Τι θα φάμε σήμερα – γίδα βραστή – Δείτε τη Συνταγή !
Τι θα φάμε σήμερα – γίδα βραστή
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Γίδα βραστή σπάνια σερβίρουν τα εστιατόρια σε πεδινές και παραθαλάσσιες πόλεις. Αντίθετα, σε ορεινές περιοχές και σε ορειβατικά καταφύγια, όπως για παράδειγμα στον Όλυμπο, η σούπα αυτή είναι πολύ συνηθισμένη και δημοφιλής χειμώνα-καλοκαίρι. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι γενικά οι σούπες έχουν συνδεθεί με κρύο καιρό και επίσης επειδή οι γίδες, δηλαδή οι κατσίκες, εκτρέφονται συνήθως σε ορεινές περιοχές. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε εύκολα να βρούμε το κρέας της γίδας στο κρεοπωλείο και να μαγειρέψουμε στο σπίτι τη νοστιμότατη αυτή σούπα. Η γίδα μαζί με το πρόβατο θεωρείται από τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους. Πολλοί την χαρακτήρισαν και ως «αγελάδα του φτωχού».
Γιατί όμως γίδα και όχι πρόβατο; Γιατί το Πάσχα ψήνουμε περισσότερο αρνί και λιγότερο κατσίκι;
Το αρχαιοελληνικό όνομα της κατσίκας είναι «ερίφιο» και αυτήν τη λέξη την ακούμε συνήθως σε δύο μέρη, την περίοδο του Πάσχα στο χασάπικο και στην εκκλησία. Στο χασάπικο πουλάνε τα αμνοερίφια, δηλαδή τα πρόβατα και τις κατσίκες και στην εκκλησία ακούμε τι θα γίνει στην Δευτέρα Παρουσία, τη μέρα της Μεγάλης Κρίσης, όταν θα ξεχωρίσουν και θα μπουν στα δεξιά οι αμνοί (δηλαδή τα πρόβατα) και στα αριστερά τα καταδικασμένα ερίφια (δηλαδή οι γίδες, ή κατσίκες).
Όπως και να έχει, αρνιά και κατσίκια έχουν μια βασική διαφορά. Το κατσικάκι είναι πιο άπαχο. Όσοι δεν έχουν αγγειακά βάσανα και δεν φοβούνται την χοληστερίνη, απολαμβάνουν το αρνί με τα υψηλής περιεκτικότητας κορεσμένα λίπη. Αυτό ακριβώς το εξωτερικό και εσωτερικό λίπος στο κρέας τους το κάνει τρυφερότερο, πιο χυμώδες, νοστιμότερο. Οι άλλοι, που έχουμε παραπανίσια κιλά, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια μπορούμε άφοβα να απολαύσουμε την γίδα. Είναι και μια ευκαιρία, τώρα τα Χριστούγεννα, που όλοι αγοράζουν γαλοπούλα και χοιρινό, και δεν προτιμούν γίδα ή αρνί, να ψωνίσουμε πιο φτηνά.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό γίδα μπούτι κομμένο σε μερίδες
5 πατάτες
3 καρότα
1/2 ματσάκι σέλινο
1 ξερό κρεμμύδι
Ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα κομμάτια της γίδας και τα βάζουμε με νερό σε φαρδιά κατσαρόλα να βράσουν.
Ξαφρίζουμε τον αφρό που θα βγάλει. Αφού βράσει για κανένα 20/λεπτο πετάμε το νερό και φυλάμε το κρέας σε ένα πιάτο. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα.
Στην κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Κόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε στο ζεστό λάδι να ξανθύνει.
Μόλις μαραθεί προσθέτουμε το κρέας και το σωτάρουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή ένταση για μιάμιση ώρα περίπου, δοκιμάζοντας πότε πότε αν έχει μαλακώσει.
Στο μεταξύ πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε σε κύβους τις πατάτες και σε ροδέλες τα καρότα. Το σέλινο, αφού κρατήσουμε ολόκληρα τα κοτσάνια, κόβουμε σε λεπτά κομμάτια τα φύλλα.
Εφόσον έχει μαλακώσει το κρέας, αλατίζουμε καλά το ζουμί και προσθέτουμε και όλα μας τα λαχανικά. Βράζουμε για άλλη μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Δοκιμάζουμε αν έχουν μαλακώσει τα λαχανικά καθώς και το αλάτι της σούπας μας. Αφαιρούμε τα κοτσάνια του σέλινου.
Βάζουμε στο multi 2-3 κυβάκια πατάτας και 2-3 καρότα με λίγο ζουμάκι και τα αλέθουμε. Προσθέτουμε και το λεμόνι και αυτό τον “πουρέ” τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Με αυτό τον τρόπο η σούπας μας θα γίνει πιο πηχτή.
Δυναμώνουμε το μάτι και αφήνουμε 2-3 λεπτά να πάρει μια βράση. Η σούπα μας είναι έτοιμη!