Περιοδικό

Το μέλι της Λήμνου είναι και θεραπευτικό

Το μέλι της Λήμνου είναι και θεραπευτικό

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία είναι από τα πιο διάσημα και παλιά. Τελευταία έγινε γνωστό από τις έρευνες που διεξάγει για εμβόλιο εναντίον του COVIT-19. Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα του, η κατανάλωση μελιού είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία συμπτωμάτων ασθενειών του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως βήχας, πονόλαιμος και ρινική συμφόρηση.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις χορηγούνται αντιβιοτικά αλλά εναλλακτικά ανέφεραν πως μπορεί να συνιστάται η κατανάλωση μελιού.
Το μέλι είναι μία τροφή που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την ανακούφιση του βήχα και του πονόλαιμου ειδικά στα παιδιά. Ωστόσο για πρώτη φορά διερευνήθηκε αν είναι αποτελεσματικό της στα συμπτώματα ασθενειών του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος σε ενήλικες.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα 14 κλινικών δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν 1761 συμμετέχοντες συγκρίνοντας τη χρήση μελιού και προϊόντων με βάση το μέλι με αντισταμινικά φάρμακα και παυσίπονα για το βήχα.
Το μέλι αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από τα αντιβιοτικά και άλλα συμπληρώματα φαρμάκων στη μείωση των συμπτωμάτων ιδίως του βήχα.

Ήταν 36% πιο αποτελεσματικό στη μείωση της συχνότητας του βήχα και 44% πιο αποτελεσματικό στην μείωση της σοβαρότητας τους.
Οι ερευνητές δήλωσαν τα εξής: το μέλι είναι ένα προϊόν που είναι φθηνό, εύκολα προσβάσιμο και με περιορισμένες βλάβες. Συνιστούμε το μέλι ως εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά για τις παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού. Είναι μία μέθοδος πιο αποτελεσματική και αβλαβής. Αποτρέπει επίσης το σχηματισμό αντοχής στα αντιβιοτικά”.
Ωστόσο τόνισαν ότι καθώς το μέλι είναι μία σύνθετη και ετερογενής ουσία δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα κάθε είδος μελιού.

 

Όπως είναι γνωστό, το θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου έχει βραβευτεί σε πολλές διεθνείς εκθέσεις και κατέχει μια από τις πιο εξέχουσες θέσεις στις προτιμήσεις των μερακλήδων και των ειδικών της γεύσης.

Παρ’ ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων, και δεν μπορεί να τα υποκαταστήσει, αποτελεί ένα άριστο συμπλήρωμα διατροφής.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο μυθικός Φιλοκτήτης, που υπέφερε από μια μορφή δηλητηρίασης και παρέμεινε στην Λήμνο στο Καβείριο όταν οι σύντροφοι του πολεμούσαν στην Τροία, να θεραπεύτηκε με έναν συνδυασμό θεραπείας με Λημνία Γη και θυμαρίσιο μέλι.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button