Περιοδικό

Οι Νέες Γενιές … χωρίς ΚΑΠΝΟ !!    

Οι Νέες Γενιές … χωρίς ΚΑΠΝΟ !!                        

                                                  31   Μαΐου  2023   

Θεόδωρος   Ι. Μπαβέας

Κάνω έκκληση … παράκληση

Η δική μου γενιά και εγώ προσωπικά είμαι θύμα της απλής αυτής όπως καταγράφεται στο μυαλό της νεολαίας εξάρτησης του πάθους της χωρίς σοβαρότητας και χωρίς οργανωμένη ενημέρωση της νεολαίας για τους κινδύνους της υγείας της ζωής μας  από το τσιγάρο. Σήμερα στη σχολική ζωή των νέων  γίνεται  ενημέρωση από τα ειδικά κέντρα και το ειδικό προσωπικό του ΟΚΑΝΑ στο τομέα κατά των Εξαρτήσεων (Πολιόχνη ) ακόμη και στο νησί μας

Πολλά χρόνια νωρίτερα, 1970 – 1980 άρχισε ο αντικαπνιστικός αγώνας από την ιατρική κοινότητα και με την βοήθεια της πολιτείας να περικόψει το κάπνισμα αν και αυτή είχε αντιμέτωπους τους καπνοπαραγωγούς και όλο το καπνικό σύστημα.     Ο αγώνας ήταν  δύσκολος ενώ τα προβλήματα υγείας από τον καπνό και γενικότερα του περιβάλλοντος άρχισαν να μελετώνται από τους ειδικούς επιστήμονες κλινικά και εργαστηριακά και να καταγράφονται σοβαρά προβλήματα υγείας όπως προβλήματα στο φυσικό μας περιβάλλον και διάφορα νοσήματα φθοράς όπως πνευμονοπάθειες, καρκίνος, καρδιακές. αγγειακές παθήσεις μικρά αγγεία φλεβικά και αρτηριακά, τριχοειδή, ενώ καταγράφονται και θύματα κάθε χρόνο επιστημονικά αποδεδειγμένα από τους παθητικούς. καπνιστές οι οποίοι βρίσκονται σε χώρους περιβάλλοντος των καπνιστών.

Τότε στην εποχή μας υπήρχαν ψέματα και υπερβολές στη κοινότητα των νέων Νομίζαμε ότι  όποιος κάπνιζε σε παρέα ήταν πολύ … άντρας !! ήταν μάγκας βέβαια  εάν είχε χαρτζιλίκι !!να αγοράσει … πακέτο η χύμα τσιγάρα με το κομμάτι,  γιατί δεν μπορούσες να βγάλεις πακέτο σε παρέα όλοι κάναμε τράκα «δώσε ρε φίλε»,  «δεν κερνάς» ? Έτσι εγώ πλέον ήμουν από το φροντιστήριο καπνιστής ο οποίος κρυβόμουν από τους γονείς μου που δεν κάπνιζαν. Έτσι αρχίζει η κατηφόρα η οποία έχει σχέση με. τη προσωπικότητα του καπνιστή. Ήμουν άρρωστα εξαρτημένος, μια φοβερή εξάρτηση που κορόιδευα τον εαυτό μου και ως φοιτητή και ως ειδικευόμενος γιατρός και πλέον δεν είχα καμιά θέληση αντίστασης και αυτό με στενοχωρούσε πολύ. Είχα διχασμό προσωπικότητας, ηθελημένη άγνοια …  δικαιολογίες … ένα μόνο τσιγάρο το πρωί για να λειτουργήσει το γαστροκολικό αντανακλαστικό.  Και αρχίζει η περίοδος των προβλημάτων, η κατάσταση να γίνεται τραγική αφού άρχισα να έχω προβλήματα υγείας ώστε να μεταβώ στο Λονδίνο σε καρδιοχειρουργό τότε το 1988 ο οποίος μου είπε να σταματήσω το τσιγάρο επείγοντος !!! Αντί. αυτού σταμάτησα να αγοράζω τσιγάρα και ζήταγα τσιγάρο από άλλους, ό,τι μάρκα και να ήταν μέχρι που έπαθα φαρυγγιτίδα Τέλος το 9/1988 3 μέρες πριν την εγχείρηση βρήκα από το. νοσοκομείο να καπνίσω το τελευταίο. τσιγάρο της. Ζωής μου !!… και μετά από αυτό θεωρώ ότι. σταμάτησα. το καπνό και έκανα μεγάλο κατόρθωμα !!!

Όταν έκανα την πρώτη εγχείρηση ανοικτής καρδιάς με φλεβικό μόσχευμα στο Λονδίνο ήταν το 1988. Μεγάλο επιστημονικό ορόσημο για τους τότε καπνιστές όταν τότε το Μάιο του 1988 όταν ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγειάς ξεκίνησε ετήσιο εορτασμό κατά του καπνίσματος και ασφαλώς με την προτροπή όλης της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.  Ο καπνός όπως είχαν αποδείξει,  είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία μας αλλά και για το περιβάλλον γιατί ο καπνός συμβάλει στη ρύπανση αυτού σε υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης διότι περιέχει τα αέρια του θερμοκηπίου.

Όλοι λοιπόν και  κυρίως  οι  νέες  και  οι νέοι πρέπει να  κάνουν αυτοκριτική  να έχουν αυτοπειθαρχία και με την αγωγή υγείας, τη  πρόληψη και την ενημέρωση, να αποφύγουν την αρρωστημένη  εξάρτηση  από τον καπνό  αλλάζοντας  στάσεις  και συμπεριφορές στην ζωή  τους.  Νέες γενιές χωρίς καπνό.

Είναι  καλό  να  γνωρίζουμε  ότι  κατά  την καύση  ενός τσιγάρου, η  οποία  γίνεται σε δυο  φάσεις, παράγονται ουσίες  και αέρια πολύ  τοξικά, με πάνω από 5000 ουσίες 300- 500 είναι τοξικές ενώ πάνω από 100 ουσίες είναι καρκινογόνες. Επίσης  παράγονται και  επικίνδυνα α- σωματίδια  όπως  είναι  η νικοτίνη, η  πίσσα και το  νερό και β- αέρια, όπως  το  μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια  του αζώτου, το  υδροκυάνιο, οι πτητικές νιτροζαμίνες ουσίες πολύ  καρκινογόνες, και  η  ακρολεΐνη Όλες  οι  ουσίες  και  τα  αέρια  τα  οποία παράγονται κατά  την καύση του  τσιγάρου εδώ και  πολλά  χρόνια αποτελούν  για  την ιατρική  σοβαρούς  βλαπτικούς  παράγοντες για την  υγεία  των  πολιτών. Τέλος, αποτελούν  σημαντικό και πρωτεύοντα αιτιολογικό παράγοντα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο του πνεύμονά, και της χρόνιας αποφρακτικής  πνευμονοπάθειας ενώ έχει  βλαπτική επίδραση στη  στυτική ικανότητα του  άνδρα και στο κύημα  κατά την διάρκεια  της εγκυμοσύνης. Το τσιγάρο και ο καπνός με τη  νικοτίνη, ουσία πολύ διαδεδομένη, χρησιμοποιείται πολύ εύκολα αλλά έχει αποδειχθεί  επιστημονικά  ότι προκαλεί  εξάρτηση και  σοβαρές  βλάβες  στην ατομική αλλά  και στην δημόσια  υγεία με το γνωστό και επιστημονικά  μελετημένο  παθητικό  κάπνισμα. Πρέπει επίσης να τονίσουμε τα οφέλη από την διακοπή  του καπνίσματος  που είναι   σπουδαία.

Ήδη η επιστημονική έρευνα  έχει  καταγράψει  ότι η διακοπή του καπνίσματος  έχει εντυπωσιακά σταδιακά ευεργετικά αποτελέσματα  προς όφελος  της υγείας  μας

Μάιος 2023

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button