ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Τραχανάς
ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Τραχανάς
(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός από Κυριακή)
Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα. Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας τον φτιάχνουν και με ψιλοαλεσμένο σιτάρι.
Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.
Ο χρόνος μαγειρέματος του είναι συνήθως μικρός, περίπου 20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.
Σύμφωνα με μια εκδοχή πιστεύεται ότι ο τραχανάς προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο και είχε το όνομα «tarkhaneh» που σήμαινε «το φαγητό του φτωχού». Για τους προγόνους μας αλλά μέχρι και τους γονείς μας ο τραχανάς έπαιζε σημαντικό ρόλο στην διατροφή και μερικές φορές ακόμα και στην επιβίωση της οικογένειας σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας και πολέμων.
Οι σούπες με τραχανά είναι από τα πιο γρήγορα, νόστιμα και οικονομικά φαγητά που μπορεί κανείς να φτιάξει για την οικογένεια. Αποδεικνύεται επίσης ότι είναι και από τις πιο υγιεινές επιλογές.
Οι τραχανάδες είναι δύο ειδών, ξινός και γλυκός.
Υπάρχει και τραχανάς λαχανικών, για τους vegetarian και για όσους νηστεύουν.
Προτιμούμε τον τραχανά Λήμνου γιατί, όπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Λήμνου, είναι σπιτικός, από αγνά χωριάτικα υλικά και ολόπαχο πρόβειο γάλα ή γιαούρτι.
Ο τρόπος παρασκευής της σούπας τραχανά είναι απλός.
Ροδίζουμε σε κατσαρόλα ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Προσθέτουμε 1,5 λίτρο ζεστό νερό, 500 γρ. τραχανά, 2 κύβους βοδινό ή κοτόπουλου, κι αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 20-30΄.
Σερβίρεται σε βαθύ πιάτο και συνοδεύεται με τυρί φέτα καλαθάκι Λήμνου.