Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – Ρεβίθια με πράσα στον φούρνο

Τα ρεβίθια προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσιο σε μέταλλα, φυτικές ίνες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες. Συνήθως τα μαγειρεύουμε σούπα ή σαν στραγάλια μαζί με σταφίδες. Παλιά, όταν δεν υπήρχε ο καφές, από το αλεύρι τους έψηναν ένα ρόφημα που έμοιαζε με καφέ. Σήμερα με το αλεύρι από ρεβίθια φτιάχνουν τα χούμους που δίνουν ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά.

ΥΛΙΚΑ

250-300 γρ. ρεβίθια
1 φλ. ελαιόλαδο
3 πράσα χοντροκομμένα
1 σκ. σκόρδο (προαιρετικό)
½  λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
½  κ.τ.γλ. κύμινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από την προηγούμενη μέρα σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό μουλιάζουμε τα ρεβίθια για περίπου 24 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό

Στο τέλος προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, αφήνουμε για 10 λεπτά και ξεπλένουμε πάλι.

Ρίχνουμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν ενώ βράζουμε νερό και σε μια άλλη κατσαρόλα. Μόλις πάρουν μια – δυο βράσεις, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην άλλη κατσαρόλα με το νερό που έχει εντωμεταξύ βράσει (για να μην κρυώσουν και σταματήσει εντελώς ο βρασμός).

Αν τυχόν βγάλουν κι άλλο αφρό, ξαφρίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα ρεβίθια να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τα πράσα (αφού τα καθαρίσουμε καλά και τα κόψουμε σε ροδέλες. Προσθέτουμε λίγο νερό και τα αχνίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και ο όγκος τους να μειωθεί. Όταν εξατμιστούν εντελώς τα υγρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κίμινο και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά.

Στη γάστρα (κατά προτίμηση) ή σε ταψάκι ρίχνουμε τα ρεβίθια αφού τα σουρώσουμε, αδειάζουμε από πάνω τα πράσα με το λάδι τους και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε περίπου μια ώρα ξεσκεπάζουμε, παίρνουμε 3-4 κουταλιές από το φαγητό, τις ρίχνουμε στο μούλτι να πολτοποιηθούν, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, αλατίζουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο φαγητό (για να δείχνει χυλωμένο).

Ανακινούμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη ή ανοιχτή τη γάστρα ανάλογα με το αν προτιμάμε τη σάλτσα πιο αραιή ή πιο πυκνή, να μείνει δηλαδή το φαγητό μόνο με το λάδι του.

Με τον ίδιο τρόπο γίνεται το φαγητό και στην κατσαρόλα, αφού πάρει βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί.

Αν περισσέψει φαγητό προσθέστε λίγο ρύζι και νερό και φτιάξτε ένα υπέροχο ρεβιθόρυζο

Αντί για κίμινο μπορείτε να το αρωματίσετε με κόλιανδρο ή κάρι.

Ένα ποτηράκι κρασί Λήμνου είναι ό,τι πρέπει για να το συνοδεύσει.

Μην ξεχάσετε επίσης τις ελιές.

Για επιδόρπιο, χαλβάς βανίλιας Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button