Απόψεις

25η Απριλίου 1945 – 25η Απριλίου 2020, 75 χρόνια ελευθερίας !

25η Απριλίου 1945 – 25η Απριλίου 2020, 75 χρόνια ελευθερίας

Μέσα  στήν οδύνη του πένθους για τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού, οι  γείτονες και φίλοι Ιταλοί ,θυμούνται  ότι και τότε με ανθρώπινες απώλειες και σκληρό αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού  κατάφεραν να βγουν νικητές.

Έχουν περάσει 75 χρόνια από την ημέρα που η Ιταλία κήρυξε  την ελευθερία της από την καταπίεση και το τέλος ενός πολέμου- που το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της δεν τον ήθελε.

Έτσι σήμερα, 25  Απριλίου ,η Ιταλία γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής της από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι  και από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής του Χίτλερ.

Στις 25 Απριλίου 1945 η Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης Βορείου Ιταλίας , συντονιστικό όργανο του αντιστασιακού αγώνα κατά των Γερμανών και της φασιστικής δημοκρατίας του Μουσολίνι, από την έδρα της  στο Μιλάνο, κήρυξε την εξέγερση όλων των περιοχών πού βρίσκονταν  ακόμη υπό ναζιστική κατοχή.

 Γι αυτό  αυτή η ημερομηνία είναι γνωστή και ως επέτειος της Ιταλικής Αντίστασης. Χάρη στη δράση των ένοπλων ομάδων των Παρτιζάνων, και με την άμεση υποστήριξη των πολιτών, πολλές περιοχές της Ιταλίας απελευθερώθηκαν λίγες μέρες πριν την άφιξη  των συμμάχων. Με τη συμμετοχή του Ιταλικού Στρατού στο πλευρό των Συμμαχικών Δυνάμεων και τη συμβολή των Παρτιζάνων επετεύχθη η οριστική εκδίωξη των Ναζί από την ιταλική χερσόνησο.

Φέτος αυτή η επέτειος, μας βρίσκει, Ιταλούς, Έλληνες και όλο τον πλανήτη,  σε μία  ιδαίτερη συνθήκη  σκληρού πολέμου ενάντια σε ένα  νέο εχθρό που είναι  πολύ επικίνδυνος, ύπουλος και απαιτεί τη συστράτευση όλων των επιστημονικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της ανθρωπότητας γιά να την αντιμετώπισή του.

Εμείς, που περάσαμε ίδιες μαύρες μέρες ναζιστικής κατοχής και φασιστικών αυθαιρεσιών , τους θυμόμαστε και τους τιμούμε και για όλα αυτά που έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα.

 Viva Italia

 ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΔΩΡΑΣ 

Επίτιμος Προξενικός Εκπρόσωπος Της Ιταλίας στη Λήμνο

Σημείωση LimnosNea.gr Η αφίσα που δημοσιεύουμε, έργο του Θωμά Σφούνη, περιλαμβάνει  και άλλα πρόσωπα και σύμβολα σημαντικά στην  Ιστορια της Ιταλιας άλλα δεν ειναι  δυνατόν, λόγω σχήματος,, να περιληφθούν στην Ανάρτηση μας. .

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button