Απόψεις

Τα βωμολοχικά της Λημνου ! Του Σταύρου Τραγάρα !

Ήξερα και υπέθετα  ότι κάτι  σχετικό με τη Λημνιά διάλεκτο,  και σίγουρα ευδιάθετο ,  ετοίμαζε ο  Σταύρος Τραγάρας, για πολλά χρόνια “ευθυμογράφος” στην Εφημερίδα ΛΗΜΝΟΣ.

Δεν παραξενεύτηκα όταν έμαθα ότι το βιβλίο του περιλαμβάνει  αθυρόστομα  θέματα σε Λημνιακή γλώσσα,  τα οποία  σοκάρουν τους ανεξοικείωτους , όπως κάποτε και κάποιους αναγνώστες της εφημερίδας , που πιο πάνω ανέφερα,  στους οποίους προσπαθούσα να  δικαιολογήσω τις  όποιες “άσεμνες” λέξεις στα ευθυμογραφήματα    του Σταύρου  Τραγάρα,   λέγοντας ότι  είναι λέξεις  με καθημερινή χρήση, ότι   είναι μέρος  της  λεκτικής μας  παράδοσης !   Επιστράτευα και τον Αριστοφάνη  με αβέβαιο,  πάντως,  το αποτέλεσμα, αφού κάποιος  απειλούσε  με τη  διαγραφή του από συνδρομητής… Έμεινε πάντως και ήταν ένας από τους πολλούς που περίμεναν την Εφημερίδα για να διαβάσουν Σταύρο Τραγάρα με το εξαιρετικό,   ιδιότυπο γράψιμο !

Όταν  παρέλαβα από το Ταχυδρομείο το δέμα που μας έστειλε ο Σταυρός με το νέο του βιβλίο   και πριν   το ανοίξω  νόμιζα ότι θα είχε 2, 3 αντίτυπα, από το βάρος υπολογίζοντας . Ήταν  ένα βιβλίο και  είναι κατόρθωμα με ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα να κάνεις έναν  τόμο Εγκυκλοπαίδειας .  Πλούτος πραγματικός !

Είναι ένας συνδυασμός γνώσης, μνήμης,   νοσταλγίας και τολμηρής φαντασίας,  το βιβλίο αυτό, σίγουρα πρωτότυπο  και ίσως μοναδικό!

Αν δεν σοκαριστούν εκεί στην Ακαδημία,  τότε η βράβευση του είναι σίγουρη !

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button