Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – μοσχαρίσιο κότσι

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – μοσχαρίσιο κότσι

(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός την Κυριακή)

Μερικοί θεωρούν τις σούπες ως “ταπεινό” φαγητό και άλλοι τις σερβίρουν ως ορεκτικό πριν από ένα (συνήθως λουκούλλειο) γεύμα ή δείπνο. Παρόμοια νοοτροπία έχουν και πολλοί, οι οποίοι μεσημεριάτικα, πριν το φαγητό, πίνουν τα τσίπουρα και τα ούζα με τους μεζέδες, και στη συνέχεια, σχεδόν χορτάτοι, συνεχίζουν με ένα “κανονικό” φαγητό.

Κι όμως μία καλή σούπα μπορεί να είναι ένα πλήρες γεύμα και το κύριο πιάτο τις χειμωνιάτικες μέρες καθώς τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά και ευεργετικά:

  • Εξαιρετικά εύγευστη.
  • Μοναδική απάντηση στο κρύο τού χειμώνα.
  • Άριστη επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα ή προσέχουν γενικότερα την διατροφή τους.
  • Ιδανικό φάρμακο για όσους θέλουν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους ή να προλάβουν κρυολογήματα και ιώσεις.
  • Οικονομική επιλογή, μπορεί να σας κρατήσει γι’ αρκετές ημέρες.

Να μη ξεχνάμε ότι οι γονείς μας και όσοι πήγαν μετανάστες σε άλλες χώρες, για να κάνουν οικονομία μαγείρευαν μια μεγάλη κατσαρόλα σούπα και έτρωγαν την ίδια σούπα για πολλές μέρες.

Το κότσι είναι ένα υλικό για μαγείρεμα ιδανικό για σούπα. Δεν υπάρχει άλλο μέρος από το μοσχάρι που να δίνει τόσο όμορφη και γεμάτη γεύση σε μία κρεατόσουπα, αποτέλεσμα που προκύπτει κυρίως από το μεδούλι και το άφθονο κολλαγόνο που περιέχει. Μπορείτε βέβαια να επιλέξετε κομμάτια και από άλλα σημεία, αλλά η γεύση θα είναι πολύ διαφορετική Άλλο κρεατόσουπα και άλλο σούπα με κότσι.

Συνήθως το μπροστινό κότσι έχει λιγότερο κρέας από το πίσω και περισσότερο συνδετικό ιστό.

ΥΛΙΚΑ

Τα περισσότερα από τα υλικά που θα χρειαστείτε υπάρχουν σε κάθε σπίτι και η θερμιδική τους αξία είναι πολύ χαμηλή. Να θυμάστε ότι, δεν βάζουμε αλάτι στην κρεατόσουπα, καθώς θα χρησιμοποιήσουμε αρκετούς κύβους μαγειρικής. Εάν το τελικό αποτέλεσμα σάς φανεί ανάλατο, μπορείτε να προσθέσετε αλάτι εκ των υστέρων…

Αναλυτικά λοιπόν, για μία γεμάτη μεγάλη κατσαρόλα θα χρειαστούμε τα εξής:

  • Μοσχαρίσιο κότσι, περίπου ένα κιλό στο σύνολο.
  • Πιπέρι, ρίγανη
  • 2 λεμόνια, στυμμένα
  • 1 πορτοκάλι, στυμμένο
  • Μουστάρδα, μία κουταλιά της σούπας
  • Μανιτάρια, κομμένα, μία μικρή κονσέρβα
  • 2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια αλεσμένα στο blender ή κομμάτια
  • 4 καρότα κομμένα σε πολύ μικρά κομμάτια
  • Ελαιόλαδο ένα μικρό φλιτζάνι τσαγιού
  • 3 κύβοι βοδινού
  • 3 κύβοι μανιταριών
  • Καπνιστή πάπρικα
  • Ταμπάσκο, λίγες σταγόνες, προαιρετικά

Το ταμπάσκο είναι πολύ δυνατό, μη βάζετε παραπάνω. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καυτερή πιπεριά ή σκόνη. Εάν τα καυτερά σάς πειράζουν ή δεν σας αρέσουν, μην χρησιμοποιήσετε καθόλου, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα μεταβληθεί. Η γεύση επίσης δεν θα επηρεαστεί εάν χρησιμοποιήσετε πολύ λίγο λάδι. Θέλουμε η σούπα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από εκείνους που κάνουν δίαιτα ή δεν τους αρέσουν τα καυτερά.

Για τον ίδιο λόγο μη βάλετε περισσότερες από δύο πατάτες.

Τα μανιτάρια ακόμη και εάν είναι κομμένα στην συσκευασία, μπορείτε να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού έχουμε πλύνει και ετοιμάσει όλα τα υλικά, ξεκινάμε με ένα ελαφρό σοτάρισμα για λίγα λεπτά – ρίχνουμε δηλαδή στην κατσαρόλα λίγο λάδι, τα κομμάτια τού κρέατος, το αλεσμένο ή κομμένο κρεμμύδι, πιπέρι, ρίγανη και αλείφουμε το κρέας με λίγη μουστάρδα. Περιμένουμε λίγα λεπτά με δυνατή φωτιά έως ότου το κρέας “αρπάξει” και από τις δύο πλευρές.

Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό, αρχικά έως την μέση για να μην ξεχειλίσει από τα υλικά που θα ρίξουμε μετά μέσα.

Αφήνουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση και κατόπιν ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και συμπληρώνουμε με νερό, αφήνοντας μόνο ένα διάστημα δύο – τριών εκατοστών από το χείλος της.

Πριν μισοκλείσουμε το καπάκι, συμπληρώνουμε λίγο πιπέρι, ρίγανη, καπνιστή πάπρικα και προαιρετικά λίγο λάδι ακόμη εάν δεν μάς ενδιαφέρουν οι θερμίδες.

Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για να βράσουν τα υλικά καλά, περίπου ένα τέταρτο και έπειτα χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, στην μεσαία σκάλα.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για μιάμιση με δύο ώρες, αλλά ο ακριβής χρόνος σχετίζεται με το κρέας και το πόσο καλά έχει ψηθεί.

Λίγο πριν κλείσετε το μάτι και για να διευκολύνετε το σερβίρισμα, σπρώξτε με ένα μαχαίρι ή πιρούνι το μεδούλι από το κόκκαλο, ώστε να διαχυθεί μέσα στην σούπα, (πολλές φορές το μεδούλι έχει φύγει μόνο του από το κόκκαλο).

Όταν κλείσετε το μάτι και η σούπα έχει λίγο κρυώσει, μπορείτε να κόψετε το κρέας γύρω από το κόκκαλο σε μικρά κομμάτια.

 

Η απόλαυση ολοκληρώνεται εάν την χορταστική και νοστιμότατη αυτή σούπα την συνοδέψετε στο τέλος με ένα γλυκό κουταλιού φιστίκι Αχιλλαδέλλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button