ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Λήμνου

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Λήμνου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι από το εσωτερικό και το εξωτερικό έρχονται να απολαύσουν τις διακοπές τους στο ευλογημένο αυτό νησί.

Έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους, που λένε τα καλύτερα λόγια γι’ αυτήν.

Τι έχει λοιπόν η Λήμνος, που δεν έχουν άλλα ελληνικά νησιά; Γιατί το προτιμούν και το διαφημίζουν και στους άλλους; Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Λήμνου;

 

Δεν είναι μόνον ένα, αλλά πάρα πολλά, για την ακρίβεια δεκαπέντε (15).

1) Πρώτα – πρώτα, οι αμέτρητες αμμουδερές παραλίες της. Κανένα άλλο νησί δεν έχει τόσες πολλές αμμουδιές, και μάλιστα πεντακάθαρες, κρυστάλλινες με μπλε σημαίες.

Η Λήμνος περιβάλλεται από εξήντα οκτώ (68) κόλπους με αμμουδερές παραλίες. Όχι μόνο δεν θα πληρώσεις τίποτα για ομπρέλα και ξαπλώστρα, αλλά μπορείς να διαλέξεις ακόμα και τη δική σου ατομική παραλία με την παρθένα αμμουδιά.

Μεγάλες και εκτεταμένες οι αμμουδερές παραλίες της Λήμνου. Κρυστάλλινα νερά, έχουν πάρει όλες τις μπλε σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυλώνας, Θάνος, Παρθενόμυτος 3 χλμ.

Πλατύ, Εβγάτης, Κότσινας, Αηγιάννης Κάσπακα 4 ½ χλμ.

Γομάτι 5 χλμ.

Κέρος – όπου γίνονται και οι διεθνείς αγώνες σέρφινγκ, 6 χλμ.

Αμέτρητες οι άλλες, Ρηχά Νερά, Ρωμέϊκος Γιαλός, Τούρκικος Γιαλός, Νευτίνα, Ζεματάς, Μικρό Φαναράκι, Μεγάλο Φαναράκι, Χαβούλη, Λουρί, Μακρύς Γιαλός και Αηγιάννης Καμινίων, Άγιος Ερμόλαος, Καρβουνόλακας, Παπιά, το Πηγαδέλι της Παναγιάς, Τρυγές, Σαράβαρη, Αξά, Άγιος Στέφανος, Απάν Γιαλός, Παλαιόκαστρο, Κοκκινόβραχος, Μακρύς Γιαλός Πολιόχνης, Στβι, Αγία Βαρβάρα, Κόκκινα, Διαπόρι, Βουρλίδια, Παρανησιά, κ.ά.

 

2) Κάτι άλλο που δύσκολα θα βρεις σε άλλο νησί, είναι η νοστιμιά των τοπικών προϊόντων. Θέλεις η ηλιοφάνεια, θέλεις το ηφαιστιογενές χώμα του νησιού, ό,τι παράγει είναι πεντανόστιμο και πολλοί τουρίστες έρχονται ακριβώς για αυτόν τον λόγο, δηλαδή για να φάνε καλά: φρέσκα ψάρια, γαλακτοκομικά (φέτα καλαθάκι, κασκαβάλι λιόκαυτο, γιαούρτι πρόβειο), κρεατικά, φλομάρια, μέλι θυμαρίσιο, υπέροχα κρασιά βραβευμένα με χρυσά σε διεθνείς εκθέσεις.

Δεν είναι τυχαίο το σλόγκαν που ακούγεται τα τελευταία χρόνια, “Θέλεις καλά να φας; – Στη Λήμνο να πας”!

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι στο νησί λειτουργούν δύο μεγάλες βιοτεχνίες αλίπαστων (ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ στο Μούδρο και ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ στη Νέα Κούταλη) και τα θαλασσινά της Λήμνου πηγαίνουν κατευθείαν στην Αθήνα στα εστιατόρια των μεγαλύτερων ξενοδοχείων και εξάγονται στο εξωτερικό.

Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι στη Λήμνο λειτουργεί πανεπιστημιακή Σχολή Μαγειρικής!

 

3) Στη Λήμνο ο επισκέπτης θα δει ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα ενετικά κάστρα, φωταγωγημένο τη νύχτα, και το μοναδικό στην Ελλάδα μέσα στο οποίο ζουν ελάφια (τα οποία φροντίζει ο Δήμος Μύρινας). Έχει τη δική του ιστορία, κι εκτός από τα άλλα, εδώ πέθανε και θάφτηκε το 1442 η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Γατελούζι, σύζυγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Πανοραμική και μαγευτική η θέα από εκεί πάνω, βλέπεις τους 6 διαδοχικούς κόλπους, το Αιγαίο Πέλαγος, το Άγιο Όρος.

 

4) Η Λήμνος έχει έναν άλλο αέρα, βυζαντινό. Ακόμα και σήμερα πολλοί κάτοικοι έχουν αρχαία και βυζαντινά ονόματα, όπως Παλαιολόγος, Υψιπύλη, Κομνηνός, Ράλλης, Κατακουζηνός, Βόγδανος, Καρατζάς, Φωκιανός κ.ά. Βυζαντινά και αρχαιοελληνικά είναι και τα τοπωνύμια – Μούρτζουφλος, Κάσπακας, Ρωμανού, Κότσινας, Γομάτι, Κορνός, Κέρος κ.ά.

 

5) Η Λήμνος έχει τρεις (3) αρχαιολογικούς χώρους μοναδικούς στο είδος τους:

Πολιόχνη, με το αρχαιότερο βουλευτήριο της Ευρώπης

Καβείρια, όπου τελούνταν τα μυστήρια στην αρχαιότητα, με τη σπηλιά του ομηρικού Φιλοκτήτη.

Ηφαιστεία, με το αρχαίο θέατρο, που πήρε το όνομα της από τον θεό Ήφαιστο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο μοναδικός αρχαίος θεός που έζησε μακριά από τον Όλυμπο, ήταν ο Ήφαιστος. Όπως ξέρουμε, ύστερα από μια διαμάχη ανάμεσα στον Δία και την Ήρα, όπου ο Ήφαιστος πήρε το μέρος της Ήρας, ο Δίας εκσφενδόνισε τον Ήφαιστο από τον Όλυμπο, και ύστερα από μια θεαματική πτήση πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, αυτός προσγειώθηκε στη Λήμνο κοντά στο σημερινό χωριό Ρεπανίδι.και εκεί δίδαξε τους κατοίκους την τέχνη της φωτιάς και της αγγειοπλαστικής, και τις θεραπευτικές ιδιότητες της “Λημνίας Γης”. Δεν είναι τυχαίο ότι στο χωριό Κοντοπούλι σήμερα λειτουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήρι και μια όμορφη έκθεση κεραμικής.

 

6) Να μη ξεχνάμε και την περίφημη μαρμάρινη Στήλη των Καμινίων, από την εποχή των Πελασγών, που με παράσταση αρχαίου πολεμιστή και την ελληνική επιγραφή του εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον κορυφαίων διεθνών αρχαιολόγων και γλωσσολόγων, που δεν κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να την αποκρυπτογραφήσουν.

 

7) Στη Λήμνο υπάρχει η Παναγία Κακαβιώτισσα – το μοναδικό εκκλησάκι χωρίς σκεπή, ψηλά στο βουνό μέσα στο βράχο, με την πανοραμική θέα.

 

8) Στη Λήμνο υπάρχουν αξιοθέατα, τα οποία δύσκολα θα βρεις σε άλλα ελληνικά νησιά, όπως, λ.χ.

Το ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο στη Μύρινα.

Η έκθεση σπογγαλιείας, ναυτικής παράδοσης και κεραμικής στην Νέα Κούταλη.

Το λαογραφικό μουσείο στο χωριό Πορτιανού και η οικία που διέμενε ο Άγγλος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η πινακοθήκη στον Κοντιά – με τους γραφικούς ανεμόμυλους.

 

9) Μόνο στη Λήμνο υπάρχουν τα δύο μεγάλα συμμαχικά νεκροταφεία, στον Μούδρο και το Πορτιανού, από τον πόλεμο στην Καλλίπολη που τα επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες από την Αυστραλία και άλλες χώρες. Στη Λήμνο υπογράφηκε η Συνθήκη του Μούδρου, που αποτέλεσε το τέλος του πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου.

 

10) Δύο υγροβιότοποι – όπου διαχειμάζουν χιλιάδες πανέμορφα αποδημητικά πουλιά (φλαμίγκος πάπιες, χήνες κ.ά.) στις λίμνες Αλυκή και Χορταρόλιμνη.

 

11) Μετά τα αεροδρόμια Ελευθέριος Βενιζέλος (Αθήνα) και Μακεδονία (Θεσσαλονίκη), η Λήμνος έχει το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο ελληνικό αεροδρόμιο.

 

12) Κάτι που ασφαλώς δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα, είναι οι περίφημες αμμοθίνες της Λήμνου στο Γομάτι, οι αμμόλοφοι που ονομάζονται και “Ελληνική Σαχάρα”.

 

13) Τρία πολυτελή πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα έχει η Λήμνος (LEMNOS VILLAGE, PORTO MYRINA PALLACE, VAROS RESORT PALLACE), αλλά και αμέτρητα άλλα μικρότερα, καθώς και σύγχρονα και δροσερά πέτρινα ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις σε τοποθεσίες δίπλα στη θάλασσα με πανοραμική θέα.

 

14) Στη Λήμνο έχουν ανακαλυφθεί πολλοί απολιθωμένοι κορμοί τεράστιων υποτροπικών δέντρων – παρόμοια με το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Όταν ολοκληρωθεί η ανάδειξη και αξιοποίηση τους θα αποτελούν κάτι μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο.

 

15) Τέλος, η Λήμνος έχει κάτι μοναδικό, με το οποίο δεν συγκρίνεται κανένα άλλο νησί: Τα μαγικά ηλιοβασιλέματα. Το βραδάκι όταν ο ήλιος δύει στο βάθος του πέλαγους, στεφανώνει με χρυσοκόκκινα χρώματα τον Άθω στο Άγιο Όρος, το Περιβόλι της Παναγίας.

 

Η Λήμνος ποτέ δεν είχε το brand name ούτε την διαφήμιση των άλλων ελληνικών νησιών, όπως λ.χ. η Μύκονος, Ρόδος, Κέρκυρα κ.ά. Εντούτοις, όπως λέει και η παροιμία, “όποιος έρχεται στη Λήμνο, του αρέσει τόσο πολύ που δεν θέλει να φύγει” και γίνεται ο ίδιος ο καλύτερος ζωντανός διαφημιστής του νησιού. Έρχεται ξανά και ξανά, και φέρνει και τους φίλους του.

‘Οπως λέει κι ο Καβάφης,

“Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Λήμνο, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος… Πολλά τα καλοκαιρινά πρωϊνά να είναι που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά, θα μπαίνεις σε λιμένες πρωτοειδωμένους… και τις καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις…”.

Κάτι ήξεραν οι Αργοναύτες όταν ταξίδευαν για την Κολχίδα για να πάνε να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Έκαναν μια στάση στη Λήμνο για να ξεκουραστούν, αλλά τους άρεσε και τους μάγεψε τόσο πολύ το νησί, που το ερωτεύτηκαν – όπως και τις πανέμορφες γυναίκες του, τις οποίες παντρεύτηκαν, και αντί για μερικές μέρες έμειναν πολλά χρόνια και δημιούργησαν μια νέα γενιά κατοίκων, οι οποίοι μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι καλοπροαίρετοι, ανοιχτόκαρδοι και πολύ φιλόξενοι…!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button