Περιοδικό

Βατραχοπόδαρα…

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

«Πάμε στα Γιάννινα για βατραχοπόδαρα;».

Τι θα λέγατε για μια τέτοια πρόταση;

Θα ήταν απόλυτα λογικό να μού προτείνουν, π.χ. να πάμε στα Γιάννινα για να δούμε το ματς ΠΑΣ Γιάννινα – ΠΑΟΚ, ή τα αξιοθέατα των Ιωαννίνων (π.χ. σπήλαιο Περάματος, το επιβλητικό κάστρο, το μοναδικό Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Βρέλλη κλπ.). Ή, έστω, να πάμε για κατσικάκι Μετσόβου γεμιστό με κάστανα και σταφίδες, φασουλάδα τσομπάνικη, για σαγανάκι Μετσοβόνε ή για σοκολατόπιτα και γιαννιώτικο σιροπιαστό γλυκό.

Όμως, για βατραχοπόδαρα;

Υπάρχουν φαγητά ελληνικά, όπως λ.χ. τα βατραχοπόδαρα, τα σαλιγκάρια κ.ά., που εμείς οι Έλληνες τα σιχαινόμαστε, αλλά οι ξένοι όχι μόνο τούς αρέσουν, αλλά τα έχουν για μεγάλες σπεσιαλιτέ και τα χρυσοπληρώνουν.

Αντίθετα, πολλά φαγητά που αρέσουν πολύ σε μας τους Έλληνες, στους ξένους προκαλούν αηδία:

1)    Αρνί στη σούβλα
Η θέα ενός ολόκληρου ζώου που γυρνάει πάνω σε μια σούβλα είναι αποκρουστική. Το ίδιο και το κοκορέτσι με τα τυλιγμένα έντερα, το ίδιο και το κεφαλάκι. Πριν από μερικά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τη νόσο των τρελών αγελάδων είχε εκδώσει οδηγία που τα απαγόρευε. 2)    Γαρδουμπάκια
Μοιάζουν με μίνι κοκορετσάκια, που αντί να ψήνονται στη σούβλα ή στον φούρνο, μπαίνουν στην κατσαρόλα.

3)    Πατσάς
Η σούπα των ξενύχτηδων, κλασική επιλογή πολλών τις πρώτες πρωινές ώρες. Φτιάχνετε με χοιρινή κοιλιά και ποδαράκια, με συνοδεία σκορδόξιδο. Τα πατσατζίδικα σερβίρουν κι άλλα δύο ελληνικά φαγητά, τα οποία οι ξένοι δεν θέλουν ούτε να τα δουν ούτε να τα δοκιμάσουν: μοσχαροκεφαλή και γλώσσα μοσχαρίσια.

4)    Τζιγεροσαρμάδες
Κι εδώ γεμιστά εντόσθια, τυλιγμένοι με μια μεγάλη μεμβράνη από λεπτό τρυφερό λίπος, σαν δαντέλα.

5)    Μπουμπάρι
Σαν τεράστιο λουκάνικο, αυτή η τοπική σπεσιαλιτέ του Πηλίου δεν είναι άλλο από έντερο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια, μυρωδικά και μπαχαρικά, που ψήνεται στον φούρνο και συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινο κρασί. 6)    Παστουρμάς

Το τσεμένι με το οποίο είναι καλυμένος είναι ένα βαρύ μπαχαρικό και την άλλη μέρα μυρίζει όλο το σώμα.

 

Και κάθε μέρος στην Ελλάδα φημίζεται για κάτι φαγώσιμο:

Πατάτες Νευροκοπίου, φασόλια Πρεσπών, αντσούγιες Καλλονής, καβουρμάς και βενιζελικά Λήμνου, πέστροφες Έδεσσας, βουβαλίσιο κρέας και γιαούρτι Κερκίνης, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, κοκορέτσι και γαρδούμπα Τριπόλεως, πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης, πατσάς και κουλούρι Θεσσαλονίκης, παστουρμάς Κομοτηνής, σπεντζοφάϊ Πηλίου, μπλατσαριά Μετσόβου, φάβα και ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, μπουρδέτο Κέρκυρας, μόστρα Μυκόνου, σφουγκάτο Μυτιλήνης χοχλιοί Κρήτης, ραβανί Βεροίας, ακανές Σερρών, τρίγωνα Πανοράματος, λουκούμια Σύρου, χαλβάς Φαρσάλων κλπ. κλπ.

 

Τα βατραχοπόδαρα

Ας έλθουμε τώρα σ’ αυτήν την σπεσιαλιτέ στη λίμνη των Ιωαννίνων. Όσοι τα δοκίμασαν λένε ότι, αν δεν ξέρεις τι τρως, θα νομίζεις ότι τρως κάτι σαν γαρίδες, αυτήν την γεύση έχουν. Άλλοι πάλι λένε ότι έχουν γεύση όπως οι φτερούγες κοτόπουλου. Άντε, όμως να πείσεις κάποιον να φάει βατράχια!

Πάντως, να σημειώσουμε ότι τα βατράχια αυτά διατηρούνται σε κρυστάλλινα καθαρά τρεχούμενα νερά, όπως και οι πέστροφες, και αλιεύονται φρεσκότατα της ώρας.

Όταν θα πάτε στα Γιάννινα, μη ξεχάσετε να πάτε στη λίμνη για μια βόλτα με το καραβάκι στο νησάκι της κυρα-Φροσίνης. Εκεί είναι και οι ταβέρνες που σερβίρουν τα τηγανητά βατραχοπόδαρα! Δοκιμάστε τα! Όλοι εκεί γύρω στα άλλα τραπέζια παραγγέλνουν αυτόν τον καταπληκτικό μεζέ. Κάτι ξέρουν!

Κι αν επιμένετε να μη τα δοκιμάσετε, μπορείτε, εναλλακτικά, για να μη μείνετε νηστικοί να παραγγείλετε πέστροφα τηγανητή.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button