Περιοδικό

 Βαθειά Ιστορία

Γράφει η Χριστίνα Κάβουρα

Εμείς τα τελευταία χρόνια  πηγαίναμε στο σχολείο με ένα ξύλο για την σόμπα !

Τώρα  τα παιδάκια πηγαίνουν στο σχολείο με μια κουβερτούλα ! Αλλάζουν οι εποχές αλλά όλες αυτές οι αλλαγές  της καθημερινότητας ίσως αποτελέσουν κάποια στιγμή τη βαθειά ιστορία ενός κόσμου που ενώ εξελίσσεται συμβαίνει ένα γεγονός απρόβλεπτο ως και απόλυτα μη αναμενόμενο και εμφανίζεται η ανατροπή των πάντων !

Ενώ όλοι περιμέναμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο ξεφεύγοντας από την οικονομική κρίση – που ειρήσθω εν παρόδω – αυτή ήταν σχετικά αναμενόμενη  αφού όλα τα Κράτη χρωστάνε απίθανα ποσά που δεν υπάρχει και η περίπτωση αποπληρωμής των, μάλλον λόγω της εικονικότητας αλλά και παράλογης κάποιες φορές  χρήσης του χρήματος θα επανέλθουν και άλλες οικονομικές κρίσεις , δεν περιμέναμε στον 21ο αιώνα μια τέτοια παρανοϊκή ασθένεια !

Ο  Πλανήτης μας είχε καταφέρει με τα αντιβιοτικά και εμβόλια  να ξεφύγει από  πολλούς και διάφορους  λοιμούς,  έτσι λοιπόν  πανούκλες, ευλογιές,  λέπρα, φυματίωση εξέλειπαν  και ενώ όλα πήγαιναν σχετικά καλά έκανε μια δυναμική εμφάνιση ο καρκίνος,  η δύστυχη πορεία συνεχίσθηκε με το έιτζ και κορυφώθηκε με το αλτσχάιμερ !  Φοβερό να χάνεις  το βασικότερο, ότι,  όχι απλώς χαρακτηρίζει τη ζωή σου, είναι όλη η ζωή σου, το μυαλό σου !

Η νόσος Αλτσχάιμερ περιγράφηκε αρχικά από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο  Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906 (εξ ού και το όνομα). Το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα της νόσου είναι η δυσκολία στην ανάκληση πρόσφατων συμβάντων (απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης). Καθώς η ασθένεια προχωρά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στη γλώσσα, στον προσανατολισμό, στις διακυμάνσεις της διάθεσης, στην απώλεια κινήτρων, στη μη αυτοεξυπηρέτηση και σε θέματα συμπεριφοράς.  Σταδιακά, χάνονται σωματικές  και εγκεφαλικές λειτουργίες, που  τελικά οδηγούν σε θάνατο.  Αν και η ταχύτητα της εξέλιξης μπορεί να ποικίλει, το μέσο προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση είναι τρία έως εννέα έτη. Γενικά η νόσος εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

Κατ’ εκτίμηση 26,6 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παγκοσμίως Αλτσχάιμερ το 2006, και αυτός ο αριθμός μπορεί να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Και εμείς προσπαθούμε να νικήσουμε τη φύση, ίσως όχι να την κατανοήσουμε,  προφανώς εκεί έγκειται το λάθος μας, με έναν αγώνα άνισο αλλά  μόνιμο και με αναρίθμητα θύματα.

Μήπως η φύση μας εκδικείται ? Μήπως το «παίξαμε»  σε πολλές περιπτώσεις  μαθητευόμενοι μάγοι ? Μήπως εις όφελος της ιδιοτέλειας και του κέρδους  έγιναν τραγικά λάθη ?

Η ανθρωπότητα προχωρά με υπομονή και επιμονή να τα βγάλει πέρα με διάφορες αλλά καθοριστικές αντιξοότητες, αλίμονο αν σταμάταγε, θα σταμάταγε και η συνέχιση του …σοφού ανθρώπου, του Homo Sapiens με την τόσο ισχυρή μηχανή σκέψης.

Ναι καταφέραμε πολλά στην πορεία, καταφέραμε να εκτοπίσουμε τους Νεάντερνταλ,  τους χόμο ερέκτους,  οι οποίοι ζούσαν στην γη για περισσότερο από δύο εκατομμύρια χρόνια,  ρεκόρ που είναι μάλλον απίθανο να σπάσουμε !

Και ενώ είχαμε την σοβαρή ελπίδα ότι στον 21ο αιώνα που διάγουμε θα καταφέρναμε με την βοήθεια της τεχνολογίας –  των κομπιούτερ μέσω των οποίων  φθάσαμε στην  τόσο σημαντική  γονιδιακή ανάλυση  – να νικήσουμε τον καρκίνο και όχι μόνο, μας προέκυψε από το πουθενά αυτή η κατάρα και όλα στην ζωή μας πήγαν πίσω.

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες ? Και δεν εννοώ τις μάσκες  προστασίας έναντι του κορονοϊού.  Εννοώ τις πραγματικές μάσκες της ανειλικρίνειας και  πότε οι μεγάλοι του κόσμου θα αντιμετωπίσουν σοβαρά τα πολλαπλά προβλήματα της ανθρωπότητας.  Να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν στον τόπο που γεννήθηκαν,  να  υπάρχει το δικαίωμα στην εργασία και την ελευθερία,  το αναφαίρετο δικαίωμα  μιας ζωής  με αξιοπρέπεια και με επάρκεια αγαθών για όλους.

Προφανώς όνειρα χειμερινής νύχτας, είναι μεγάλες σε διάρκεια οι χειμωνιάτικες νύχτες, όπως αυτές οι  νύχτες που εξακολουθούν να καλύπτουν τον πολιτισμό του πλανήτη, να καλύπτουν λάθη και καταστάσεις που σε καμιά περίπτωση δεν προάγουν την υποτιθέμενη κουλτούρα μας, αυτή που θα βοηθούσε να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.

Ας στοχεύσουμε στο φως και στη μέρα !

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button