ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Το Μελίχλωρο γινεται ΠΟΠ !

Το Μελίπαστο ή Μελίχλωρο χτυπά την πόρτα των  ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) !  Με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ,   το Μελίχλωρο θα βγει από τον κλειστό κύκλο   της δίκη μας και όσων το δοκίμασαν   αναγνώρισης  και θα μπει σε ένα διεθνή  και καταξιωμένο κατάλογο προϊόντων ποιότητας.  Ο τίτλος ΠΟΠ  είναι βασικό σημείο διαφήμισης στα προϊόντα αυτής της κατηγορίας για τη διεύρυνση των πωλήσεων και  σε καλύτερες  τιμές προς όφελος των Παραγωγών και της Λήμνου γενικότερα.

Ο Όμιλος ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ “παλεύει”  αυτή την περίπτωση εδώ και μερικά χρόνια γιατί η αναγνώριση ενός προϊόντος ως ΠΟΠ μόνο εύκολη δεν είναι. Για τη συμπλήρωση του φακέλου με όσα απαιτούνται δούλεψαν πολλοί όχι μόνο για να καταγράψουν τα χαρακτηριστικά του Μελίχλωρου αλλά και για την ιστορία του,  τη μοναδικότητα του, τη σχέση με τη Λήμνο κ.α .

Είναι ένα  μεγάλο πακέτο  που θέλει χρόνο (χρόνια) για να καταρτιστεί και υποβληθεί σε ειδικό τμήμα που ασχολείται μόνο με  αυτό το θέμα, καθώς μετα τον χαρακτηρισμό υπάρχει συνεχής έλεγχος για το κάθε προϊόν για να μην “ξεφύγει”

Το Κόστος μέχρι ένα προϊόν να θεωρηθεί ΠΟΠ ξεπερνά κατά πολύ  τα 10.000 €.  Σε μεγάλο βαθμό η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε,  και είναι μερικά χρόνια,  οφείλεται στη  δυσκολία εξεύρεσης αυτού του ποσού. Κανένας Φορέας της Λήμνου δεν έβαλε “το Χέρι στην Τσέπη” και αυτή η οικονομική δυσκολία καθυστέρησε σημαντικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας . Τελικά η Ανεμόεσσα βρήκε τον τρόπο να αυτοχρηματοδοτήσει  την προσπάθεια και έτσι φθάσαμε στο “οσονούπω”,    που θεωρούμε ότι θα είναι εντος του 2022.

Ο πιο ειδικός στα θέματα τυροκομίας , Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Θεόφιλος  Μασούρας έχει την κύρια ευθύνη στη συμπλήρωση του Φακέλου και ήταν ο βασικος ομιλητής στην  Εκδήλωση της Ανεμόεσσας,  το Σάββατο 9/10/21  στο Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Τριάδας.

Στην εκδήλωση αυτή εκτός απο το “προσεχώς Μελίχλωρο ΠΟΠ” είχε και ένα άλλο θέμα της ίδιας κατηγορίας, συναφές,  με τα ΠΟΠ. Είναι η λεγόμενη ” Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά” (ΑΠΚ) ενας χαρακτηρισμός που αποδίδεται  όχι σε προϊόντα διατροφής, όπως το Μελίχλωρο, αλλά σε  δράσεις, εθιμα, τροπο ζωης, πολιτισμικές συνήθειες κ.α,  που  πρέπει να είναι μοναδικα  και εξαιρετικού  ενδιαφέροντος. Για το θεμα αυτό  οι ομιλητές ήταν, επίσης, Πανεπιστημιακοί, ειδικοί,   ακομη και στελέχη του αρμόδιου Τμήματος του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στη φωτογραφία ενα μέρος της Αίθουσας που ήταν γεμάτη με το υποχρεωτικό,   λόγω κορονοϊου,  αραίωμα. . Στο κέντρο ο Έπαρχος Λημνου η μονά Αρχή που ήταν παρούσα. Πάντως και ο Δήμαρχος εχει δείξει το ενδιαφέρον του για αυτή τη δράση της Ανεμοεσσας. .

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button