Απόψεις

Καριόκα, ένα γλυκό με απίθανη γεύση και ιστορία ! Η συνταγη !

Καριόκα, ένα γλυκό με απίθανη γεύση

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Η ιστορία της καριόκας ξεκινάει το 1926 σε ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο στη συνοικία των Αγίων Αποστόλων της Ξάνθης. Ο ιδρυτής του ζαχαροπλαστείου επινόησε ένα σοκολατένιο γλύκισμα με βασικά συστατικά το παντεσπάνι, τα καρύδια και τα διαφορετικά είδη σοκολάτας. Την ονομασία της την έχει πάρει από το σοκολατί χρώμα που έχουν οι κάτοικοι του Ρίο ντε Τζανέριο, καθώς όλοι όσοι σχετίζονται με την πόλη φέρουν την ονομασία, Cariocas…

Η καριόκα άρχισε να προσφέρεται στην Ξάνθη στις γιορτές σαν κέρασμα και καθιερώθηκε ως το «σήμα κατατεθέν» της πόλης. Το χαρακτηριστικό της ξανθιώτικης καριόκας είναι η ιδιαίτερα πυκνή, συμπαγήε και νόστιμη ψίχα της. Κάθε νοικοκυρά, κάθε σπίτι, ανά την Ελλάδα – όχι μόνο στην Ξάνθη- έχει τη δική της μυστική συνταγή για σπιτικές καριόκες. Εδώ δίνουμε μια συντσγή για καριόκες με γλυκό κεράσι.

ΥΛΙΚΑ

100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα, 50 γρ. σοκολάτα γάλακτος, 150 γρ. υποβρύχιο βανίλια, 3 κ. σ. βούτυρο, 250 γραμμάρια. τριμμένο σοκολατένιο παντεσπάνι, 300 γραμμάρια τριμμένη καρυδόψιχα (να έχει και μεγαλούτσικα κομμάτια) 2 κ. κακάο, σε σκόνη, ½ κ, γ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη, ¼ κ. γ γαρίφαλο, σε σκόνη, 30 γραμμάρια λικέρ κεράσι, Επίσης, γλυκό του κουταλιού κεράσι και σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού κεράσι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

600 γραμμάρια. κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

100 γραμμάρια. καστανή ζάχαρη, 100 γραμμάρια. νερό 30 ml λικερ κιρς ή λικέρ κεράσι.Σε μια μικρή κατσαρόλα αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το λικέρ.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΙΟΚΕΣ

Λιώνουμε την κουβερτούρα, το βούτυρο και το «υποβρύχιο» σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων, θέλει όμως προσοχή να μην μας καούν. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για να φέρουμε σε πιο ρευστή μορφή τη βανίλια υποβρύχιο.

Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το παντεσπάνι που το έχουμε τρίψει με τα χέρια, την καρυδόψιχα, το κακάο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέτουμε 4-5 κουταλιές γλυκό του κουταλιού κεράσι και λίγο από το σιρόπι του.

Ρίχνουμε και το μείγμα κουβερτούρας – βούτυρου, το υποβρύχιο, το λικέρ και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα…

Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει το μείγμα. Πλάθουμε με τα χέρια το μείγμα σε ρολό και το τυλίγουμε σε μεμβράνη. Το αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο να σφίξει καλά.

Την επόμενη ημέρα βγάζουμε τα ρολά από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα ρολά σε φέτες-καριόκες, πάχους 1½ εκ.

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Λιώνουμε τα 600 γραμμάρια. κουβερτούρας σε μπεν μαρί. Αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά. Στρώνουμε λαδόκολλες σε δύο μεγάλους δίσκους ή λαμαρίνες φούρνου. Ρίχνουμε ένα – ένα κομμάτι- καριόκα μέσα στο μπολ με την κουβερτούρα, την βυθίζουμε μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα και με τη βοήθεια της κουταλας την σηκώνουμε, αφήνουμε να στάξει η περισσή ποσότητα κουβερτούρας και την ακουμπάμε στη λαδόκολλα του δίσκου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι καριόκες και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά για 5 – 6 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά η επικάλυψη σοκολάτας.

Διακοσμούμε με καρύδι στη μια επιφάνεια της καριόκας.

Μπορούμε να τις τυλίξουμε σε ασημένια χαρτάκια αν μας αρέσει, όπως κάνουν και στα ζαχαροπλαστεία.

(πηγή: Μαγειρεύοντας με την Μαριάννα)

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button