Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Πατσάς

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Πατσάς

(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός την Κυριακή)

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

Ο πατσάς είναι το πιάτο που τραβάει από τη μύτη εδώ και χρόνια τους καλοφαγάδες και εξακολουθεί να σερβίρεται όλο το 24ωρο, ακόμα και για πρωινό

Η λέξη πατσάς, είναι τούρκικη λέξη από το  paca, και σημαίνει πόδια, γι’ αυτό και η κλασική σούπα γίνεται από μοσχαρίσια ποδαράκια.
Ο πατσάς που σερβίρουν τα πατσατζίδικα είναι είτε μόνο ποδαράκια, είτε από κοιλιά. Υπάρχει βέβαια και ποικιλία, εάν προσθέσει κανείς το σαρδένι ή χωριστά μοσχαροκεφαλή. Η μοσχαροκεφαλή θυμίζει περισσότερο κρεατόσουπα, γι’ αυτό πολλοί την προτιμούν, όχι μόνον για τη νοστιμιά της, αλλά και διότι είναι λιγότερο παχιά.

Σε ένα πατσατζίδικο μαγειρεύουν συνήθως σε δύο καζάνια, το καθένα βγάζει περίπου 200 μερίδες.

Μπορεί βέβαια σε πολλούς να φέρνει αποστροφή και μόνο στην ιδέα της μυρωδιάς του, υπάρχουν όμως κι αρκετοί που τον τρώνε και ωφελούν την υγεία τους, καθώς ο πατσάς περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, που ωφελούν πραγματικά τον οργανισμό μας. Είναι επίσης πηγή μετάλλων, πρωτεϊνών και βιταμινών του σώματος.
Επιπλέον έχει προστατευτικά οφέλη για τα οστά, τα δόντια και το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.
Ο πατσάς είναι θεραπευτικός για το στομάχι του μεθυσμένου, δυναμωτικός για τους εργάτες και απαιτητική επιλογή για τους μερακλήδες.
Επίσης δρα θεραπευτικά στο στομάχι στο έλκος και προκαλεί αίσθημα κορεσμού, γι΄αυτό άλλωστε τον κατανάλωναν παλαιότερα κυρίως οι εργάτες που είχαν πολύ πρωινή βάρδια. Αλλά και άνθρωποι της νύχτας, όπως καλλιτέχνες, νυχτοφύλακες κ.λ.π.

Τα σύγχρονα πατσατζίδικα εκτός από πατσά και μοσχαροκεφαλή έχουν προσθέσει και άλλα φαγητά, όπως σουτζουκάκια και άλλα μαγειρευτά φαγητά.

Τέλος, τώρα με την καραντίνα προσαρμόστηκαν κι αυτά και κάνουν ντιλίβερι στο σπίτι, παρ’ ότι έναν πατσά τον απολαμβάνεις 100% μόνον στο πατσατζίδικο, εκεί όπου πριν σου τον σερβίρουν ακούς τον επαναλαμβανόμενο χτύπο από το μεγάλο μπαλτά που κόβει το αχνιστά κομμάτια που έβγαλε με την τσιμπίδα από το καζάνι.

Η δική μας συνταγή είναι από κοιλιά και πόδι μοσχαριού, δηλαδή όπως τον φτιάχνουν συνήθως τα πατσατζίδικα
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά κοιλιά μοσχαρίσια (καλά καθαρισμένη)
2 πόδια μοσχαρίσια
2 κρεμμύδια μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι – πιπέρι

Υλικά για την προετοιμασία:
3 κ.γ αλάτι
3 κ.σ ξίδι
1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μέσα σε ένα δοχείο βάζουμε την κοιλιά και το πόδι μαζί με μπόλικο νερό.
Προσθέτουμε στο νερό 3 κουταλιές ξύδι, 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, στύβουμε ένα λεμόνι και κόβουμε τη φλούδα σε λεπτές φέτες. Τα αφήνουμε 5-6 ώρες για να δράσουν τα υλικά μας.
Όταν βγάλουμε την κοιλιά και το πόδι από το δοχείο με το νερό τα καθαρίζουμε από τυχόν υπολείμματα, και τα πλένουμε καλά!
Μετέπειτα τα βάζουμε στη κατσαρόλα για να σιγοβράσουν για αρκετές ώρες.
Προσθέτουμε νερό, σκόρδο κρεμμύδια και το πιπέρι.
Όταν κρυώσει η κατσαρόλα αφαιρούμε το λίπος που παρέμεινε στο πάνω μέρος της.
Ανάλογα με τα γούστα κόβουμε την κοιλιά και το πόδι σε ψιλό ή χοντρό μέγεθος.
Ξαναβάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε στο τέλος το αλάτι και τα βράζουμε 30-40 λεπτά και ο πατσάς μας είναι πλέον έτοιμος!
Κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε σκορδοστούμπι ή ξύδι και μπούκοβο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

 

Η έντονη γεύση του πατσά χρειάζεται να συνοδευτεί με μια ακόμα πιο έντονη γεύση για επιδόρπιο. Ό,τι πρέπει για αυτό είναι ο μαστιχάτος τραγανός χαλβάς βανίλιας Αχιλλαδέλη, πασπαλισμένος με κανέλα, που λιώνει στο στόμα!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button