Περιοδικό

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μια παλιά παροιμία λέει:

«Το δάσος συρρικνωνόταν συνέχεια, αλλά τα δέντρα συνέχιζαν να ψηφίζουν το τσεκούρι επειδή ήταν έξυπνο και τους έπεισε ότι, επειδή η λαβή του είναι από ξύλο, ήταν ένα από αυτά».

Το 1973 στην Στοκχόλμη της Σουηδίας δύο ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν σε μια τράπεζα για να τη ληστέψουν, απήγαγαν 4 υπαλλήλους και τους κρατούσαν όμηρους για 6 μέρες στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας. Μετά τη σύλληψη των δραστών από την αστυνομία, ακολούθησε δίκη και οι όμηροι, περιέργως, αντί να τους κατηγορήσουν, προσπάθησαν να μαζέψουν χρήματα για να ενισχύσουν οικονομικά τους δράστες απαγωγείς τους – και μάλιστα αρνήθηκαν να καταθέσουν εναντίον τους.

Τότε έγινε ευρύτερα γνωστή αυτή η αρρωστημένη κατάσταση, το ψυχολογικό φαινόμενο, όπου το θύμα φτάνει σε σημείο να ενδιαφέρεται ή και να αγαπάει τον θύτη του, να παίρνει το μέρος του και να τον υπερασπίζεται – ενώ κανονικά θα έπρεπε να τον μισεί.

Οι αστυνομικοί και οι ψυχολόγοι το ερμηνεύουν αυτό ως έναν αμυντικό μηχανισμό επιβίωσης, που οφείλεται στον φόβο και την απόγνωση. Είναι αυτό που λέει κι η παροιμία, “Σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω”.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Αγγλία, Ο Μέισον Γκρίνγουντ, διάσημος ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη τον τελευταίο χρόνο, μετά από καταγγελία της Χαριέτ Ρόμπσον ότι την βίασε και αποπειράθηκε να την δολοφονήσει. Οι καταγγελίες οδήγησαν στη σύλληψη του και πάγωσαν την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά τα δεδομένα άλλαξαν πλήρως τον τελευταίο καιρό. Η υπόθεση έχει οδηγηθεί στο αρχείο, με την Ρόμπσον να αποσύρει τις βαριές κατηγορίες και να ανακαλεί. Δημοσίευμα της «Sun» αναφέρει ότι άλλαξε γνώμη και τώρα θέλει να τον παντρευτεί, καθώς είναι και έγκυος στο πρώτο τους παιδί, το οποίο θα γεννηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

Μυστήρια πράγματα συμβαίνουν σ’ αυτόν τον κόσμο!

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!

Πάντως, και στη χώρα μας συμβαίνει τακτικά αυτό το σύνδρομο, όποτε έχουμε εκλογές, με εκείνους που ξαναψηφίζουν τους ίδιους, ενώ είχαν ορκιστεί «Να μού κοπεί το χέρι εάν τους ξαναψηφίσω». Από εδώ βγήκε και η παροιμία, «Σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button