ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – καλαμπόκι με φέτα και μπέικον
ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – καλαμπόκι με φέτα και μπέικον
Επιμελεια Θ. Δημητριαδης
ΥΛΙΚΑ
100 γρ μπέικον, κατά προτίμηση καπνιστό
2 κ.σ. βούτυρο
1 μεσαίο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 μεσαίο πράσο (ψιλοκομμένο)
1 κ.σ. αλεύρι
400 γρ πατάτες μικρές (κομμένες σε κύβους)
600 γρ καλαμπόκι (κατεψυγμένο)
1250 ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
αλάτι / πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
Γιαούρτι, κατά προτίμηση πρόβειο
τριμμένη φέτα, κατά προτίμηση καλαθάκι Λήμνου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μπέικον και το βούτυρο να καβουρδιστεί 4-5 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το μπέικον με μία τρυπητή κουτάλα διατηρώντας τα λίπη μέσα στην κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το πράσο και τα καραμελώνουμε για περίπου 5-10 λεπτά.
Συνεχίζουμε με το αλεύρι ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθεί (και δεν βλέπουμε άσπρα σημεία) και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες το καλαμπόκι, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Δυναμώνουμε στην μέγιστη θερμοκρασία μέχρι να πάρει μία βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε ξανά και σιγοβράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά, ή μέχρι η πατάτα να είναι αρκετά μαλακή.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα προσωρινά από την εστία και με ένα πολτοποιητή χειρός (ραβδομπλέντερ) πολτοποιούμε τη σούπα (με προσοχή) μέσα στη κατσαρόλα μέχρι να έχει μία βελουτέ υφή περίπου.
Αν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε εν μέρει τη σούπα έτσι ώστε να υπάρχει η υφή από κομμάτια πατάτας και καλαμποκιού.
Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
Γαρνίρουμε με γιαούρτι και τριμμένα κομμάτια φέτα.
Για επιδόρπιο, τραγανός μαστιχάτος χαλβάς αμυγδάλου Αχιλλαδέλη που λιώνει στο στόμα.