Περιοδικό

Τώρα είναι η εποχή για μαρμελάδα μήλο!

Τώρα είναι η εποχή για μαρμελάδα μήλο!

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τα μήλα είναι από τα πιο διαδεδομένα και αγαπητά φρούτα σε όλες τις χώρες. Ακόμα και στις σκανδιναβικές, που το καλοκαίρι και ο ζεστός καιρός διαρκεί λιγότερο από το δικό μας, καλλιεργούνται και χρησιμοποιούνται για να κάνουν μαρμελάδα, αρωματική, νόστιμη και με πολλές χρήσεις!

Τις μαρμελάδες πρέπει να τις φτιάχνουμε με τα όψιμα φρούτα, για δυο λόγους:  Αφενός γιατί είναι πιο γλυκά και αρωματικά, κι αφετέρου γιατί  κρατάνε τη γεύση τους μετά που θα φύγουν από την «κυκλοφορία». Όσο είναι φρέσκα μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε φρέσκα.

Η χρησιμότητα τους είναι μεγάλη για την υγεία μας. Μια παλιά παροιμία λέει, «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα».

Αν τα μήλα έχουν ωριμάσει σωστά και έχουν πάρει όλα τους τα σάκχαρα, τα χρησιμοποιούμε είτε για μαρμελάδες είτε για γλυκό τώρα το φθινόπωρο που εμφανίζονται στην αγορά. Εντούτοις, πολύ γρήγορα, μόλις τελειώσει η συγκομιδή τους, τα μήλα αποθηκεύονται σε ψυγεία για να βγούνε στην αγορά αργότερα και δεν είναι τα ίδια ούτε στη γεύση ούτε στο άρωμα με τα φρεσκοκομμένα.

 

Η μαρμελάδα που θα φτιάξουμε είναι πολύ νόστιμη και πολύ χρήσιμη. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε μπισκότα, σε μηλοπιτάκια και σε μηλόπιτες, σε τάρτες και κέικ, και φυσικά σε βουτυρωμένες φρυγανιές και φρέσκα ψωμάκια.

Αν θέλουμε να την κάνουμε πιο αρωματική, χρησιμοποιούμε κανέλλα και γαρύφαλλο. Μια άλλη ιδέα είναι να προσθέσουμε μαστίχα και η βανίλια. Επίσης πολύ ωραία της πηγαίνει και το μοσχοκάρυδο, αλλά σε μικρή ποσότητα.

Από ποικιλίες μήλου μπορούμε να διαλέξουμε οποιαδήποτε. Φυσικά τα φιρίκια και τα μικρά σε μέγεθος «χωριάτικα» κάποιου γνωστού μας είναι ιδανικά, αφού συνήθως δεν έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και η γεύση τους διαρκεί πιο έντονη.

Τέλος, να μη ξεχνάμε ότι το μήλο γίνεται εξαιρετικό γλυκό κουταλιού, και ότι ο σπεσιαλίστας για αυτό είναι ο Αχιλλαδέλης στη Λήμνο, που εδώ και 40 χρόνια με παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές και ντόπια προϊόντα της Λήμνου παράγει 32 διαφορετικά είδη γλυκών κουταλιού και επίσης έναν απίθανο τραγανό και γευστικό χαλβά που λιώνει στο στόμα, σε 4 διαφορετικές γεύσεις, σκέτο με βανίλια, με κακάο, με φιστίκι και με αρωματικό θυμαρίσιο μέλι Λήμνου!

 

ΥΛΙΚΑ για 1 κιλό μήλα

750-800 gr ζάχαρη

2 κούπες (500ml ) νερό

1 μεγάλο ή 2 μικρότερα ξύλα κανέλα

Προαιρετικά, 10 καρφάκια γαρύφαλλο δεμένα σε γάζα ή  τουλουπάνι

ή ½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

Χυμό ενός λεμονιού.

(Για την προετοιμασία, ακόμη χυμό μισού λεμονιού και ½ κουταλάκι αλάτι).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε σε τέταρτα ή σε όγδοα ανάλογα με το μέγεθός τους και βάζουμε τα κομμάτια σε λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχουμε βάλει μισό λεμόνι και έχουμε διαλύσει το αλάτι. Όταν τελειώσουμε στραγγίζουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα  και το νερό.

Βράζουμε σε  ψηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά, και μετά μειώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και ξαναβράζουμε για άλλα 20-25  λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.

Αποσύρουμε από το μάτι, αφαιρούμε την κανέλα  και τα γαρύφαλλα και πολτοποιούμε τα μήλα με το σιρόπι με ραβδομπλέντερ, όσο πιο χοντροκομμένο πολτό μπορούμε να έχουμε.

 

Ξαναβράζουμε τη μαρμελάδα αφού ξαναβάλουμε στην κατσαρόλα την κανέλα  και τα γαρύφαλλα  και προσθέσουμε το χυμό λεμονιού.  Βράζουμε μέχρι να δέσει και προσέχουμε να είμαστε συνέχεια πάνω από την κατσαρόλα γιατί σ’ αυτή τη φάση πιάνει εύκολα, να μη καεί, μέχρι να δέσει.

Αφήνουμε να ηρεμήσει από το βρασμό και την σερβίρουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Τα σκεπάζουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος και όταν ανοίξουμε κάποιο βάζο τη διατηρούμε στο ψυγείο.

 

Παρατηρήσεις

Αν βάλουμε μοσχοκάρυδο το προσθέτουμε πριν πολτοποιήσουμε τα μήλα με το σιρόπι.

Ανάλογα με την ποικιλία των μήλων που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να αλλάξει ο χρόνος βρασμού. Κάποια είναι πολύ μαλακά. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε σκληρά μήλα, για να μας δώσουν πιο τραγανή μαρμελάδα, γιατί τα πολύ μαλακά μήλα γίνονται σαν αλεύρι όταν ψήνονται.

Ένας άλλος τρόπος πολτοποίησης των μήλων είναι να τα τρίψουμε στο χοντρό τρίφτη και να στύψουμε από πάνω λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Μετράμε τα τρίμματα του μήλου με ένα φλιτζάνι και χρησιμοποιούμε ίση ποσότητα ζάχαρης.

Η διαδικασία αποστείρωσης των βάζων για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας είναι η εξής: Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια και τα σκουπίζουμε. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 150 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, για 15 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μήλο μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Έτσι θα διατηρηθούν στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο και μείνει μέσα μαρµελάδα, τότε το διατηρούμε στο ψυγείο.

 

Η λέξη μαρμελάδα προέρχεται από τη γαλλική «malmelade» η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την πορτογαλική «marmelada». Η πορτογαλική λέξη, που σημαίνει «κυδωνόπαστα», προέρχεται από το λατινικό «melimelum» το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μελίμηλον».

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button