Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – όσπρια ποικιλία

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – όσπρια ποικιλία

(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός από Κυριακή)

‘Όπως μας πληροφορεί ο συνεργάτης μας Σταύρος Τραγάρας, στις 21 Νοεμβρίου, που είναι η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζουν και οι ανύπαντρες Μαρίες. Είναι η εποχή που η σπορά των γεωργών βρίσκεται περίπου στη μέση, γι’ αυτό και η Παναγία που γιορτάζει ονομάστηκε «Μεσοσπορίτισσα». Στα Λημνιακά, η μέρα λέγεται «τς Παναγιάς τς Μεσοσπορίστεργιας».
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αυτή τη μέρα παραδοσιακά οι νοικοκυρές βράζουν στο καζάνι τα «πολυσπόρια», δηλαδή διάφορα δημητριακά και όσπρια, όπως σιτάρι, κουκιά, ρεβίθια, φασόλια και φακές. Τα «πολυσπόρια» αυτά, που έδωσαν στην Παναγία και το όνομα «Πολυσπορίτισσα», τα πηγαίνουν στην εκκλησία για να ευλογηθούν και να εξασφαλίσουν αφθονία καρπών. Έπειτα όλη η οικογένεια τρώει από αυτά και εύχεται καλή καρποφορία.
Στη Λήμνο το έθιμο αυτό με τα πολυσπόρια το συνήθιζαν παλιότερα οι κεχαγιάδες. Πήγαιναν κόλλυβα για να ευλογηθούν στην εκκλησία και κατόπιν να τα ταΐσουν στα ζώα τους, την παραμονή του Αγίου Μοδέστου, προστάτη των ζώων. Στην Κρήτη (περιοχή Μεσσαράς) αυτό το φαγητό το λένε ψαρά κόλλυβα, προφέρεται δε σαν μια λέξη, ψαρακόλλυβα. Το δίνουν ως επιβράβευση και στα ζώα, τα οποία παραπονούνται τέτοια μέρα αν δεν τους δώσει ο αφέντης τους και μιλούν με ανθρώπινη φωνή. Κι όταν τους δώσει να δοκιμάσουν από το νόστιμο αυτό φαγητό, λένε ευχαριστημένα, τι καλός που είναι ο αφέντης μας.!!! Συνηθέστερα τα προσφέρουν πάντως την παραμονή του Μεγάλου Αγιασμού, δηλαδή των Φώτων, παρά κατά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου. Τη λέξη «ψαροκόλλ’βα» την άκουσα μόνο μια φορά από Λημνιό, τον Παναγιώτη Χαρκότσικα, ο οποίος περιέγραφε ένα φαγητό με ανάμικτα όσπρια.

 

Τα όσπρια είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας, καθώς αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης – και όχι μόνο! Αποτελούνται από υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας και είναι πλούσια σε βιταμίνες, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, αντιοξειδωτικά και διαλυτές φυτικές ίνες.

Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων στο αίμα αλλά και της αρτηριακής πίεσης, ενώ, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη!.

Επιπλέον, είναι από τις καλύτερες επιλογές για όποιον θέλει να χάσει κιλά ή να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος. Σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσοι τρώνε τακτικά όσπρια έχουν λεπτότερη μέση και 22% μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας από όσους τα καταναλώνουν σπάνια ή ποτέ. Αυτή η ιδιότητά τους σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες (1 φλιτζάνι μαγειρεμένα μαύρα φασόλια ή φακές περιέχει περίπου 15 γραμμάρια φυτικές ίνες).

Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν, «Για να απορροφήσει ο οργανισμός όσο περισσότερη πρωτεΐνη γίνεται, ιδιαίτερα αν ακολουθεί κανείς χορτοφαγική διατροφή, είναι σημαντικό να συνδυάζει στο πιάτο του τα όσπρια με δημητριακά».

Τα όσπρια βρίσκονται κοντά στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, που σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται αρκετά συχνά. Τέσσερις μερίδες την εβδομάδα είναι μια καλή ποσότητα.

 

Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, τη φάβα και τα μαυρομάτικα φασόλια, χρειάζεται να μείνουν για μία ολόκληρη νύχτα στο νερό ώστε να μπορέσουν να βράσουν όπως πρέπει. Μην ξεχνάς πριν τα βάλεις στο νερό να κάνεις έναν έλεγχο για να αφαιρέσεις όσα έχουν παράξενο χρώμα ή είναι τρυπημένα.

Αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου, δοκίμασε το εξής κόλπο που θα προετοιμάσει τα όσπριά σου πολύ πιο γρήγορα: Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίξε 10 φλιτζάνια νερό και 1/2 κιλό όσπρια, βάλ’ τα στο μάτι της κουζίνας και άφησέ τα μέχρι το νερό να πάρει βράση. Στη συνέχεια απόσυρέ τα από τη φωτιά, βάλε το καπάκι και άφησέ τα για μία έως 4 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Μπορείς, επίσης, να μουλιάσεις τα όσπρια εξίσου γρήγορα με τη βοήθεια των μικροκυμάτων: Σε ένα σκεύος που μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων ρίξε νερό και τα όσπρια. Κλείσε το καπάκι και βάλ’ τα για 10-15 λεπτά στην υψηλότερη θερμοκρασία. Στη συνέχεια άφησέ τα για μία ώρα πριν τα μαγειρέψεις.

Το νερό που χρειάζονται τα όσπρια για να βράσουν είναι περίπου τρεις φορές ο όγκος τους. Πρόσθεσε το αλάτι και οποιοδήποτε όξινο συστατικό, π.χ. ξίδι ή ντομάτα, προς το τέλος του μαγειρέματος, όταν τα όσπρια έχουν ήδη μαλακώσει αρκετά. Εάν τα προσθέσεις πολύ νωρίς, είναι πιθανό να τα σκληρύνουν και να επιβραδύνουν το βρασμό.

Για να ξέρεις ότι έχουν βράσει όσο πρέπει, πίεσε ένα όσπριο ανάμεσα στα δάχτυλά σου. Εάν λιώνει με μικρή πίεση, είναι έτοιμα.

Μπορείς να φυλάξεις μαγειρεμένα όσπρια στην κατάψυξη. Μόλις βράσουν, ξέβγαλέ τα με κρύο νερό, στράγγιξέ τα καλά, κλείσ’ τα σε ένα δοχείο και αποθήκευσέ τα στην κατάψυξη.

 

Η διατροφική αξία των οσπρίων.

1 φλιτζάνι βρασμένα όσπρια παρέχει κατά μέσο όρο:

18 γραμμάρια πρωτεΐνη

16 γραμμάρια φυτικές ίνες

40 γραμμάρια υδατάνθρακες

37% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σιδήρου

90% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φολικού οξέος

18% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας μαγνησίου

21% συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου

Πάνω από 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, φωσφόρου, ψευδαργύρου, χαλκού και μαγγανίου

230 θερμίδες

 

Και τώρα η συνταγή μας για σούπα ποικιλία όσπρια:

ΥΛΙΚΑ

1 γεμάτο φλυτζάνι με μίγμα οσπρίων (τα φασόλια και τα ρεβίθια πρέπει να τα έχουμε «μουλιάσει» αποβραδίς)

6 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών

3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 καρότα σε κύβους

1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη  και κομμένη  σε κύβους

1 φύλλο δάφνης

Λίγη ρίγανη

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το  ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σωτάρουμε για περίπου 5-7 λεπτά σε μέτρια με ψηλή φωτιά, μέχρι να μαραθεί.

Προσθέτουμε τα καρότα και σοτάρουμε για άλλα 5 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και τον περιμένουμε να πάρει βράση.  Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα οσπρίων, την πατάτα, τη δάφνη και τη ρίγανη.

Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά με το καπάκι της κατσαρόλας μισόκλειστο για περίπου 40 έως 50 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Δοκιμάζουμε για να βεβαιωθούμε ότι όλα τα όσπρια είναι καλά μαγειρεμένα. Αλατοπιπερώνουμε.

Γαρνίρουμε το κάθε πιάτο με τη σούπα μας  με ψιλοκομμένο μαϊντανό για να σερβίρουμε.

 

Όπως πάντα, μπορούμε να συνοδέψουμε τη σούπα μας με τυρί καλαθάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού κερασάκι Αχιλλαδέλη.

Σημ LimnosNea.gr Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΣΤ. ΤΡΑΓΑΡΑ

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button