Περιοδικό

 Ξεδιπλώνεται η «αναπτυξιακή» πολιτική της κυβέρνησης και η αυτοδιοίκηση «χειροκροτά»

Καλημέρα σε όλες και όλους,

τα γεγονότα τρέχουν και οι συνθήκες γίνονται κάθε μέρα και δυσμενέστερες για τα νησιά μας από τις κυβερνητικές επιλογές και από την “αδράνεια” των αυτοδιοικητικών. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ αναδεικνύει τα θέματα

Στη διάθεση σας

Γ.Σπιλάνης

 Ξεδιπλώνεται η «αναπτυξιακή» πολιτική της κυβέρνησης και η αυτοδιοίκηση «χειροκροτά»

Όταν πριν μερικές εβδομάδες ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ διατυπώναμε την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την αναπτυξιακή της επιλογή για τη Περιφέρεια Β. Αιγαίου, με την απόφαση της να φτιάξει μεγάλα κέντρα-φυλακές για τους μετανάστες με την συμπαράσταση ή την ανοχή των αυτοδιοικητικών της εκπροσώπων, δεν περιμέναμε ότι τα γεγονότα θα μας ξεπέρναγαν τόσο γρήγορα, επιβεβαιώνοντας μας.

 

Κατά την άποψη μας το πιο σημαντικό θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες αφορά στην επίπτωση που θα έχει στη λειτουργία του Πανεπιστήμιου Αιγαίου ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση ειδικά σε ό,τι αφορά στον τρόπο εισαγωγής φοιτητών. Πέρα από την υποκριτική στάση της κυβέρνησης για τη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση μαθητών με πολύ χαμηλή απόδοση (ενώ με τον καινούργιο νόμο όσοι έχουν πολύ χαμηλούς βαθμούς θα μπορούν να συνεχίσουν σπουδές ΜΟΝΟ στα Κολλέγια που όμως έγιναν ισότιμα με τα δημόσια Πανεπιστήμια), ο κίνδυνος να μείνουν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου χωρίς ή με λίγους φοιτητές βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του.

 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε στα νησιά μας μεταπολεμικά. Και αν κάποιοι το θεωρούν ακόμη απλώς ως μια χρηματική ενίσχυση στις τοπικές οικονομίες, υπάρχει και άλλες πολύ ουσιαστικές πλευρές που αξίζει να επισημανθούν:

 

  • η ενίσχυση των νησιών με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που όταν του δοθεί η ευκαιρία μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας – όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το Τμήμα Διατροφής της Λήμνου μέσα από τη συνεργασία του με τις τοπικές επιχειρήσεις,
  • η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών με νέους ανθρώπους που δίνουν ζωή στα νησιά όλο το χρόνο, ενώ κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν να μείνουν εδώ,
  • η ζωντανή διαφήμιση των νησιών μας σε όλη την Ελλάδα.

 

Όλα αυτά η Κυβέρνηση αποφάσισε να τα σβήσει με μια κοντυλιά και οι αυτοδιοικητικοί μας δεν έβγαλαν άχνα.

 

Και να ήταν μόνο αυτό. Ενώ τα χρήματα για να καμφθούν οι αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών και να δεχτούν τα κέντρα-φυλακές προσφύγων δεν έχουν κανένα περιορισμό, οι στρόφιγγες σε ότι αφορά άλλες ουσιαστικά αναπτυξιακές δράσεις είναι κλειστές. Πιο συγκεκριμένα:

 

  • Τις προηγούμενες ημέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας ότι οι εργολάβοι του Β. Αιγαίου έχουν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους για έργα που έχουν εκτελέσει εδώ και μήνες. Η αιτία είναι ότι η Κυβέρνηση άδειασε τα ταμεία της αυτοδιοίκησης για να κάνει τις δαπάνες για τον COVID. Δεν βρήκε καλύτερη λύση, με αποτέλεσμα να φέρνει σε δύσκολη θέση και αυτές τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους, ενώ οι πραγματικές ενισχύσεις στο σύνολο της οικονομίας είναι πολύ περιορισμένες.

Ο συντονιστής της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό ΓΓ. Οικονομικών κ. Τριαντόπουλος μας πληροφόρησε ότι στη Σάμο δεν θα υπάρξει αυξημένη αποζημίωση των δικαιούχων γιατί δεν ισχύει η ρήτρα νησιωτικότητας, αλλά η ρήτρα «παραδοσιακός οικισμός». Λες και η Σάμος έγινε ως δια μαγείας …. στεριά, και δεν θα έπρεπε να ισχύουν και οι δύο ρήτρες στη περίπτωση της. Όμως η άποψη της Κυβέρνησης είναι ότι «λεφτά δεν υπάρχουν για τους Σαμιώτες», ούτε για συντονιστή επί τόπου, ούτε για μηχανικούς που θα κάνουν τους ελέγχους, ούτε για τίποτα. Η Σάμος άντεξε, είπε ο πρωθυπουργός και όλα καλά για όσους πηγαίνουν να συμφάγουν μαζί του στην Ικαρία.

  • Η μη διάθεση εκ μέρους της Κυβέρνηση πόρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων. Ενώ οι επιστρεπτέες προκαταβολές έρχονται με το σταγονόμετρο και για λίγους, η Κυβέρνηση αφαιρεί πόρους από το ΕΣΠΑ, πάλι με πρόσχημα τη πανδημία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά χρήματα για άμεση μη επιστρεπτέα ενίσχυση τους. Οι διαθέσιμοι πόροι για τις νέες επενδύσεις καλύπτουν μόλις το 10% των αιτήσεων.
  • Η έλλειψη πόρων για τη στελέχωση των υπηρεσιών τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και σε αυτό της αυτοδιοίκησης, με απίστευτες δικαιολογίες που δεν υφίστανται, όταν αποφασίζονται προσλήψεις συνοριοφυλάκων και αστυνομικών δυνάμεων στα Πανεπιστήμια.

 

Η Κυβέρνηση έκανε τις επιλογές της και θέλει να μετατρέψει τα νησιά μας σε ότι ήταν η Λέρος για δεκαετίες, εξαρτημένη από το Ψυχιατρείο-κολαστήριο.

Οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι της στηρίζουν αυτές τις επιλογές μετρώντας διορισμούς και χρήματα που «έρχονται».

Εμείς, οι πολίτες των νησιών, τι κάνουμε;

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button