Επίκαιρα

Πότε θα φυτέψουμε τις ντομάτες

Πότε θα φυτέψουμε τις ντομάτες

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Με την ακρίβεια να καλπάζει, οι ντομάτες έχουν γίνει απλησίαστες – όπως και τα υπόλοιπα λαχανικά. Αρχίσαμε κι εμείς, όταν ψωνίζουμε, αντί να παίρνουμε με τα κιλά, σαν τους ξένους να αγοράζουμε μόνο με το κομμάτι.

Όσοι διαθέτουν χώμα και μπαχτσέ ήδη άρχισαν να προετοιμάζονται να φυτέψουν και πολλοί φτιάχνουν και ένα μικρό θερμοκήπιο, που θα προστατεύει το καλοκαίρι από τον καύσωνα.

Οι παλιοί και έμπειροι συμβουλεύουν να μη βιαζόμαστε να φυτέψουμε, αλλά να περιμένουμε το χώμα μα ζεσταθεί καλά, δηλαδή τον Απρίλιο. Μέχρι τότε μπορούμε να το λισγαρίσουμε, δηλαδή να το σκάψουμε και να το λιπάνουμε. Έτσι, όλο το καλοκαίρι θα έχουμε άφθονες, νόστιμες και σπιτικές ντομάτες για γεμιστά, χωριάτικη σαλάτα, στραπατσάδα, για σαγανάκι, ιμάμ μπαϊλντί, τηγανητές πιπεριές με κόκκινη σάλτσα, κριθαράκι με κρέας κοκκινιστό κλπ.

 

Πρακτικές συμβουλές.

Η ντομάτα θέλει ήλιο. Επιλέξτε λοιπόν το πιο φωτεινό σημείο του κήπου για να φυτέψετε τα φυτά σας.

Τα τελευταία χρόνια η υπερβολική ζέστη και ο καυτός ήλιος ανάγκασε πολλούς να προστατέψουν τα φυτά με ένα σχετικό δίχτυ. Ρωτήστε τον γεωπόνο, δεν είναι ούτε ακριβό ούτε δύσκολο.

Η ντομάτα χρειάζεται αρκετό ασβέστιο. Μπορείτε όταν φυτεύετε το φυτό να βάλετε κάτω από τη ρίζα μια κουταλιά σβησμένο ασβέστη.

Για την καλύτερη υγεία του φυτού, αφαιρείτε τακτικά τα κάτω φύλλα που είναι επιρρεπή σε ασθένειες.

Να θυμάστε να μη φυτέψετε όλες τις ντομάτες ταυτόχρονα, για να αποφύγετε να πάρετε όλη την παραγωγή μαζεμένη και ενώ τη μια στιγμή δε θα έχετε τι να τις κάνετε, την άλλη θα έχετε ξεμείνει. Φυτέψτε 2-3 φυτά στην αρχή, μετά από μια βδομάδα άλλα τόσα κλπ.

Υπάρχουν πρώιμες και όψιμες ντομάτες. Ρωτήστε πότε τις φυτεύουμε για να έχετε ντομάτες από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι αργά το φθινόπωρο.

Καλή επιτυχία! Καλές και νόστιμες σαλάτες, τσατσιμπέλι, τουρσί και σάλτσες!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button