200 Χρόνια απο το 1821- Εορτασμοί το 1955. Η Παρέλαση στη Νέα Υόρκη !

Ιστορική Έρευνα: Χαρούλα Ζαμπετάκη Πλιάτσκα
Αποσπάσματα από διάφορες εφημερίδες όπως ΕΘΝΟΣ, ΛΕΣΒΟΣ, ΛΗΜΝΟΣ των ετών απο το 1914 εως τη 10ετια του 1950 για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπως αυτή εορτάσθηκε στη Λήμνο, στην Τένεδο και στην Ιμβρο αλλά και στη Νεα Υορκη!
Τα δημοσιεύουμε τμηματικά, για τα 200 χρόνια από το 1821 !
Στη Φωτογραφία ο πρωην Προεδρος της Λημνιακης Αδελφοτητας ΗΦΑΙΣΤΟΣ, Οδυσσέας Ρακατζής, οπως πηρε μερος στην 150η Επετειο της Απελευθερωσης. Η Ενδυμασια του Κεχαγιά ειναι αυθεντική και εστάλη απο τη Λημνο,το Καταλακκο, απο τους Ιφιγένεια και Γεωργιο Πέτσαρο.
Εφημερίδα «ΛΗΜΝΟΣ» 13 Μαρτίου 1955
Η Φιλαρμονική μας
Την 25 Μαρτίου η Φιλαρμονική μας θα λάβη μέρος εις την Εθνικήν Εορτήν με τας ομοιομόρφους στολάς των Μελών της.
Το απόγευμα θα μεταβή εις Μούδρον διά να λαμπρύνη την εκείσε τελουμένην τοπικήν εορτήν της πολιούχου Ευαγγελίστριας.
Εφημερίδα «ΛΗΜΝΟΣ» 27 Μαρτίου 1955
Μεγαλοπρεπεστάτη παρ’ άλλοτε η εορτή της παλιγγενεσίας. Εις τούτο συνετέλεσε η πανηγυρική εμφάνισις της Φιλαρμονικής. Η ομοιόμορφος ενδυμασία των 25 μελών της, τα αποστράπταντα όργανα, αλλά και οι ρυθμικοί ήχοι των εμβατηρίων προσέδωσαν εις την εορτήν κατι το πρωτοφανές. Ο δωρητής των οργάνων κ. Παν. Βέργος απεδείχθη ότι υπήρξεν ο μέγας συντελεστής του πανηγυρισμού.
Ο Δήμος έστησεν αψίδας με συνθήματα «Ζήτω η Πατρίς, το Εθνος, οι Βασιλείς, η 25 Μαρτίου». Τα Δημόσια καταστήματα σημαιοστόλιστα και η ημέρα θαυμασία.
Το εωθινόν σάλπισμα και τα άσματα των Προσκόπων αφύπνισαν τον κόσμον.
Εν συνεχεία η Φιλαρμονική διέδραμε την πόλιν παιανίζουσα.
Κατά την δοξολογίαν τον πανηγυρικόν εξεφώνησε ο Επιθεωρητής της Δημοτ. Εκπαιδεύσεως κ. Γαλιότης.
Εν συνεχεία εγένετο υπό τους ήχους εμβατηρίων της Φιλαρμονικής η παρέλασις παλαιών πολεμιστών, Σωματείων Δημ. Σχολείων, Γυμνασίου, Προσκόπων και του λόχου των Τ.Ε.Α. υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους.
Μετά ταύτα συγκέντρωσις εις τας ευρείας αιθούσας του Γυμνασίου όπου ο Καθηγητής κ. Παπάζογλου εξεφώνησε τον πανηγυρικόν.
Οι μαθηταί και μαθήτριαι απήγγειλαν διάφορα ποιήματα και η χορωδία του Γυμνασίου υπό του κ. Κοντανέλην έψαλε διάφορα άσματα.
Απαντες συνεχάρησαν τον κ. Γυμνασιάρχην και τους κ. Καθηγητάς.
Το απόγευμα εγένετο η εορτή των Δημ. Σχολείων με συνωστισμόν άνευ προηγουμένου.
«Εφημερίδα ΛΗΜΝΟΣ» 3 Απριλίου 1955
25 ΜΑΡΤΙΟΥ εν Νέα Υόρκη
Καθώς ανακοινώθη από Ραδιοφώνου η εορτή της 25 Μαρτίου ετελέσθη μεγαλοπρεπώς εν Νέα Υόρκη. 30 χιλιάδες άτομα με 50 μουσικές μπάντες παρήλασαν διά της 5ης λεωφόρου. Εις την παρέλασιν συμμετείχον 150 οργανώσεις Ελληνικαί και 20 εορταστικά άρματα παριστώντα τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας.
Η εορτή αυτή απετέλεσε πρωτοφανές γεγονός. Κατά ταύτην ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Βάγκνερ εξέδωσε το κάτωθι διάγγελμα.
«Επειδή το Ελληνικόν Έθνος απέκτησε την ελευθερίαν του προ 134 ετών και έκτοτε επολέμησε παρά το πλευρόν των εθνών τα οποία μάχονται ίνα κρατήσουν υψηλά τα ιδεώδη της ελευθερίας και αυτοδιαθέσεως του ανθρώπου.
Επειδή Αμερικανοί πολίται ελληνικής καταγωγής, πιστοί εις τα εκ παραδόσεως δημοκρατικά αυτών ιδεώδη, αφ’ ης το πρώτον συνεστήθη η Αμερικανική Δημοκρατία, προσέφερον τας υπηρεσίας των εις το έθνος μας, με θάρρος, μη φεισθέντες και μεγάλων ακόμη θυσιών, εις οιανδήποτε στιγμήν είχε διακυβευθή ο δημοκρατικός μας τρόπος ζωής.
Επειδή πλέον των 200.000 πολιτών ελληνικής καταγωγής της πόλεως της Νέας Υόρκης … συνεισέφερον γενναίως εις το έργον της ελληνικής περιθάλψεως, παρασχόντες συνάμα, την πολύτιμον συμβολήν των εις ότι αφορά την προαγωγήν των εν τη χώρα μας επιστημών και τεχνών.
Οθεν, εγώ, ο Ρόμπερτ Βάγκνερ, Δήμαρχος της πόλεως της Νέας Υόρκης, διά του παρόντος ορίζω την 25ην Μαρτίου τ.ε. ως Ημέραν της Ελληνικής Ανεξαρτησίας εν τη πόλει της Νέας Υόρκης, προτρέπων, συγχρόνως, όλους τους πολίτας όπως εορτάσουν την επέτειον της Εθνικής Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.»
Ακολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.