ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Να αποκατασταθεί η ζημιά σε υγρότοπο: “Θαύμα της Φύσης” !

Με τον αποστολέα της επιστολής και της φωτογραφίας Ευθύμιο Κανέλλο, συμμαθητή μου στο Γυμνάσιο,     κάναμε  εκπομπές,  πέρσι και φέτος,   στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ για την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή σε ένα μοναδικό υγρότοπο στη κορυφή ενός  λόφου (!),  που ο Ευθύμιος χαρακτήρισε ως “Θαύμα της Φύσης” !

Το θέμα είναι  η αποκατάσταση της ζημιάς, με την απομάκρυνση  των μπάζων ,  που όπως  προκύπτει από την περιγραφή είναι φανερό ποιος είναι ο υπαίτιος,  ο οποίος πρέπει να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Μήπως αν ενδιαφερθεί ο Έπαρχος  βρεθεί μια άκρη;  Ηλιας Κοτσαλης

Αγαπητοί Φίλοι,

Την άνοιξη του 2019, υπέπεσε στην αντίληψη πολλών συμπολιτών μας που αγαπούν το νησί, ένα έγκλημα που διαπράχτηκε στο τοπίο του νησιού μας, με σοβαρές επιπτώσεις στη χλωρίδα και στην πανίδα του, που δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται πέρασε απαρατήρητο από τους περισσότερους κατοίκους της περιοχής, και το πιο επικίνδυνο από τις αρμόδιες τοπικές και δημοτικές αρχές που είχαν υποχρέωση αλλά και αρμοδιότητα να προλάβουν αυτή την καταστροφή και να την αποτρέψουν.

Συγκεκριμένα, στο χωριό Αγγαριώνες πριν πολλές δεκαετίες λειτουργούσε ένα νταμάρι πέτρας, που απ’ ότι θυμούνται οι μεγαλύτεροι, εξορίζοντας την πέτρα παρουσιάστηκαν πηγές έτσι ώστε να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αντλία νερού για να μπορούν να εργάζονται.

Με τα χρόνια, η εξόρυξη της πέτρας σταμάτησε, έμειναν όμως οι πηγές και ο χώρος, ένα είδος κρατήρα μεγάλης διαμέτρου που εξελίχθηκε σε ένα υπέροχο υγρότοπο έκτασης πολλών τετραγωνικών μέτρων (ίσως μισό με ένα στρέμμα), ένα θαύμα της φύσης, μία όασης στο σεληνιακό τοπίο της περιοχής, μοναδικό για το νησί μας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Με τα έργα λοιπόν της ολοκλήρωσης και εκβάθυνσης του λιμανιού της Νέας Κούταλης, άγνωστο ποιος, πήρε την πρωτοβουλία τα θαλασσινά χώματα από την εκβάθυνση να ρίχνονται μέσα στον υγρότοπο. Σήμερα παραμένει ένα πολύ μικρό μέρος να θυμίζει τον υπέροχο υγρότοπο, εκεί που δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τα φορτηγά για να ολοκληρώσουν την καταστροφή.

Κάνω θερμή παράκληση σαν απλός πολίτης που αγαπά και ενδιαφέρεται για τη Λήμνο, σε όσους μπορούν, άτομα και φορείς, να βοηθήσουμε ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε να αποκατασταθεί η καταστροφή, και γιατί όχι να αξιοποιηθεί ο χώρος, να γίνει ένας υπέροχος υγρότοπος όπου μεταξύ άλλων θα μπορούσαν να διοργανώνονται εκδρομές από τα σχολεία του νησιού ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν περιβαλλοντολογική συνείδηση και ευαισθησία από νεαρή ηλικία και να αγαπήσουν τη φύση περισσότερο.

Ευθύμιος Κανέλλος

Πορτιανού

Αύγουστος 2020

ΥΓ. Αγαπητέ Ηλία, ένα ερώτημα που με απασχολεί είναι πως είναι δυνατό για ένα σύγχρονο έργο η τεχνική μελέτη να μην προβλέπει και την εναπόθεση των χωμάτων. Νομίζω κάποιος που έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη μελέτη μπορεί να διερευνήσει το θέμα.

Ένα άλλο ερώτημα που έχω είναι ότι τα «θαλασσινά»  χώματα έχουν άλλα διαφορετικά συστατικά που σίγουρα αλλοιώνουν το ολοκάθαρο νεράκι της πηγής.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button