2020
Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Φασουλάδα

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Φασουλάδα

(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός από την Κυριακή)

Αν βρείτε φασόλια Πρεσπών, είναι ιδανικά. Μπορεί να στοιχίζουν διπλάσια, αλλά αξίζουν τον κόπο, είναι ψιλόφλουδα, βραστερά και πολύ νόστιμα.

1 κιλό φασόλια τα βάζουμε αποβραδίς να μουλιάσουν. Την άλλη μέρα προσθέτουμε ψιλοκομμένο ένα κρεμμύδι, ένα ψιλοκομμένο καρώτο, λίγο σέλινο επίσης ψιλοκομμένο, μια κουταλιά σάλτσα, μια κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι, μισή κονσέρβα κονκασέ (ή δύο ντομάτες ώριμες και ψιλοκομμένες), 2 κύβους βοδινό, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.

Σιγοβράζουν περίπου 1 – 1 ½ ώρα.

Συνοδεύεται από αλμυρές σαρδέλες ή κολιό ή λακέρδα Λήμνου (κατά προτίμηση ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ ή ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ), ή ρέγκα, τουρσί, ελιές, ταραμοσαλάτα, και φυσικά φέτα καλαθάκι Λήμνου.

 

Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων την εποχή της δικτατορίας Μεταξά. Είναι ένα συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτο και αλλού.

Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πιονοψίων (που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.

 

Για να γίνει τέλεια η φασολάδα και να μην διαλύονται τα όσπρια, αλλά να χυλώσουν χωρίς όμως να λιώσουν, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

Για να χυλώσει η φασολάδα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο στο τέλος του βρασμού και το υπόλοιπο μισό όταν είναι ήδη έτοιμη, από πάνω για να δώσει άρωμα και έντονη γεύση. Έτσι, η σούπα μας γίνεται πιο υγιεινή γιατί κρατάει όλα του τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά και πιο γευστική, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να χυλώσουν τα όσπρια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.

Πολλοί δεν μουλιάζουν καθόλου τα φασόλια πριν τα βράσουν.

Όταν αγοράζουμε φασόλια προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο (δείγμα πολυκαιρίας). Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα ακόμα κι αν τα μουλιάζετε ώρες!

Εάν αγοράζουμε χύμα φασόλια, ελέγχουμε πόσο σκληρά είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα.

Το βραστερό φασόλι πρέπει να το δαγκώνεις και να σπάει εύκολα σε δυο κομμάτια. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό εξωτερικά, και η καρδιά του να μη θρυμματίζεται.

Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τα φασόλια. Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.

Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του προσθέτουμε πάντα βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους

Η φασουλάδα θεωρείται και ως «Το «κρέας των φτωχών». Όχι άδικα, καθώς μας δίνει πρωτεΐνη που μεταξύ των άλλων αποτελεί τη βάση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μπορεί η ποιότητά της να υστερεί έναντι του κρέατος, παρόλα αυτά συνδυάζοντας τη φασολάδα μας με μια φέτα ψωμί ή ½ φλ. ρύζι ή πλιγούρι, τότε αυξάνουμε ουσιαστικά τη βιολογική της αξία. Επιπλέον, τα φασόλια μας δίνουν τα πολύτιμα προβιοτικά (κυρίως φρουκτοολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) που συνδράμουν όχι μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Τα φασόλια έχουν ακόμα πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο μαζί με καροτενοειδή και βιταμίνες C και Ε από τα καρότα, κρεμμύδια και το σέλινο, τονώνουν την ανοσοποιητική ασπίδα του οργανισμού μας.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button