Επίκαιρα

“40 χρόνια Ελληνίδα-40 χρόνια Ευρωπαία” Μεγάλη Εκδήλωση απο το ΓΕΛ Μουδρου

Το Γενικό Λύκειο Μούδρου στα πλαίσια του προγράμματος “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, το οποίο ξεκίνησα δειλά πριν 5 χρόνια και συνεχίζω να υπηρετώ με θέρμη, τίμησε χθες το γυναικείο φύλο με μια εκδήλωση που μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι και δικαιωμένοι. “40 χρόνια Ελληνίδα-40 χρόνια Ευρωπαία” ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης κι είχαμε την τιμή να φιλοξενούμε εξαιρετικούς καλεσμένους, που συνέθεσαν με τον ιδανικότερο τρόπο το πάνελ της εκδήλωσης και μίλησαν για τη γυναίκα και τους συνεχιζόμενους αγώνες της σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής. Εκλεκτές κυρίες από όλους τους χώρους της πολιτικής, της επιστήμης, της δημόσιας και κοινωνικής ζωής, των γραμμάτων και των τεχνών, πολύτεκνες μητέρες, γυναίκες μετανάστριες βρέθηκαν κοντά μας, μας εμπιστεύτηκαν κι έδωσαν το δικό τους στίγμα σε έναν διηνεκή αγώνα ζωής. Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ ονομαστικά και να ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία τους στην εκδήλωση τους/τις κ.κ.

 1. Κούντουρο Χάρη, Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου

του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα που χαιρέτισε την εκδήλωση

 1. Σπυράκη Μαρία, Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και
 2. Καϊλή Εύα, Ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ

που βρέθηκαν κοντά μας, μοιράστηκαν την εμπειρία τους από το χώρο του Ευρωκοινοβουλίου, συνομίλησαν με τους μαθητές μας και τους έδωσαν λαμπρές συμβουλές για μια απρόσκοπτη πορεία, γεμάτη αυτοπεποίθηση και στόχους,

 1. . Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ, Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και
 2. Κουντουρά Έλενα, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που χαιρέτησαν με video την εκδήλωσή μας και μίλησαν για τους σκληρούς και διαρκείς αγώνες τους στο Ευρωκοινοβούλιο για μια ευρύτερη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου και για ισότιμη αναγνώριση της γυναικείας προσφοράς σε όλους τους τομείς.
 3. Ασδεράκη Φωτεινή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την αναφορά της στη διαρκή προσπάθεια του γυναικείου φύλου να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει και τη μνεία της στη Σιμόν Βέιλ, την πρώτη γυναίκα πρόεδρος του πρώτου άμεσα εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1979-1982)
 4. Ρομπόκου-Καραγιάννη Αγλαΐα, Εκπρόσωπο του Λυκείου Ελληνίδων και Μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών που αναφέρθηκε στα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα η γυναίκα στον εργασιακό, κοινωνικό, ακόμα και στενό οικογενειακό της περίγυρο και την ανάγκη θωράκισης και προστασίας της
 5. Γεώργα Ελεονώρα, Δικηγόρο, υποψήφια Βουλευτή το 2015 και πάντα ενεργή και μαχητική στα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποψήφια Δήμαρχο το 2019
 6. Βασιλειάδου Δέσποινα, Δημοσιογράφο και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Ηπείρου Πελοπόννησου κ Νήσων.
 7. Κατσανέρη Δέσποινα, Γιατρό, Δημοτική Σύμβουλο και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου
 8. Λαζαρίδη-Παλαιολόγου Ευαγγελία, Επιχειρηματία, με έντονη εθελοντική δράση και ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερη προσφορά στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής
 9. Γκάτσι Φλουτούρα
 10. Σονίτη Μαρία
 11. Στεφάνοβιτς Βιολέτα, μητέρες μαθητών μας που γνώρισαν τη δυσκολία της μετοίκησης από τόπο σε τόπο και έδωσαν τη δική τους μάχη να σταθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα περιβάλλον που δεν είναι πάντα φιλόξενο
 12. Βαγιάκου-Βλαχοπούλου Βαρβάρα, Συγγραφέα-Ποιήτρια, μέλος του Λυκείου Ελληνίδων, καθώς και Ιδρύτρια του Παραρτήματος Λυκείου Ελληνίδων της Λήμνου, που έκλεισε την εκδήλωση με ένα ποίημα, βγαλμένο από τη δική της γνήσια κι αυθεντική αντίληψη για τη γυναίκα, όπως την υιοθέτησε μέσα από τα διδάγματα της μαμάς και της νόνας της που έδωσαν τοςυ δικούς τους αγώνες στο “κοινοβούλιο της ζωής”, όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον κ. Πάνο Γρηγορίου , καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επικεφαλής του Europe Direct Β. Αιγαίου, που με δυο καταληκτικές του φράσεις συμπύκνωσε όλα όσα πρέπει να γίνουν ακόμα στο χώρο “άνθρωπος” και στο πεδίο “εξουσία” με οποιαδήποτε ερμηνεία και προσέγγιση της λέξης.

Θερμές ευχαριστίες στις κ.κ. Λάουρα Λοϊζίδου, Συντονίστρια Προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων του Β. Αιγαίου και κ. Κεχρή Ρούλα, ειδική σύμβουλο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που βρέθηκαν κοντά μας δίνοντάς μας μεγάλη χαρά.

Σημαντικός ο ρόλος και η συνεργασία με το ΓΕΛ Ν. Περάμου, τη Διευθύντρια του, Φανή Σκληρού και τους εκπαιδευτικούς και μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, που συμμετείχαν ενεργά στη δράση μας κι έθεσαν τις δικές τους εξαιρετικές ερωτήσεις τους στις προσκεκλημένες μας.

Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην κ. Farfara Niki, Διευθύντρια του Ελληνικού σχολείου του Dandenong της Μελβούρνης, που παρά το ιδιαίτερα δύσκολο γι΄αυτήν ωράριο, καθώς έχουμε 7 ώρες διαφορά, παρέκαμψε τις δυσκολίες και βρέθηκε κοντά μας, όπως πάντα, σε κάθε κάλεσμά μας.

Ιδιαίτερο και πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο αυτό το εγχείρημα είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, που με εξαιρετική ωριμότητα και μεστό τρόπο σκέψης και προβληματισμού έθεσαν τα ερωτήματά τους στις υπέροχες κυρίες που απάρτιζαν το πάνελ μας και ανέδειξαν δυσκολίες και προβλήματα, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν έχουν επιλυθεί.

Συντονιστές και συνεργάτες στη δράση, κάποιοι αφανείς, αλλά πάντα παρόντες με ουσιαστική συμβολή οι Senior Ambassadors του Γενικού Λυκείου Μούδρου:

– Καραγιάννης Στυλιανός, Διεθυντής του σχολείου κι ενθαρρυντής σε κάθε μας πρωτοβουλία

– Αρίμης Αθανάσιος

– Ζαρογιάννη Ελένη

– Λυμπέρη Θεοδώρα

– Παπαπαναγιώτου Μαρία

Τους ευχαριστώ όλους θερμά για την εξαιρετική συνεργασία, όπως και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Μούδρου, που στηρίζουν πάντα τις προσπάθειές μας και βρίσκονται στο πλευρό μας σε κάθε μας εγχείρημα.

Ευχαριστούμε, επίσης, θερμά όλους όσους βρέθηκαν κοντά μας σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για το γυναικείο φύλο κι ευχόμαστε στη Γυναίκα, όπου Γης, στη γυναίκα Άνθρωπο, μια ζωή ασφαλή, χωρίς φόβους και βία, μια ζωή προόδου και αναγνώρισης.

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button