Το βενετσιάνικο κάστρο της Μύρινας
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο δήμαρχος της Βενετίας Luigi Brugnaro επέβαλε πρόστιμο 950 ευρώ σε δύο Γερμανούς τουρίστες επειδή έφτιαχναν καφέ στα σκαλιά της Γέφυρας του Ριάλτο και ταυτόχρονα έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν την πόλη.
Η πόλη της Βενετίας έχει εφαρμόσει μία σειρά αυστηρών νόμων. Ανάμεσα στα άλλα απαγορεύει το πικνίκ σε συγκεκριμένες τοποθεσίες καθώς και το να βγάζει κανείς τη μπλούζα του ενώ κυκλοφορεί στο δρόμο. Κι από τον περασμένο Δεκέμβριο η Βενετία έχει επιβάλει τέλος εισόδου στους τουρίστες.
Μήπως πρέπει κι εμείς στο βενετσιάνικο κάστρο της Μύρινας να κάνουμε κάτι ανάλογο;
Πρώτα-πρώτα, δεν είναι σωστό να κυκλοφορεί κανείς μέσα στο κάστρο ημίγυμνος ή με μαγιώ, όση ζέστη κι αν κάνει. Εξάλλου, εκεί πάνω πάντα φυσάει ένα ελαφρό δροσερό αεράκι.
Το κάστρο έχει και μια ιστορία και πρέπει όλοι να τη σεβαστούμε, να είμαστε ντυμένοι με ευπρέπεια. Είναι Βυζαντινό οχυρό, που χτίστηκε το 1186 από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α΄ τον Κομνηνό πάνω σε πελασγικά τείχη. Είχε πολύ μεγάλη σημασία για τον έλεγχο του βορειοανατολικού Αιγαίου. Γι’ αυτό και τα επόμενα χρόνια, από τον 13ο μέχρι και τον 16ο αιώνα δέχτηκε πολλές επισκευές, όπως από τον Μέγα Δούκα της Λήμνου Φιλόκαλο Ναβιγκαγιόζι (1207-1214), τον Γεώργιο Συναδηνό Άστρα (1361), τον Γενοβέζο Ιουστινιάνι (1457) και τον Ενετό Προβλεπτή της Λήμνου Φραντζέσκο Πασκουαλίνο (1474-1477).
Λέγεται ότι ο Ανδρόνικος χρησιμοποίησε Βενετσιάνους μαστόρους, κι αυτό ίσως εξηγεί τον χαρακτηρισμό «Ενετικό» ή «Βενετσιάνικο» που του αποδίδεται.
Εδώ στο κάστρο, σύμφωνα με την παράδοση, έθαψαν το 1442 την Αικατερίνη, γυναίκα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, όταν υπέκυψε στις ταλαιπωρίες κατά την πολιορκία του Κότζινου στο βόρειο μέρος του νησιού.
Δεύτερο, αντί να κουβαλάς μαζί σου το φραπέ και κατόπιν να πετάς το πλαστικό ποτήρι και το καλαμάκι σε μια άκρη του κάστρου και να το ρυπαίνεις, καλύτερα να πίνεις τον καφέ σου πριν ή μετά την επίσκεψη στο κάστρο. Δόξα το Θεό, καφετέριες έχει όσες θέλεις η Μύρινα. Δεκαεφτά (17) καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, πιτσαρίες και άλλα μαγαζιά προσφέρουν ό,τι είδους καφέ επιθυμείς, αναψυκτικά κ.ά.
Τρίτο, δεν θα ήταν άσχημο να μπει ένα τέλος εισόδου, ας πούμε 1 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά μπορεί ο Δήμος Μύρινας να εξασφαλίζει άνετα την τροφή για τα πανέμορφα ελάφια του κάστρου.
Τέλος, ο Δήμος θα μπορούσε να φτιάξει ειδικά παγκάκια στη δυτική πλευρά του κάστρου, αυτήν που βλέπει προς το Άγιο Όρος, ώστε τα βραδάκια με τη δύση του ήλιου οι επισκέπτες να απολαμβάνουν πανοραμικά το μαγικό χρυσοκόκκινο ηλιοβασίλεμα απέναντι στον Άθω.