Περιοδικό

Εκδρομές – Μουσείο σπογγαλιείας και ναυτικής παράδοσης στην Νέα Κούταλη

Εκδρομές – Μουσείο σπογγαλιείας και ναυτικής παράδοσης στην Νέα Κούταλη

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Νέα Κούταλη βρίσκεται στο μέσο του νησιού, στα 20 χλμ από την πρωτεύουσα Μύρινα. Εύκολη πρόσβαση, άσφαλτος χωρίς πολλές στροφές. Τα αξιοθέατα της περιοχής:  1) Έκθεση Ναυτικής Παράδοσης και σπογγαλιείας, 2) Βιοτεχνία αλίπαστων ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ, 3) Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού, 4) Βιοτεχνία γλυκών και αρτοσκευασμέτων Χρυσάφη, 5) Βιοτενία αρτοσκευασμάτων Ποριάζη στο Πορτιανού, 6) Η περιοχή Πούντα με το γραφικό εξωκλησάκι του Αγίου Νικολάου 7) Παλιό Πεδινό, ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακά σπίτια. Χρειάζεται μια καλή προετοιμασία για να επισκεφτεί κανείς όσο γίνεται περισσότερα από αυτά.


Από το 2006 άρχισε να λειτουργεί στη Νέα Κούταλη ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας. Παρουσιάζει τη ναυτική παράδοση των προσφύγων από το νησί Κούταλη της Προποντίδας το 1922.  Στη Νέα Κούταλη, τη δεύτερή τους πατρίδα, οι πρόσφυγες ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με τη σπογγαλιεία και την επεξεργασία των σφουγγαριών.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση παρουσιάζεται η ναυτική ζωή των Kουταλιανών πριν από τον ξεριζωμό τους. Εκτίθενται κειμήλια και φωτογραφίες από την παλιά πατρίδα τους.  Επίσης παρουσιάζεται η σπογγαλιεία και η επεξεργασία των σφουγγαριών στη Νέα Κούταλη (ο εξοπλισμός των δυτών, τα εξαρτήματα των σπογγαλιευτικών καϊκιών, τα είδη των σφουγγαριών, τα εργαλεία επεξεργασίας και τα μηχανήματα συσκευασίας των σφουγγαριών, ομοιώματα σκαφών, κ.ά,). 

Τέλος, ο επισκέπτης θα δει τη μοναδική αρχαιολογική συλλογή της Νέας Κούταλης, η οποία αποτελείται από αντικείμενα που περισυνέλεξαν οι σφουγγαράδες από τα βάθη της θάλασσας. Η δημιουργία της συλλογής αυτής ξεκίνησε τη δεκαετία 1950-1960 με πρωτοβουλία του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κούταλης. Αποτελείται από μια μεγάλη συλλογή αμφορέων, άλλων κεραμικών σκευών, εξαρτημάτων από αρχαίες άγκυρες και άλλα μικρά αντικείμενα από αρχαία ναυάγια.

Αξίζει τον κόπο να πάει κανείς να θαυμάσει τα μοναδικά αυτά εκθέματα μέσα σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον. Ολόκληρο το χωριό, εξάλλου, με την χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική και πολεοδομική μορφή, τα πεύκα στην Αγία Τριάδα, το γραφικό λιμάνι, τις ταβέρνες και την μαγευτική του θέα προς τον κόλπο του Μούδρου, αποζημιώνουν τον επισκέπτη. Καλό είναι πριν ξεκινήσει κανείς, να τηλεφωνήσει για τις ώρες λειτουργίας του μουσείου. Τηλέφωνα:  Mουσείου : 2254092383     Δήμος Νέας Κούταλης : 2254051790

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button