Λήμνος

100 χρονια απο τοτε (1918) – 3ημερες εκδηλωσεις !

100 χρονια απο τοτε (1918) - 3ημερες εκδηλωσεις !

Ξεκίνησαν οι 3ημερες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια απο τη Λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου,   κατά τη διάρκεια του οποίου η Λήμνος έγινε ναύσταθμος και βάση των  συμμαχικών δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ για τη Εκστρατεία της Καλλίπολης (1915) .

Το τέλος του πολέμου επισημοποιήθηκε στη Λήμνο με την Υπογραφή της Συνθήκης του Μουδρου, που   προέβλεπε τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη  μετατροπή της σε μια αποδυναμωμένη Τουρκία με διεθνοποιημένα τα Στενά και την Κωνσταντινούπολη . Τότε έπλευσε στα νερά της Πόλης, κάτω απο την ΑγιαΣοφιά του θωρηκτό  ΑΒΕΡΩΦ (φωτογραφία – ζωγραφια!).  

Για τα 100 χρόνια από τότε γίνονται 3ημερες εκδηλώσεις στη Λήμνο, όπως περιγράφονται παρακάτω.

Εκτος απο τις εκδηλώσεις ενδιαφέρουσες είναι και οι εκθέσεις σε Μουδρο και Μύρινα!

 

ΠΕΡ. ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΗΜΝΟΥ – (ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ)

Μύρινα, 30 Οκτωβρίου 2018

 Παρασκευή,  Σάββατο και Κυριακή 2,3, και 4 Νοέμβρη,   η Λήμνος συμμετέχει με τις παρακάτω εκδηλώσεις  στην  Παγκόσμια  Επέτειο των 100 ετων απο τη Ληξη του Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΥ ΠΟΛΕΜΟ

ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ       30/10/18

Τριήμερες εκδηλώσεις διοργανώνουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου και ο Δήμος Λήμνου με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Λήμνο, από 2 έως 4 Νοεμβρίου 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Ανακωχής του Μούδρου.

 Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου  και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μαθητών του Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ Μούδρου με αντιπροσωπεία μαθητών από την Μελβούρνη της Αυστραλίας, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 16:40 θα γίνει διέλευση της   στρατιωτικής μουσικής μπάντας του Πολεμικού  Ναυτικού από την είσοδο του Μούδρου προς το λιμάνι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υποστολή της σημαίας με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος στο λιμάνι του Μούδρου.

 Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση  καθώς και κατάθεση στεφάνων στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Πορτιανού ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί για τέταρτη χρονιά ο Αγώνας Δρόμου 18,5 χλμ. «Τρέχουμε για την Ειρήνη». Η εκκίνηση θα γίνει στις 11:30 μπροστά από το Συμμαχικό Νεκροταφείο Μούδρου και ο τερματισμός στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου Πορτιανού.

Θα ακολουθήσουν στις 11:30 εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί ο Συμβολικός Αγώνας Δρόμου «Για όλους» με τη συνεργασία του τμήματος Α.Μ.Ε.Α. της Α.Ε.Λ. και του Συλλόγου Α.Μ.Ε.Α. «Ορίζοντες».

Την ίδια μέρα στις 16:40 στη Μύρινα  θα γίνει διέλευση της  στρατιωτικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού από την κεντρική αγορά προς το λιμάνι της Μύρινας. Θα ακολουθήσει υποστολή της σημαίας με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος στο λιμάνι της Μύρινας.  Στη συνέχεια στις 18:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Λήμνος και η δράση της Ελληνικής Αεροπορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» στον Πολυχώρο «Αποθήκη» στο Λιμανάκι της Μύρινας.

 Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου και ώρα 09:45 θα διεξαχθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», ενώ στις 11:00 θα γίνει  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Μούδρου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μούδρου.

Στις 13:45 θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στο Μούδρο από τμήματα σχολείων, συλλόγων, στρατιωτικών τμημάτων και τμημάτων ξένων αποστολών και  στις 14:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης  με τίτλο «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Η Ανακωχή του Μούδρου». Στις 15:30 θα γίνει κατάθεση λουλουδιών στην αναμνηστική Πλάκα-Μνημείο Αυστραλών στο λιμάνι του Μούδρου και θα ακολουθήσει επίδειξη από αεροσκάφος επίδειξης (F-16) της ομάδας ΖΕΥΣ  της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα υπάρχει παρουσία Πολεμικών πλοίων στο λιμάνι του Μούδρου.

Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθούν η πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία καθώς και εκπρόσωποι πρεσβειών και στρατιωτικοί ακόλουθοι των εμπλεκόμενων χωρών στην υπογραφή της ανακωχής, καθώς και άλλων χωρών.   

 

                                                         Από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button