200 χρονια απο το 1821- Εορτασμός της 25η Μαρτιου 1962 !
Ιστορική Έρευνα: Χαρούλα Ζαμπετάκη Πλιάτσκα
Αποσπάσματα από διάφορες εφημερίδες όπως ΕΘΝΟΣ, ΛΕΣΒΟΣ, ΛΗΜΝΟΣ των ετών απο το 1914 μεχρι τη 10ετια του ’60 για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπως αυτή εορτάσθηκε στη Λήμνο, στην Τένεδο και στην Ιμβρο.
Τα δημοσιεύουμε τμηματικά, για τα 200 χρόνια από το 1821!
«Εφημερίδα ΛΗΜΝΟΣ» 1 Aπριλίου 1962
25η ΜΑΡΤΙΟΥ – Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ
Σημαιοστολισμός Φωταγώγησης
Διά τον εορτασμόν της 25ης Μαρτίου κατεβλήθη κάθε προσπάθεια να εμφανισθή μεγαλοπρεπής. Ούτω σύμφωνα με το εκδοθέν πρόγραμμα του Δημάρχου Μυριναίων, ο σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών κτιρίων, οικιών και καταστημάτων ήρξατο από της πρωϊας της 24 Μαρτίου. Κατά την διάρκειαν δε ταύτης έλαβον χώραν την 8 π.μ. η έπαρσις της Σημαίας εις την Υποδιοίκησιν Χωβροφυλακής, την 4.40 μ.μ. Σχολική εορτή Δημοτ. Σχολείου Ανδρωνίου, 5.30 μ.μ. ετέρα τοιούτου του Δημ. Σχολείου Τσάσης και τέλος την 8ην μ.μ. εγένετο η προγραμματισθείσα μαθητική παράστασις του Γυμνασίου μας. Η αίθουσα τελετών καταλλήλως διακοσμηθείσα είχεν πληρωθή ασφυκτικώς. Εις το βάθος η σκηνή διακοσμηθείσα θαυμασίως υπό του Καλλιτέχνου κ. Θ. Καραβία, αν και μικρή, επήρκεσεν εις τας ανάγκας των έργων και οι μικροί ηθοποιοί εκινούντο μάλλον άνετα. Η διδασκαλία των δύο δραμάτων και της κωμωδίας υπό των καθηγητών κ.κ. Τενεκετζή και διδα Μέγκουλη υπήρξεν πράγματι τελεία.
Οι μαθηταί οι υποδυθέντες τους διαφόρους ήρωας των έργων εκινούντο με άνεσιν και πεποίθησιν, είχον κατανοήση πλήρως τους ρόλους των και απέδωσαν θαυμάσια. Περισσότερα από ότι ήτο δυνατόν να αναμένωμεν από εραστιτέχνας, οι οποίοι ομολογουμένως κατάφεραν να μας χαρίσουν ένα δίωρον τόσο ευχάριστον.
Πολύ καλή εντύπωσιν έκαναν οι χοροί με την διδασκαλίαν της Γυμναστρίας διδος Καλημεράκη και η χορωδία από την Δ/σιν του μουσικού κ. Τσικούδη.
Η τελετή ήρχισεν με ομιλίαν του Γυμνασιάρχου κ. Παντελαρούδη με θέμα σχετικόν με την Εθνικήν επέτειον.
Αι εντυπώσεις υπήρξαν άρισται και τα θερμά συγχαρητήρια προς τον Καθηγητικόν Σύλλογον ειλικρινή.
Κατά την ημέραν της Εθνικής Εορτής και από βαθείας πρωϊας μαθηταί και πρόσκοποι με σάλπιγγες και τύμπανα διέτρεξαν τας οδούς της κωμοπόλεως ψάλλοντες πατριωτικά άσματα ενώ ήχουν χαρμοσύνως οι κώδωνες των Εκκλησιών.
Την 8ην π.μ. εγένετο η έπαρσις της σημαίας εις το Λιμεναρχείον και την 10 π.μ. ετελέσθη η καθιερωμένη δοξολογία, χοροστατούντος του Σ/του Μητροπολίτου κ.κ. Παντελεήμονος εν τω Μητροπολιτικώ Ναώ της Αγίας Τριάδος εις την οποίαν παρέστησαν το εκκλησίασμα, άπασαι αι Αρχαί της πόλεως, Στρατιωτικαί και Δημοτικαί, καθώς και τα Διοικ. Συμβούλια των Σωματείων και διαφόρων Οργανώσεων. Τον πανηγυρικόν της ημέρας εξεφώνησε ο Διοικητικός υπάλληλος κ. Θεμ. Κόντης. Ο ομιλητής επέτυχεν να ερμηνεύση το υψηλόν νόημα της Εθνεγερσίας και να την τοποθετήση εις την πρέπουσαν θέσιν εν μέσω των διεθνών γεγονότων κατά την πορείαν της ιστορίας: Ετόνισεν ιδιαιτέρως ότι η Επανάστασις του 21 έπεισε τον κόσμον ότι η Ελευθερία είναι αγαθόν ανεκτίμητον και προνόμιον λαών, οι οποίοι έχουν συναίσθησιν των υποχρεώσεών των, έναντι της ιστορίας και του μέλλοντός των.
Αν Υψιστος σκοπός της ανθρωπίνης υπάρξεως εν τη γη είπεν είνε η ηθική τελείωσις μέσω μιας πνευματικής και φυσικής πορείας, ο Ελλην του ’21 μας εδίδαξεν ότι, υπεράνω του αγώνος της ατομικής τελειώσεως, υπάρχει η ευθύνη της εθνικής ακεραιότητος και ανεξαρτησίας του συνόλου. Το άτομον είναι ένα μόριον του έθνους, και η ανεξαρτησία του συνεπάγεται ευθύνην της εθνικής ανεξαρτησίας. Διά τούτο το χρέος το οποίον εκληροδότησεν η εθνεγερσία είναι βαρύ, αλλά συγχρόνως είναι και παρόρμησις διά την Ελληνικήν νεότητα την οποίαν καλεί να λάβη την αγωνιστικήν σκυτάλην εις τον δρόμον των υψηλών επιτευγμάτων της ανθρωπίνης υπάρξεως. Γενικά ο ομιλητής εκράτησεν αμείωτον τον ενδιαφέρον των ακροατών και ομοίως εχειροκροτήθη ζωηρώς.
Μετά το πέρας ταύτης επακολούθησε μετάβασις εις τον πλησίον της εκκλησίας παραλιακόν χώρον όπου ευρίσκεται το Μνημείον των πεσόντων εις τους εθνικούς αγώνας ηρώων μας, όπου εψάλει τρισάγιον υπό του Στρατού και των παρισταμένων ιερέων και κατέθεσαν στεφάνους ο Επαρχος, ο Στρατ. Διοικητής, ο Δήμαρχος, ο Διοικητής Α. Α. Λήμνου, ο Διοικητής Υ/διοικήσεως Χωροφυλακής, ο Λιμενάρχης Λήμνου, οι έφεδροι αξιωματικοί διά του κ. Α. Αποστολίδου, οι ανάπηροι πολέμου διά του κ. Ιωάν. Κατσικά, οι πρόσκοποι διά του κ. Ερρίκου Ρίζογλου, το Γυμνάσιον διά της μαθητρίας Σχολίδου, οι Διευθυνταί των Δημοτικων Σχολείων και εκπρόσωποι Σωματείων.
Μετά των καταθέσεων των στεφάνων ετηρήθη επί ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των ενδόξων νεκρών μας και εν συνεχεία ήρξατο η παρέλασις ενώπιον των αναπήρων και θυμάτων πολέμου, των Σωματείων και Οργανώσεων μετά σημαιών και λαβάρων αυτών ως και των μαθητών και μαθητριών των Δημ. Σχολείων και Γυμνασίου των προσκόπων και τμημάτων στρατού, Αεροπορίας Τ.Ε.Α. Χωροφυλακής, λιμενικού Σώματος, Τελετάρχαι, τόσον εν τω Μητροπολιτικώ Ναώ όσον και εις τον χώρον του Μνημείου είχον ωρισθή οι έφεδροι κ. κ. Ευστρ. Σταθώρης και Βασολ. Καρανικόλας.
Την 7ην μ.μ. εδόθη και ετέρα εορτή εις την ευρείαν αίθουσαν του Α. Δημοτ. Σχολείου (Αστική Σχολή) λίαν επιτυχώς η οποία συνεκέντρωσε ασφυκτικώς κόσμον πολύν.
Αλλ’ ότι απετέλεσε την επισφράγισιν του εορτασμού της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας ήτο ο δοθείς χορός υπό των Τ.Ε.Α. εις την ωραίαν αίθουσαν του Κινηματογράφου Μαρούλα. Εις τον χορόν τούτον συνεκεντρώθη αρκετός κόσμος όστις διασκέδασε εν ευθυμία και εν πλήρη τάξει μέχρι των πρωϊνών ωρών.
LimnosNea.gr: Η φωτογραφία ειναι παραπλήσια του παραπάνω εορτασμού, με την Αγορά της Μύρινας ” απ ακρου εις ακρον” σημαιοστολισμένη !