Περιοδικό

ΠΑΝΑΓΥΡΙΑ  μέσα  στον  χρόνο

ΠΑΝΑΓΥΡΙΑ  μέσα  στον  χρόνο

Γράφει (κάθε Παρασκευή)-η Χριστίνα Καβουρα

Μα τον Άγιο Γιώργο  Αράπη βάσανα πούχει η αγάπη

Μα τον Άγιο Κωνσταντίνο θα σε κλέψω δεν σ’ αφήνω,

Τραγούδαγε ο τραγουδιστής τον Κιαχαγιάδικο  και η πίστα ήταν πατείς με – πατώσε,  πολύς κόσμος που μάλλον είχε καταπιεστεί λόγω κορονοϊού,  κλεισούρας, ανασφάλειας, φόβου και  τώρα αποφάσισε να χορέψει  βάζοντας στην άκρη τα όποια προβλήματα, ανεβάζοντας με το χορό την ψυχολογία του,  αποζητώντας  μια χαρούμενη  ανέμελη  νύχτα!

Όταν δε μετά τον Κιαχαγιάδικο  ακολούθησε το «πάτμα»  ήταν ασφυκτικά γεμάτη η πίστα και δεν νομίζω ότι χόρευαν το αυθεντικό «πάτμα» αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα !

Και από την παρέα μου σηκώθηκε η  φίλη μας να χορέψει ξεχνώντας πίσω στο τραπέζι μας το άγχος  του κορονοϊού, λέγοντας ότι δεν ξέρει και καλά το χορό !

Γιατί και οι άλλες που χορεύουν τον ξέρουν, απάντησε μια άλλη φίλη μου Αντρωνιάτισα  αυτή που σίγουρα ήξερε να χορεύει το πάτημα αλλά μέσα στο χάος που επικρατούσε στην πίστα ποιος θα  πρόσεχε τα βήματα !!!

Όμορφο και ζωντανό το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Ανδρώνι,  πολυαναμενόμενο,  με κόσμο, με πραματευτάδες, με μπαλόνια με πολλά παιδέλια  χαρούμενα  που κρατούσαν  στο χέρι  τους το πολύτιμο παιγνίδι τους.

Η Εκκλησία στολισμένη, κεριά και λαμπάδες σκόρπιζαν μια μαγική αύρα, οι εικόνες του Αγίου  με όμορφες συνθέσεις  από  υπέροχα λουλούδια,  οι ψαλμωδίες αναμενόμενες, η προσκόμιση των άρτων πλούσια,  οι προσκυνητές πολλοί  οι μάσκες λίγες !!!

Κάτω από τα θεόρατα δένδρα του πάρκου, πανέμορφες οι λεύκες που αψήλωσαν, πανέμορφες οι κοπέλες που σεργιάνιζαν,  η νέα γενιά πιο όμορφη από ποτέ, πάντα ελπιδοφόρα !

Λυπάμαι που δεν έγινε το πανηγύρι στον Πήγαδο, αγαπημένο πανηγύρι, αγαπημένη τοποθεσία,  χαρούμενος ο χορός μάλλον πιο μαζεμένος !

Πανηγύρια υπέροχα μέσα στο χρόνο,  φωτίζουν  τις καλοκαιρινές νύχτες σκορπίζοντας ανεμελιά και μαγεία ! Χαρισμένος χρόνος για τους ταξιδιώτες της ζωής, χρόνος που ομορφαίνει το ταξείδι  μας,  μικρές οάσεις   που δίνουν άλλο χρώμα στην καθημερινότητά μας!   Οάσεις που όλοι περιμένουμε με χαρά και ανυπομονησία.

Χρειάζονται τέτοιες θύμησες να μας κρατούν ζεστούς  στον επερχόμενο χειμώνα που πολλοί εικάζουν ότι θα είναι δύσκολος και κρύος για όλη την Ευρώπη !

Αλλά ακόμα το καλοκαίρι καλά κρατεί, ας αφήσουμε τις χειμωνιάτικες σκέψεις, ας αναμένουμε  και άλλα χαρούμενα πανηγύρια,  έρχονται  και τα πανηγύρια του Αυγούστου, ονειρικές οι νύχτες του Αυγούστου,  αποκορύφωμα δρώμενων σε έναν αγαπημένο μήνα φορτωμένο με πλούσια  καλοκαιρινά δώρα !

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button