΕΕ, με επιδημιολόγους να αποφασίζουν τους απαραίτητους κανόνες για την κυκλοφορία.

Μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης βασίζεται στον τουρισμό για ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής της παραγωγής και υπήρξαν αναφορές ότι οι Τσέχοι τουρίστες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Κροατία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει πρώτη τις παραλίες της. «Οι οργανωμένες πλαζ μπορεί να ανοίξουν και εντός Μαΐου», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο αρχηγός του Κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, επισημαίνοντας τις καλές επιδόσεις της χώρας στην πανδημία του κορονοϊού.  «Η Γερμανία είναι τόσο όμορφη, οι διακοπές στη χώρα μας είναι εξαιρετική επιλογή. Αλλά θα πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στους μεσογειακούς προορισμούς διακοπών. Έχουν γίνει πολλά εκεί προκειμένου να εκπληρωθούν τα πρότυπα υγείας. Για παράδειγμα στην Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Λίντνερ στο περιοδικό Der Spiegel και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα περάσει σχετικά ελαφρά την πανδημία, ενώ τα ξενοδοχεία προγραμματίζεται να ανοίξουν για τον τουρισμό σταδιακά από τον Ιούνιο.

Σε ενδεχόμενες διακοπές στην Μεσόγειο είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες και ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μύλερ, ενώ η τηλεόραση της WELT συμπεριέλαβε σε ρεπορτάζ της την Ελλάδα, την Αυστρία, την Κροατία και την Τουρκία στους προορισμούς τους οποίους πιθανόν να μπορούν φέτος να επισκεφθούν οι Γερμανοί.

Η χώρα μας τέτοιο ιστορικό και φυσικό πλούτο είναι λογικό να επενδύει στον τουρισμό. Αλλά δεν μπορεί να περιμένει να ζήσει μόνο από αυτόν. Η φετινή κρίση μας διδάσκει ότι ήρθε ο καιρός να δούμε την οικονομία ως μέρος μίας εθνικής στρατηγικής που θα στηρίζεται πολύπλευρα και όχι μόνο στον τουρισμό.

Αλλιώς οι προοπτικές του τουρισμού μας, όπως διαγράφονται για την ώρα, δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξες. Να μη φτάσουμε να τραγουδάμε όπως ο Αντύπας:

Πωλείται και το σπίτι μου γιατί θυμίζει εκείνη

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένο

Πωλείται και το δίνω όσο κι όσο φτάνει θεέ μου από ’κείνη να γλιτώσω

Κι απόψε μες το σπίτι μου μονάχος τριγυρίζω

Τον εαυτό μου τώρα πια δεν τον αναγνωρίζω

Αφού αυτή δεν νοιάζεται πωλείται δεν χρειάζεται

 Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένο

Πωλείται και το δίνω όσο κι όσο φτάνει θεέ μου από ’κείνη να γλιτώσω.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button