Τουρισμός – πάμε για ρεκόρ, αλλά και με ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού

Τουρισμός – πάμε για ρεκόρ, αλλά και με ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού
Επιμέλειά: Θόδωρος Δημητριάδης
Οι εκτιμήσεις για φέτος είναι πολύ αισιόδοξες, αναμέμεται να φέρουν στη χώρα μας εισπράξεις πάνω από 20 δισ. ευρώ εισπράξεις, Η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με τρεις δημοφιλείς προορισμούς (Αθήνα, Ρόδος και Μήλος) να συμπεριλαμβάνονται στους 20 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για διακοπές το 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διενήργησε η πλατφόρμα European Best Destinations 2023. Επιπλέον, σε έρευνα που διεξήγαγαν το Royal Elcano Institute1 και η Turespaña2 της Ισπανίας, τον Σεπτέμβριο 2020 σε 29 χώρες και 33 αγορές εντός και εκτός της Ευρώπης, προέκυψε ότι: Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση επισκεψιμότητας παγκοσμίως, μετά από σημαντικές και με οικονομική δύναμη χώρες, όπως Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Στις ευρωπαϊκές αγορές, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση (μπροστά από τις ΗΠΑ) και 10η στις μη ευρωπαϊκές, ακολουθώντας, εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες, ασιατικούς προορισμούς όπως Ταϊλάνδη και Ιαπωνία, καθώς και το Μεξικό.
Αναφορικά με το ποια χώρα θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν στο επόμενο ταξίδι τους, η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στην προτίμηση των ερωτηθέντων από ευρωπαϊκές αγορές, με μικρή διαφορά από την Ιταλία, ενώ η Ισπανία έρχεται τρίτη. Στις μη ευρωπαϊκές αγορές η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση (μετά την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο).
Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω; Ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον μια παγκόσμια τουριστική δύναμη και ότι ο τουρισμός ένα στρατηγικής σημασίας και παγκόσμιας εμβέλειας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.
Η περίοδος 2021-2022 υπήρξε μεταβατική στην προσπάθεια ανάκαμψης του κλάδου από τις συνέπειες και τον αντίκτυπο του COVID-19. Καταγράφηκαν συνολικά 60.224 ελλείψεις προσωπικού, ενώ υψηλά παρέμειναν τα ποσοστά των ξενοδοχείων που σημείωσαν ελλείψεις τόσο σε βασικές ειδικότητες (π.χ. καμαριέρα, σερβιτόρος) όσο και σε διοικητικές θέσεις (π.χ. γενικός διευθυντής, front office manager). Για φέτος η εκτίμηση είναι ότι το «κενό» μπορεί να φτάσει στις 80.000 και λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους ίδιους τους εργαζομένους, αλλά και λόγω έλλειψης ειδικοτήτων.
(Πηγή: iefimerida,gr)