Λήμνος

Θεμιστοκλής Σαψής – ο Λημνιακής καταγωγής διακεκριμένος Επιστήμονας!

Τους έξι επιστήμονες που βραβεύονται στο πλαίσιο του θεσμού των Επιστημονικών Βραβείων για το 2021, ως αναγνώριση του έργου τους, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη απονέμονται από το 1993, κάθε δύο έτη, σε Έλληνες και Ελληνίδες ηλικίας έως 40 ετών, που διαπρέπουν στον χώρο της επιστήμης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι έξι βραβευόμενοι για το 2021 διακρίθηκαν για την εξαιρετική τους συμβολή στους ακόλουθους επιστημονικούς τομείς: στις Βασικές Επιστήμες, στις Βιοεπιστήμες, στις Εφαρμοσμένες Επιστήμες/Τεχνολογία και στις Κοινωνικές Επιστήμες. Η τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων Μποδοσάκη αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί το τέλος του έτους.

Αναλυτικότερα: (σημ. LimnosNea.gr : αναφέρονται  όλα τα πεδία βράβευσης και όσοι βραβεύονται. Eμεις, ως τοπικό site   σας παρουσιάζουμε τον Λημνιακής Καταγωγής Θεμιστοκλή Σαψή (φωτογραφία) ο οποίος βραβεύτηκε στον παρακάτω τομέα.

Τομέας Βασικών Επιστημών: Κλάδος Μαθηματικών

  • Θεμιστοκλή Σαψή, Αναπληρωτή Καθηγητή Μηχανολογίας και Επιστήμης των Ωκεανών στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ινστιτούτο για Δεδομένα, Συστήματα και Κοινωνία, Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Μηχανικής, για το έργο του στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και συγκεκριμένα στη μελέτη ποσοτικών χαρακτηριστικών αβεβαιότητας για μη γραμμικά δυναμικά συστήματα. Το έργο του επιτρέπει τη βαθιά κατανόηση των φυσικών φαινομένων, όπως τα ακραία φαινόμενα στους ωκεανούς, τα οποία προσεγγίζει με αυστηρή μαθηματική μεθοδολογία. Είναι ως εκ τούτου εξαιρετικά χρήσιμο για την ανάλυση και πρόβλεψη φυσικών ωκεανίων φαινομένων και για τον σχεδιασμό και την ασφάλεια ποικίλων μηχανικών συστημάτων.

LimnosNea.gr : Ο Θεμιστοκλής Σαψής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Ναυπηγών Μηχανικών. Έλαβε το Δίπλωμά του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τη Σχολή Ναυπηγικής και Θαλάσσιας Μηχανικής το 2005 και το διδακτορικό του από το MIT το 2011 στη Μηχανολογία. Το 2011 διορίστηκε βοηθός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών του Courant στο NYU και προσχώρησε στο MIT ως καθηγητής το 2013.

Ο Θεμ. Σαψής είναι γιος του Παναγιώτη Σαψή, που  γεννήθηκε στη Φισινη, τελείωσε το Γυμνάσιο Μύρινας,  σπούδασε Μηχανικός  στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για ένα διάστημα βρέθηκα για μεταπτυχιακό στη Νεα Υορκη και σήμερα διατηρεί Ναυτιλιακό Γραφείο στον Πειραιά  στον τομέα έλεγχου και επιθεώρησης Μηχανών Ποντοπόρων Πλοίων.

Μιλήσαμε χθες  14/5  ραδιοφωνικά με τον Παναγιώτη Σαψή,   ο οποιος μας μίλησε για  τις παιδικές  και εφηβικές του αναμνήσεις απο το Χωριό του,  τη Φισίνη,  και τη Μύρινα και ο οποίος μας  έδωσε  τις σχετικές  πληροφορίες   για τη βράβευση  και  την επιστημονική  πορεία του Γιου του,  Θεμιστοκλή.

Τόσο ο Παναγ. Σαψής.  όσο και ο βραβευθείς απο το Μποδοσάκειο Ίδρυμα, καθηγητής στο ΜΙΤ, Θεμιστοκλής Σαψής   έρχονται κάθε καλοκαίρι για  διακοπές στη Φισινη .

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button