Περιοδικό

Χταπόδι – 14 τρόποι για να απολαύσεις το νόστιμο θαλασσινό

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Κρασάτο – στη σχάρα – ξιδάτο – ψητό στο γκριλ – κεφτέδες – γιουβέτσι – σουβλάκι – στιφάδο – με κοφτό μακαρονάκι – μαριναρισμένο – με πατάτες στο φούρνο – με σάλτσα μουστάρδας – με φάβα – με ρεβίθια στο φούρνο.

Το όνομα του είναι σύνθετο και προέρχεται από δύο λέξεις, οκτώ + πόδι (οκτάπους στα αρχαία ελληνικά).

Είναι ιδανικός μεζές για ούζο, αλλά και εξαιρετική επιλογή για  ένα  ελαφρύ γεύμα. Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σε σύγκριση με το κρέας δεν έχει επικίνδυνα κορεσμένα λιπαρά. Επίσης είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, αλλά και της δυσκολοεύρετης βιταμίνης Β-12. Τέλος μας δίνει σίδηρο, μαγνήσιο και σελήνιο, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας.

Συνδυάζεται υπέροχα με πουρέ, πατάτα ή ρύζι.

Ένα ποτήρι κρασάκι κάνει την απόλαυση ακόμα μεγαλύτερη.

 

Να και μια εύκολη συνταγή για χταποδοκεφτέδες:

ΥΛΙΚΑ

1 χταπόδι 1½ κιλό, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (πολύ ψιλοκομμένα), 1-2 αυγά, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 4 κουταλιές ούζο, πολύ λίγο αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το χταπόδι και το σιγοβράζουμε στην κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει, περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά.

Το στραγγίζουμε (κρατάμε το ζουμί του) και αφού κρυώσει το ψιλοκόβουμε ή το αλέθουμε στο μπλέντερ. Το βάζουμε σε ένα μπολ.

Μουλιάζουμε το ψωμί στο ζουμί που έβραζε το χταπόδι. Το στύβουμε καλά και το τρίβουμε σε ψίχουλα μέσα στον κιμά του χταποδιού.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατίζουμε πολύ ελαφρά. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά. Αν η ζύμη είναι αραιή προσθέτουμε λίγη φρυγανιά.

Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους ροδίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

 

Μερικά μυστικά:

Το βράσιμο γίνεται σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσει σωστά το φρέσκο χταπόδι. Το κατεψυγμένο θέλει λιγότερη ώρα βράσιμο.

Το φρέσκο χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό, γι’ αυτό το αλατίζουμε ελάχιστα.

Κάπως περισσότερο αλάτι βάζουμε στο κατεψυγμένο και στο τέλος του βρασμού.

Το χταπόδι αποτελείται από 30% νερό, οπότε όταν μαγειρεύεται χάνει τον όγκο του. Γι’ αυτό όταν βράσει θα μικρύνει στην κατσαρόλα.

Το φρέσκο χταπόδι πρέπει να είναι πολύ καλά χτυπημένο. Αλλιώς θα είναι σκληρό, όση ώρα κι αν το βράσουμε και μετά θα γίνει σαν λάστιχο. Οι ψαράδες όταν πιάνουν χταπόδι το χτυπάνε δυνατά 40 φορές.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button