Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – παλαμίδα πλακί στο φούρνο

Τι θα φάμε σήμερα – παλαμίδα πλακί στο φούρνο

 Όπως λέει και η παροιμία, «Κάθε πράγμα στον καιρό του και η παλαμίδα τον Αύγουστο». Αυτήν την εποχή στη Λήμνο οι μεγάλες βιοτεχνίες ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ (στον Μούδρο) και ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ (στην Νέα Κούταλη) φτιάχνουν τα περίφημα αλίπαστα, στα οποία περιλαμβάνεται και η παλαμίδα.

Η λακέρδα είναι ο καλύτερος μεζές για τσίπουρο. Τώρα είναι η εποχή για να φτιάξει κανείς σπιτική παστή λακέρδα με δαφνόφυλλα και ελαιόλαδο.

Η λακέρδα είναι ένα είδος παλαμίδας με λευκό και πολύ νόστιμο κρέας. Το καλύτερο ορεκτικό για φασουλάδα ή φακές, αλλά και εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο και ούζο.

Στην όψη η παλαμίδα μοιάζει πολύ με τα τονάκια, αλλά διαφέρει από αυτά, επειδή το κρέας της είναι πιο ελαφρύ. Για να τα διακρίνεις, η ράχη στον τόνο έχει σγουρά σχήματα, ενώ στην παλαμίδα είναι παράλληλες γραμμές.

Η παλαμίδα είναι ένα χορταστικό ψάρι και μαγειρεύεται συνήθως πλακί στο φούρνο. Γίνεται μεγάλο ψάρι μέχρι 70-80 εκ και σε βάρος μέχρι 8-10 κιλά.

ΥΛΙΚΑ

1½ κιλό παλαμίδα

3 κρεμμύδια μεγάλα ξερά

4 σκελίδες σκόρδο

5 ντομάτες ώριμες

3 πατάτες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ματσάκι μαϊντανό

½ ποτήρι νερό

λίγες σταγόνες ξίδι

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνουμε την παλαμίδα μέσα σε νερό για μία ώρα περίπου ώστε να φύγει το αίμα της. Καθαρίζουμε (αφαιρούμε) τα εντόσθια και τα βράγχια, την πλένουμε και τη στραγγίζουμε καλά. Τη ραντίζουμε με λίγο ξίδι, την αλατίζουμε και την κόβουμε σε φέτες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Αφαιρούμε το φλούδι από τις ντομάτες (ή χρησιμοποιούμε 2 κονσέρβες).

Στη συνέχεια, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το ζουμί και τα σπόρια τους και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους σε μπολ.

Στο ίδιο μπολ βάζουμε ψιλοκομμένο τον μαϊντανό καθώς και τα ξερά κρεμμύδια.

Βάζουμε το ψάρι σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι και στα κενά βάζουμε τις πατάτες.

Περιχύνουμε με το μείγμα της ντομάτας και των μυρωδικών και από πάνω μοιράζουμε τα σκόρδα κομμένα στη μέση. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ψήνουμε στον φούρνο σε μέτρια φωτιά για μία ώρα.

Συνοδεύεται με ένα ποτηράκι μπρούσικο λημνιό κρασάκι.

Για επιδόρπιο, χαλβάς αμυγδάλου Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button