Απόψεις

Το Β΄ Δημοτικό Μύρινας, το “Κολωνάκι” και η Νέα Κούταλη !

Το παρακάτω  κείμενο της Καίτης Σαπερα είναι απόλυτα σωστό αλλά έχει αφορμή ένα δικά μου λάθος…

Ανάρτησα  μια φωτογραφία απο ένα bazaar Δημοτικού Σχολείου,   που ηταν  τοσο σωστά “στημένο”   που χαρακτήρισα την εικόνα του (της Φωτογραφίας)  “Κολωνάκι”  απο τα ιδιαίτερα πολυτελή καταστήματα  αυτής της Περιοχής.

Μόνο που η Φωτογραφία δεν ήταν  από το Δημοτικό Σχολείο Ν. Κουταλης, όπως ανέφερα,  αλλά απ το Β΄Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, το Σχολείο του Τσας.

Ήταν ένα λάθος,  που το διορθώνω τώρα,  και με μια συγγνώμη, όμως ηταν  και μια ευκαιρία για να γράψει η Καίτη,  οσα αναφέρει παρακάτω για ένα χωριό,   που ήρθε  στη Λήμνο κουβαλώντας  μαζί του την Κωνσταντινούπολη, αφού με αυτήν  είχε  πάρε – δώσε ως  κοντινό και ναυτικό νησί.   ΗΚ

 

Γράφει η Καιτη Σαπερα:

Πριν χρόνια η αισθητική των κατοίκων της Ν.Κούταλης Λήμνου, ξεπερνούσε κατά πολύ αυτή των κατοίκων του Κολωνακίου Αθηνών.

Θυμάμαι όταν κατέβαιναν οι γυναίκες από την Ν.Κούταλη στη Μύρινα, οι Μυριναίες ήταν απλά “χωριατοπούλες” σε σύγκριση με το ντύσιμό τους, το χτένισμα, την περιποίηση των νυχιών τον “αέρα” στην ομιλία και τις συμπεριφορές.

Οσο για τους άνδρες της Ν.Κούταλης, που μόνο το χειμώνα ήταν στο Νησί, τα καλοκαίρια ταξίδευαν για να ψαρεύουν σφουγγάρια σε όλη τη Μεσόγειο, το χρήμα άφθονο αλλά η εξασφάλισή του  επικίνδυνη για τους σφουγγαράδες.

Ποιόν να θυμηθώ τον Βασιλάκη τον Μπόλκα με το ρεπούμπλικο, τον καλοντυμένο Τατουδάκη ή τους λεβέντες Ψάρριδες, τους άρχοντες Ζαχάρωφ, τους Παπαδοπουλαίους, τους Πανταζόγλου, την οικογένεια Αναγνωστίδη;

Και να μην ξεχνάμε οτι ήταν πρόσφυγες, φαντάζομαι, στην πατρίδα τους τι θα ήταν.

Κοσμοπολίτες.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button