Περιοδικό
“102 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή”
“102 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή”
Γράφει η Γεωργία Γούλα
Οι εκδηλώσεις μνήμης σε όλη τη χώρα για τους αδικοχαμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου παραμένουν ζωντανές και αναβιώνουν κάθε χρόνο με λαμπρότητα και προσήκοντα σεβασμό.
Όλη η Ελλάδα μια αγκαλιά για την Ιωνία της καρδιάς μας!
Το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως “Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας” από την Τουρκική θηριωδία.
Σε άκρως συγκινητικό κλίμα σε όλη τη χώρα μας τιμήθηκε η μνήμη αυτών, με ιερές δοξολογίες στις Εκκλησιές και επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων τιμής στους Έλληνες της Μικράς Ασίας.
102 χρόνια μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα τραγικά γεγονότα του 1922, η ιστορική μνήμη παραμένει αδιάλειπτα ολοζώντανη και οι μνήμες περνούν και είναι υποχρέωση και καθήκον να περνούν από γενιά σε γενιά.
Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.
Συγκινητική στιγμή στο λιμενοβραχίονα του νησιού της Χίου ήταν και η ρίψη στεφάνου στο γαλάζιο πέλαγος, απέχοντας μόλις εννιά ναυτικά μίλια από τη χερσόνησο της Ερυθραίας, τιμώντας τους αδικοχαμένους προγόνους.
Με ευθύνη λοιπόν στους Έλληνες της Ανατολής αλλά και στις επόμενες γενιές και με ουσιαστική εθνική συνείδηση, μνημονεύουμε, ΔΕΝ ΞΕΧΝΆΜΕ τα θύματα της γενοκτονίας και του ξεριζωμού της Μικράς Ασίας μας, τους Έλληνες της Ιωνίας από τη γενέθλια γη τους, την δραματική εκείνη περίοδο 1913-1922 που το Τουρκικό Κράτος, όσους δεν κατακρεούργησε, τους κατέστησε σε πρόσφυγες, διωγμένους από πατρώα εδάφη και πατρογονικές οικίες, δημιουργώντας νέα σύνορα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οφείλουμε λοιπόν να μεταλαμπαδεύσουμε τα
γεγονότα αυτά της ιστορίας και τις αξίες στις επόμενες γενιές, διότι δεν είναι μόνον εθνική αλλά αποτελεί οικουμενική συνείδηση, υποχρέωση μας, να διαφυλάξουμε την ελευθερία του λαού μας και όχι μόνο, αλλά με το να επαγρυπνούμε διαφυλλάτοντας την, ώστε ποτέ ξανά κανένας λαός να μη βρεθεί σε μια τέτοιου είδους ανθρώπινη τραγωδία, σε μια τόσο αιματοβαμμένη ιστορία.
Ας εστιάσουμε στο αλησμόνητες πατρίδες, λησμονημένες ποτέ και από κανέναν.
Μακάριοι όλοι οι αδικοχαμένοι Έλληνες της Μικράς Ασίας.
Ποτέ στη λήθη και στη λησμονιά, και του χρόνου!
Γράφει η Γεωργία Γούλα
(Γραφίστρια, Συγγραφέας, Απόφοιτη ΜΕΧΑ,
Σπουδάστρια Κοινωνικών Επιστημών)