Περιοδικό

Τα Χριστουγεννα των παιδικών μας χρόνων… Κότα ήταν σε πολλά σπιτια το φαγητό της ημέρας !

Γράφει η Καιτη Σαπέρα Βρούντζου

Οι γιορτές έχουν μπεί στη ζωή μας για να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τις άλλες μέρες, κάτι για  να τις θυμόμαστε π.χ. η μαμά, η γιαγιά, ή η θεία να δώσουν πρωτοβουλία στα παιδιά να φτιάξουν μαζί τα γλυκά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα θυμούνται όλοι ότι εκείνα τα Χριστούγεννα που έμαθα να φτιάχνω κουραμπιέδες ή φοινίκι.

Οι νεότεροι να πάρουν τους μεγαλύτερους και να πάνε μιά βόλτα να τους δείξουν το χριστουγεννιάτικο δένδρο της πόλης ακόμη και τη βιτρίνα του καταστήματος που τους εντυπωσίασε.

Σίγουρα η παιδική ηλικία έχει την αθωότητα και όλα μετά φαίνονται ωραιοποιημένα. ΄Ομως και τα παιδιά, νομίζουν, οτι έχουν “τα βάσανά τους “.

– Μαρία συμπλήρωσες το ημερολόγιο που σας είπε η Δασκάλα για τις μέρες των Γιορτών; Κωστάκη έλυσες τις ασκήσεως που είχες γι’ αυτές τις μέρες; Ελενίτσα έγραψες την έκθεση; ή δεν έφταναν τα χρήματα να αγοράσω το παιχνίδι που ήθελα και πήρα κάτι παρόμοιο αλλά δεν πειράζει…και ακόμη το φαγητό σήμερα δεν μου άρεσε γιατί δεν είχε κρέας,  η μαμά μας νήστεψε.

Δεν θα ξεχάσω πως έμαθα οτι τα Χριστούγεννα όσα σπίτια έχουν τη δυνατότητα μαγειρεύουν κοτόπουλο.

Παιδί, ήμουν σε ένα σπίτι της γειτονιάς που με αγαπούσαν πολύ, παραμονή Χριστουγέννων, είδα στο τζάκι να βράζει η κότα, εγώ ήξερα οτι και εμείς βράζαμε στο σπίτι μας κότα για τα Χριστούγεννα.

Κάποιος από τους ανθρώπους του φιλικού σπιτιού, προφανώς για να με πειράξει, μου είπε είναι η δικιά σας κότα και την πήραμε να την φάμε εμείς.

Τότε άρχισα να ανεβαίνω και να κατεβαίνω από το ένα σπίτι στο άλλο και να βλέπω το τζάκι και τα καζάνια, μέχρι που διαπίστωσα οτι και τα δύο σπίτια είχαν και μαγείρευαν τη δική τους κότα για τα Χριστούγεννα.

Πολλά χρόνια μετά σε προχωρημένη ηλικία βρέθηκα στην Αθήνα τις χριστουγεννιάτικες γιορτές του 2019- 2020, λίγο πριν την πρώτη καραντίνα λόγω COVID.

Εβαλα σκοπό να επισκεφτώ το μουσείο παιδικού παιχνιδιού του Π.Φαλήρου (τότε της Λήμνου το ανάλογο μουσείο ακόμη ετοιμαζόταν) Ενεργοποίησα το σχέδιό μου. Ρώτησα ποιά συγκοινωνία έπρεπε να χρησιμοποιήσω, σε ποιά στάση να κατέβω, πόσο έπρεπε να περπατήσω, ποιές μέρες και ώρες είναι ανοιχτό και τη δεύτερη μέρα της πρωτοχρονιάς του 2020 πήγα στο μουσείο παιδικού παιχνιδιού.

Είναι μιά ωραία  γιορταστική ανάμνηση.

ΥΓΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ για όλους.

Κάντε τις φετινές γιορτές να μείνουν μιά ευχάριστη ανάμνηση.

LimnosNea.gr : Η φωτογραφια ειναι απο το LESVOSPOST.GR

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button