Απόψεις

Το ΝΟΗΣΙΣ λειτουργεί διαδικτυακά

Το ΝΟΗΣΙΣ λειτουργεί διαδικτυακά

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Το ΝΟΗΣΙΣ παρέτεινε την αναστολή λειτουργίας του μέχρι 27-4-2020, όμως συγκέντρωσε ποικίλες διαδικτυακές δραστηριότητες και ψηφιακό υλικό, για να μπορείτε να περνάτε όμορφα, δημιουργικά και… επιστημονικά το χρόνο σας, όσο μένετε σπίτι.

Ειδικότερα, σας προτείνει (πατήστε πάνω στους τίτλους για να ανοίξουν οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι):

Ταξίδι στη γνώση – μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων
Σειρά αυτοτελών ταινιών κινουμένων σχεδίων με περιεχόμενο εκπαιδευτικές ιστορίες, σχετικές με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Εγκυκλοπαίδεια Τεχνολογίας – Wiki
Ιστορικές πληροφορίες για επιστημονικά – τεχνολογικά θέματα και σχετικά εκθέματα του Μουσείου τεχνολογίας στο ΝΟΗΣΙΣ. Παρουσιάζονται οι ενότητες: Διάστημα, Ηλεκτρισμός, Ιατρική, Κλωστοϋφαντουργία, Περιβάλλον, Ράδιο-Τηλεόραση, Τηλεπικοινωνίες, Τυπογραφία, Υπολογιστές και Φωτογραφία.

Τρισδιάστατες φωτογραφίες εκθεμάτων των εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ.

Φορέστε (ή φτιάξτε) τα κόκκινα – μπλε γυαλιά που θα σας επιτρέπουν να βλέπετε τρισδιάστατα και δείτε πολλά από τα εκθέματα που παρουσιάζονται στο ΝΟΗΣΙΣ

Science shows

Ένας από τους βασικούς στόχους του ΝΟΗΣΙΣ είναι να δημιουργήσει κίνητρο και ενδιαφέρον στους επισκέπτες για την ενασχόλησή τους με την επιστήμη. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι με το να αντιληφθούν ότι η επιστήμη βρίσκεται παντού γύρω τους και μπορεί να είναι ακόμα και διασκεδαστική. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την εμπειρία ότι οι επισκέπτες όλων των ηλικιών απολαμβάνουν ιδιαίτερα τη διαδικασία του πειραματισμού, το ΝΟΗΣΙΣ σχεδιάζει και υλοποιεί τα λεγόμενα science shows.

– Απλές Μηχανές
– Η επιστήμη στην Κουζίνα σας
– Η επιστήμη του Διαστήματος

Εικονικές περιηγήσεις σε περιοδικές εκθέσεις
– Έκθεση Τέχνης της Σκιάς «Genesis – Πορεία στο Άπειρο»
https://www.noesis.edu.gr/genesis/
και εικονική περιηγήση http://digital-in.info/Genesis/?fbclid=IwAR2mDXY09qNYGhuQtLn9cC7kkvkuEOja6YIFatuLk99gUYqJgir1h15IgKc

-Έκθεση φωτογραφίας «Τιθασεύοντας το φως»
https://www.noesis.edu.gr/exhibition-about-photography/
και εικονική περιήγηση https://noesis.edu.gr/vrtours/light/index.html

-Έκθεση υπολογιστών «Compute-R-evolution»
https://www.noesis.edu.gr/compute-revolution/
και εικονική περιήγηση https://www.noesis.edu.gr/vrtours/crevolution/tour.html

-Έκθεση Αρχαίας Κινέζικης Επιστήμης και Τεχνολογίας
https://www.noesis.edu.gr/ancient-chinese-science-and-technology/
και εικονική περιήγηση https://noesis.edu.gr/vrtours/china/index.html

– Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
https://www.noesis.edu.gr/idea/
https://www.noesis.edu.gr/idea-slovenia/
και εικονική περιήγηση https://my.matterport.com/show/?m=5rHaUQEssAV 

Ψηφιοποιημένες εικόνες εκθεμάτων συλλογών του ΝΟΗΣΙΣ
http://archive.noesis.edu.gr/repository/
Η ψηφιοποιημένη συλλογή 3.500 εκθεμάτων του φορέα, με αναλυτικές πληροφορίες για την προέλευσή τους και φωτογραφίες. Μέρος της συλλογής έχει αναρτηθεί και στην ψηφιακή πλατφόρμα European – αποθετήριο ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης εκθεμάτων συλλογών Μουσείων και τεχνολογικών φορέων σε διεθνές επίπεδο.

Τι είναι το ΝΟΗΣΙΣ

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS) βρίσκεται στην περιοχή Θέρμη Θεσσαλονίκης και αποτελεί το κορυφαίο τεχνολογικό κέντρο της Ν.Α Ευρώπης, με πλήθος δράσεων και έχοντας δεχτεί πάνω από 1.600.000 επισκέπτες.

Δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή και να κατανοήσουν τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία.

Iδρύθηκε το 1978 ως σωματείο με την ονομασία Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Αρχικά το μουσείο στεγάστηκε σε κτιριακές εγκαταστάσεις στην περιοχή Φιξ που παραχώρησε ο επιχειρηματίας Π. Τσουκαλάς (ιδρυτικό µέλος και αργότερα πρόεδρος του Μουσείου) και το 1989 το μουσείο μεταφέρθηκε στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης στη Σίνδο.

Το 2001 το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS).

Το Οκτωβρίου του 2004 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του μουσείου στην περιοχή Θέρμη με την παρουσία του Πρόεδρου της ∆ηµοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

Το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων του μουσείου είναι 15.000 τ.µ. σε οικόπεδο 48 στρεµµάτων που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θέρμης.

Εγκαταστάσεις

  • Προσομοιωτή Εικονικής Πραγματικότητας18 θέσεων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει από το διάστημα έως το βυθό του Ωκεανού
  • Κοσμοθέατρο. Μια αμφιθεατρική αίθουσα 300 θέσεων και δυνατότητα προβολής σε γιγαντοοθόνη (διαστάσεων 17m x 23m η μεγαλύτερη στην Ελλάδα ) όπου προβάλλονται επιστημονικές και περιβαλλοντικές ταινίες μεγάλου format.
  • Χώρο Υποδοχής
  • Μουσείο Τεχνολογίας:παρουσιάζονται θεματικές εκθέσεις σχετικά με την Ιστορία της Τεχνολογίας και των Επιστηµών και περιλαμβάνει: Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών, Τεχνοπάρκο, και εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
  • Ψηφιακό Πλανητάριομε150 ανακλινόµενες θέσεις, όπου γίνεται αναπαράσταση αστρονοµικών και φυσικών φαινοµένων με χρήση εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού ψηφιακών προβολών σε ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 18m
  • Συνεδριακό κέντρο
  • Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων
  • Βιβλιοθήκη

Επίσης λειτουργεί καφετέρια με πανοραμική θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο και το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button