Περιοδικό

Το Γυμνάσιο Λήμνου και το Πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης. Οι Λημνιοί που φοίτησαν εκεί!

Το Γυμνάσιο Λήμνου και το Πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης. Οι Λημνιοί που φοίτησαν εκεί!  

Γραφει (για την Ιστορια) ο Γρηγ. Μανινάκης

Στην δεκαετία 1960-1970 η Λήμνος απόκτησε μια ασυνήθιστη αν όχι μοναδική στατιστικά θέση για ένα νησί του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό, 7 απόφοιτοι του Γυμνασίου της φοίτησαν στο Πανεπιστήμιο Αdelphi της Νέας Υόρκης (φωτογραφία)  απ’ όπου «έχτισαν» και την μετέπειτα επαγγελματική τους καριέρα. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπ΄όψη ότι εκείνα τα χρόνια η Λήμνος ήταν ένα απομονωμένο παραμεθόριο νησί του Βορείου Αιγαίου με πρωτεύουσα την Μύρινα- μικρή κωμόπολη περίπου τριων χιλιάδων κατοίκων- που είχε και το μοναδικό Γυμνάσιο του νησιού.

Η αρχή έγινε το 1961 με τον Κώστα Ντόντο, που επέλεξε τελείως τυχαία το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο επειδή το όνομα Adelphi συνέπεσε να είναι αλφαβητικά πρώτο στην λίστα κάποιου ελληνοαμερικανικού λεξικού. Το 1963 ακολουθήσαμε ο Γιάννης Τακάκης κι’εγώ ενώ το 1964 η Λημνιακή παρέα μεγάλωσε με τον Θωμά Καρανικόλα, έναν ακόμη συμμαθητή μας από το Λιβαδοχώρι. Το επόμενο έτος μάς ήρθε στα 35 του χρόνια ο Δημήτρης Ντόντος (αδελφός του Κώστα και πρώην πρόεδρος της ομάδας του Παλλημνιακού) το 1967 ο Βασίλης Τακάκης -αδελφός του Γιάννη- και το 1970 ο Αντώνης Διαματάρης , που από το 1979 – για 40 χρόνια- υπήρξε εκδότης και ιδιοκτήτης της ελληνικής ημερήσιας εφημερίδας της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας» και για μικρό διάστημα το 2019, υφυπουργός εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ένας από τους εφτά προχώρησε μέχρι την απόκτηση διδακτορικού, ενώ τέσσερις έκαναν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές- Μαστερ- στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Οι αδελφοί Ντόντου κι’εγώ στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και ο Αντώνης Διαματάρης στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ο Γιάννης Τακάκης με Μαστερ (1973) και Διδακτορικό-PhD (1976) στην Oργανική Χημεία από το New York University, εργάστηκε στο πανεπιστήμιο Rockefeller ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης απ’ όπου- μετά από σημαντικό ερευνητικό έργο-εκλέχτηκε το 1985 αρχικά Λέκτορας και στην συνέχεια Επίκουρος και Αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αφυπηρετώντας το 2012. Ο Θωμάς Καρανικόλας που σήμερα ζει συνταξιούχος στην Πολιτεία της Φλώριδας έκανε καριέρα προγραμματιστή στην εταιρεία αυτοκινήτων Ford ενώ ο Κώστας Ντόντος και ο Βασίλης Τακάκης «έκλεισαν» την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στην Ελλάδα. Ο πρώτος σε διευθυντική θέση πρϊσταμένου τεχνικού τμήματος του ΟΤΕ και ο δεύτερος ως μαθηματικός καθηγητής Λυκείου.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button